Bratislava zlacní ročné „električenky“. Väčšina lístkov však zdražie

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 4. 2021
Výrazná zmena cenníka nastane pri ročnom predplatnom cestovnom lístku v bratislavskej MHD.
Bratislava zlacní ročné „električenky“. Väčšina lístkov však zdražie

Zdroj: Shutterstock

V bratislavskej MHD od júla porastú ceny väčšiny predplatných cestovných lístkov i tých na jednu cestu. Výnimkou je ročný predplatný cestovný lístok, ktorý, naopak zlacnie o 25 percent, z aktuálnych 264,2 na 199 eur. Medzi lístkami na jednu cestu si už cestujúci nebudú môcť vybrať 15-minútový. Vyplýva to z cenníka Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktoré poskytlo hlavné mesto.

Chcú, aby ľudia vymenili autá za MHD

Hlavné mesto chce motivovať ľudí, aby po zlepšení epidemiologickej situácie a skončení pandémie využívali na prepravu po hlavnom meste opäť verejnú dopravu a nezaplnili cesty svojimi autami. Dôvodom je aj plánované jesenné spustenie prvých zón v rámci celomestskej parkovacej politiky.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo novú cenovú politiku vysvetlil tým, že znížením ročnej električenky chcú osloviť ľudí, aby po zlepšení epidemiologickej situácie využívali na prepravu po hlavnom meste opäť verejnú dopravu a nezaplnili cesty svojimi autami. Dôvodom je aj plánované jesenné spustenie prvých zón v rámci celomestskej parkovacej politiky.

Deklaruje, že vo finále nebude pre tento krok mesto v strate a nebude to preň znamenať ani dodatočný náklad. „Ako znižujeme tento lístok, tak niektorý lístok zrušíme a pri niektorom cenu zvýšime. Odmeňujeme tú skupinu ľudí, ktorá najviac využíva MHD,“ spresnil primátor. Zrušiť plánujú cestovné lístky, ktoré podľa Valla v systéme nemali úplný zmysel, a zvýšiť cenu chcú pri tých, pri ktorých DPB a mesto nechcú, aby boli najvyužívanejšie. Zavedením "výhodnejšej električenky" je podľa primátora na stole diskusia o zrušení Bratislavskej mestskej karty, ktorá ponúka desaťpercentnú zľavu na električenku.

 

Menej zaplatia tí, ktorí cestujú pravidelne

Cena 30-minútového lístka na bratislavskú MHD by mala zostať nezmenená a za základný lístok by mal cestujúci zaplatiť 0,90 eura. Ceny v rozmedzí niekoľkých centov porastú pri papierových i elektronických lístkoch od 60 do 150 minút v zónach IDS BK tri až desať. Základný sieťový lístok (180 minút) sa má zo súčasných 3,60 zdražiť na 4,10 eura.

Ceny porastajú aj pri denných cestovných lístkoch. Základný 24-hodinový pre bratislavské mestské zóny 100 a 101 z 3,50 na štyri eurá, pri elektronickom lístku z 3,15 eura na 3,70 eura. Základný 72-hodinový má zdražieť o euro na deväť eur. Porastú aj ceny predplatných cestovných lístkov, okrem ročnej električenky. Základný sedemdňový predplatný lístok pre bratislavskú MHD vyjde na 12 eur, v súčasnosti stojí 10,40 eura. Základný mesačný (30-dňový) lístok by už nemal stáť 26,90 eura ale 30 eur a základný 90-dňový by mal zdražieť zo 72,30 eura na 80 eur.

Výrazná zmena nastane pri ročnom predplatnom cestovnom lístku v bratislavskej MHD. Základná ročná električenka od júla zlacnie z 264,20 na 199 eur. Ceny sa tak znížia aj pri ročných lístkoch, ktoré kombinujú bratislavskú 100 a 101 zónu s regionálnymi zónami IDS BK.

Príklad z minulosti

Bratislava poukazuje na september 2019, keď bol na istý čas zľavnený ročný predplatný cestovný lístok. Len v tomto termíne si ho kúpilo približne 18.000 ľudí. Zavedením "výhodnejšej električenky" je podľa primátora na stole diskusia o zrušení Bratislavskej mestskej karty, ktorá ponúka desaťpercentnú zľavu na električenku. „My cenu znížime o 25 percent a túto výhodu budú mať všetci, nielen držitelia mestskej karty,“ poznamenal.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba informoval, že aj oni pripravili isté zvýhodnenia pre cestujúcich regionálnymi autobusmi v rámci kraja. „Chcem ľudí namotivovať, aby využívali čo najviac verejnú dopravu,“ uviedol s tým, že sa tiež budú snažiť, aby počty vlakových spojov neklesali a kraj bude ďalej pokračovať v budovaní "park and ride" záchytných parkovísk.

Anketa

Ako si kupujete lístky na MHD či vlak?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok