Jednorazový príspevok 300 eur na nezaopatrené dieťa môže dostať zelenú od vlády

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 4. 2021
Podľa doterajších výpočtov by nový príspevok na nezaopatrené dieťa pri 1 100 000 poberateľoch rodičovského príspevku mohlo štát stáť zhruba 330 miliónov eur, ktoré sa dostanú k 660 000 rodinám.
Jednorazový príspevok 300 eur na nezaopatrené dieťa môže dostať zelenú od vlády

Zdroj: Shutterstock

Pre obmedzenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu by podľa predstaviteľov strany Hlas-SD mali byť odškodnené všetky rodiny s nezaopatrenými deťmi. Hlas-SD preto tento týždeň predloží Národnej rade (NR) SR návrh zákona, ktorým navrhne jednorazovo odškodniť slovenské rodiny. Podľa návrhu by rodiny mali dostať jednorazovo 300 eur na každé nezaopatrené dieťa. Informovali o tom predstavitelia strany v pondelok na tlačovej konferencii.

Jednorazová pomoc pre deti

Príspevok by mal pomôcť rodinám, ktoré museli investovať do technického vybavenia na diaľkové štúdium svojich detí alebo tým, ktoré mali obmedzené príjmy, pretože pre zatvorené školy musel ostať jeden z rodičov doma. Podľa výpočtov strany by to pri 1.100.000 poberateľoch rodičovského príspevku mohlo štát stáť zhruba 330 miliónov eur, ktoré sa dostanú k 660.000 rodinám.

„Chcem z tohto miesta požiadať, nie vyzvať, aby keď tento návrh bude predložený do parlamentu, sme k nemu pristúpili naozaj pragmaticky. Ak budú mať vládne strany pocit, že ho treba nejakým spôsobom korigovať, že vzhľadom na nejaké rozpočtové možnosti chcú tú sumu zvyšovať alebo znižovať, tak nech sa páči, ale prosím, nezmietnite tento návrh zo stola,“ dodal líder strany Peter Pellegrini. Podotkol, že ideálne by bolo, keby si poslanecký návrh vláda osvojila a do parlamentu ho poslala s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

Pellegrini upozorňuje, že rodičia takmer rok ostávali doma so svojimi deťmi nie z vlastného rozmaru, ale z rozhodnutia štátu. Strana kritizuje, že koalícia v októbri neschválila jej návrh na zvýšenie pandemického OČR na úroveň čistej mzdy a tento návrh vytiahla až teraz v apríli, keď už to nie je až také potrebné, keďže postupne bude dochádzať k otváraniu škôl. Naopak, výdavky rodín na počítačovú techniku, lepšie pripojenie či stravovanie detí rástli.

„Mnoho rodín tak reálne pocítilo zhoršenie svojej finančnej situácie a mohlo sa dostať až na pokraj finančného krachu. A štát im nijakým spôsobom nepomohol,“ uzavrel Pellegrini.

 

Návrh má podporu aj v koalícii

Sme rodina podľa Borisa Kollára zahlasuje za jednorazový odškodňovací detský príspevok, ktorý navrhuje Hlas. „V niektorých prípadoch kľudne aj poruším koaličnú zmluvu. Rodiny boli decimované, matky museli byť doma s deťmi. Nejakú jednorazovú dávku im musíme dať,“ povedal v RTVS.

Vláda zmení a zjednoduší covid automat a chystá uvoľnenie opatrení od 19. apríla, povedal ďalej Kollár. Detaily však podľa neho predstaví premiér Eduard Heger. „Mne to neprináleží,“ dodal.

Sme rodina a Hlas síce spolu nemajú dostatok hlasov na presadenie zákona v parlamente, obe strany však môžu ku konaniu priviesť zvyšok vládnej koalície. Sme rodina tým, že im partneri dali sľub, a strana Hlas tým, že má v súčasnosti najsilnejšiu voličskú podporu.

Čo vieme zatiaľ o novom príspevku pre rodiny?

  • Malo by ísť o jednorazový príspevok počas pandémie, nie trvalú pomoc

  • Príspevok bude možné vyplatiť veľmi rýchlo, pretože je neadresný a nevyžaduje si komplikovanú byrokraciu

  • Peniaze by mali prísť 600-tisíc domácnostiam

  • Odborníci takúto pomoc neodporúčajú, nakoľko vláda by novým príspevkom mohla podporiť domácu spotrebu v situácii, keď jej pokles nie je podľa analýz NBS spôsobený nedostatkom peňazí, ale tým, že ich niet kde minúť

Anketa

Aký je Váš rodinný stav?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok