Priemerná mzda vo februári: najviac rástla v stavebníctve, najviac klesla v ubytovaní

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 4. 2021
Priemerná mzda na Slovensku vo februári klesala v troch odvetviach. Najväčší, až dvojciferný pokles bol v ubytovaní.
Priemerná mzda vo februári: najviac rástla v stavebníctve, najviac klesla v ubytovaní

Zdroj: Shutterstock

Priemerná nominálna mesačná mzda vo februári 2021 medziročne najviac vzrástla v stavebníctve. Klesla v troch odvetviach, najväčší, až dvojciferný pokles bol v ubytovaní. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR prostredníctvom agentúry TASR.

Polepšili si stavbári, veľkoobchod aj IT

Priemerná nominálna mesačná mzda vzrástla vo februári 2021 oproti februáru 2020 v stavebníctve o 4,5 % (dosiahla 747 eur), veľkoobchode o 3,7 % (1076 eur), informačných a komunikačných činnostiach o 2,5 % (1945 eur), vybraných trhových službách o 2,5 % (1058 eur), maloobchode o 1,5 % (801 eur), priemysle o 1,2 % (1136 eur) a v doprave a skladovaní o 0,2 % (1009 eur). Klesla v ubytovaní o 19,7 % (648 eur), činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,4 % (528 eur) a v predaji a oprave motorových vozidiel o 4,5 % (1013 eur).

Priemerná reálna mesačná mzda vo februári 2021 medziročne vzrástla v stavebníctve o 3,6 %, veľkoobchode o 2,8 %, informačných a komunikačných činnostiach a vo vybraných trhových službách zhodne o 1,6 %, maloobchode o 0,6 % a v priemysle o 0,3 %. Klesla najviac v ubytovaní o 20,4 %, pokles bol aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,2 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 5,4 % a v doprave a skladovaní o 0,7 %.

V priemere za dva mesiace roka 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2020 sa mzda zvýšila vo vybraných trhových službách o 5,9 % (dosiahla 1090 eur), stavebníctve o 4,1 % (758 eur), informačných a komunikačných činnostiach o 1,2 % (1969 eur), priemysle o 1,1 % (1157 eur), veľkoobchode o 0,9 % (1064 eur) a v maloobchode o 0,6 % (802 eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa znížila v ubytovaní o 19,1 % (649 eur), činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,6 % (524 eur), predaji a oprave motorových vozidiel o 3 % (1039 eur) a v doprave a skladovaní o 1,6 % (1015 eur).

Reálna mesačná mzda vzrástla medziročne vo vybraných trhových službách o 5,1 %, stavebníctve o 3,3 %, informačných a komunikačných činnostiach o 0,4 %, priemysle o 0,3 % a vo veľkoobchode o 0,1 %. Klesla v ubytovaní o 19,7 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,3 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 3,8 %, doprave a skladovaní o 2,4 % a v maloobchode o 0,2 %.

 

Viac šetríme, menej si požičiavame

Skromnejšiu domácu spotrebu na Slovensku vo februári tohto roka potvrdili údaje vkladov, úverov a opätovne dvojciferný pokles výberu dane z pridanej hodnoty (DPH). Pokles spotreby domácností však bude pravdepodobne len dočasný, keďže na trhu práce nedochádza k výkyvom a mzdy vzrástli. Potvrdzuje to aktuálna analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Objem vkladov vo februári opätovne vzrástol. Mohli za to nielen obmedzené nákupné príležitosti, ale aj šetrenie. Znížili sa aj úvery na spotrebu, čo je podľa analytikov ďalší signál, že domácnosti míňajú menej. Nové údaje o výbere DPH za február vykazujú medziročný pokles o 16 %, čo potvrdzuje výrazné zníženie spotreby domácností v prvom štvrťroku.

„Nízku spotrebu predpovedajú aj údaje mobility do obchodov a voľnočasových prevádzok, ktoré síce indikujú mierne zlepšenie vo vývoji tržieb maloobchodných podnikov v marci, avšak zaostávanie za predkrízovými úrovňami bude naďalej výrazné,“ konštatujú analytici IFP. Pokles spotreby domácností je podľa nich pravdepodobne len dočasný, keďže na trhu práce nedochádza k výkyvom. Hlavným faktorom pre zmenu miery nezamestnanosti bude preto schopnosť firiem prijímať nových zamestnancov.

Prvý kvartál sľubuje lepšie čísla

Stabilitu trhu práce naznačujú aj februárové údaje o výbere daní z príjmov fyzických osôb (DPFO). Priemerná mzda by sa podľa nich mohla v prvom kvartáli medziročne zvýšiť o 3,2 %. Na druhej strane existujú riziká, že výber DPFO na začiatku roka je nadhodnotený vyrovnaním a ročným zúčtovaním miezd za minulý rok.

Kým počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu zaznamenal svetový obchod prepad aktivity porovnateľný s tým počas finančnej krízy, druhá vlna medzinárodný obchod zatiaľ podľa analytikov príliš neobmedzuje. Svedčia o tom údaje námornej kontajnerovej prepravy, ktorá vo februári mierne vzrástla a od prvej vlny pandémie si drží pozitívny trend.

Tlak na dodávateľské reťazce je podľa analýzy citeľný aj na námornej preprave, ktorej cena v dôsledku vysokého dopytu a pomalšieho kolobehu kontajnerov stúpa. „Pretrvávajúci nedostatok súčiastok, logistické problémy a iné ponukové faktory by preto mohli brzdiť optimizmus v priemysle v nasledujúcom období a tlačiť na rast cien priemyselných výrobkov,“ dodávajú analytici.

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok