Môže vás zamestnávateľ obmedziť v inej zárobkovej činnosti?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 12. 5. 2021
Pandémia prináša zmeny aj na trhu práce. Mnohí sa snažia situácii prispôsobiť hľadaním viacerých zdrojov príjmu. Kedy vám môže zamestnávateľ podnikanie či vedľajší pracovný úväzok zakázať?
Môže vás zamestnávateľ obmedziť v inej zárobkovej činnosti?

Zdroj: Shutterstock

Pri výkone konkurenčnej činnosti záleží na stanovisku zamestnávateľa

Pri posudzovaní akýchkoľvek mimopracovných aktivít by ste mali vždy myslieť na to, že zamestnanec nesmie konať v rozpore s oprávnenými záujmami zamestnávateľa. Zákonník práce stanovuje konkrétnejšie pravidlá len vo vzťahu ku konkurenčnej zárobkovej činnosti.

Ak si chcete privyrobiť aktivitou, ktorá má k predmetu činnosti vášho zamestnávateľa konkurenčný charakter, potrebujete jeho predchádzajúci písomný súhlas. Podmienka sa týka nielen zárobkovej činnosti vykonávanej formou podnikania, ale aj práce pre iného zamestnávateľa, a to aj na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. O zárobkovú činnosť ide v zmysle súdnej judikatúry vtedy, keď je realizovaná za účelom dosahovania zisku. Z hľadiska práv vášho zamestnávateľa však nie je podstatné, či ňou zisk aj skutočne dosiahnete. Limitácia platí aj v prípade, ak predmety činnosti kolidujú len sčasti. Pri zvažovaní splnenia podmienok obmedzenia treba vždy brať do úvahy aj reálnu povahu vykonávanej činnosti.

Príklad:

Váš zamestnávateľ má v obchodnom registri uvedený ako predmet činnosti kúpu tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi; zaoberá sa predajom kancelárskej techniky. Vy plánujete prevádzkovať e-shop, na ktorom budete predávať detské hračky. Napriek tomu, že aj vy budete realizovať kúpu tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi, z hľadiska odbytu predávaného tovaru nebudete so zamestnávateľom súťažiť o zákazníkov. Súhlas zamestnávateľa teda nepotrebujete.

Pre úplnosť treba dodať, že na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnejumeleckej činnosti súhlas zamestnávateľa nepotrebujete, a to ani vtedy, ak by ste mu týmito činnosťami konkurovali.

Stanovisko zamestnávateľa k výkonu konkurenčnej činnosti je potrebné vyžiadať vopred. Ak sa zamestnávateľ k vašej žiadosti nevyjadrí ani do 15 dní od jej doručenia, platí, že súhlas udelil. Vzhľadom na uvedené je optimálnym postupom vyžiadania súhlasu zaslanie žiadosti o jeho udelenie doporučenou poštovou zásielkou s doručenkou, vďaka ktorej zistíte, kedy uplynie lehota zakladajúca fikciu odsúhlasenia vami plánovanej zárobkovej aktivity.

Udelenie súhlasu (či už aktívne alebo fiktívne prostredníctvom uplynutia vyššie uvedenej lehoty) ale nezaručuje, že vám bude zárobková činnosť povolená natrvalo. Zamestnávateľ môže súhlas aj dodatočne odvolať. Musí tak urobiť písomne a zároveň je povinný uviesť vážne dôvody, prečo tak činí. Ak uvedené náležitosti odvolanie splňuje, máte povinnosť bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť čo najskôr tak, ako vám umožňujú príslušné právne predpisy.

 

Prekážky výkonu inej pracovnej aktivity môžu závisieť aj od vašej pracovnej náplne

Napriek tomu, že zákon výslovne upravuje len podmienky konkurovania zamestnávateľovi, do úvahy treba brať aj vyššie spomínanú nemožnosť konať v rozpore s jeho oprávnenými záujmami. V praxi si teda treba dávať pozor tiež na aktivity, ktoré síce k predmetu činnosti zamestnávateľa nemajú konkurenčnú povahu, ale mohli by napríklad poškodiť jeho dobré meno.

Príklad:

Júlia pracuje ako učiteľka v renomovanej súkromnej materskej škôlke. Zároveň si privyrába ako modelka na erotickom video chate. Vedľajšia zárobková činnosť Júlie môže poškodiť dobré meno materskej škôlky najmä s prihliadnutím na to, že ako učiteľka je zároveň osobou, ktorá má pôsobiť výchovne a deťom vštepovať určité hodnoty.

Mnoho zamestnávateľov môže upravovať zárobkové činnosti nezlučiteľné so špecifickou povahou ich pôsobenia v pracovnom poriadku.

Ak pracujete ako štátny zamestnanec, sú prekážky nastavené ešte prísnejšie

Pokiaľ pracujete v štátnozamestnaneckom pomere, zakazuje vám zákon napríklad:

  • výkon činnosti, ktorá je nedôstojná z hľadiska vykonávania štátnej služby,
  • podnikanie,
  • výkon inej zárobkovej činnosti, ktorá je zhodná alebo obdobná s činnosťou uvedenou v opise vášho štátnozamestnaneckého miesta; inou zárobkovou činnosťou sa rozumie činnosť zakladajúca nárok na zdaňovaný príjem (v tomto smere však zákon povoľuje viaceré výnimky – umožnená je napríklad správa vlastného majetku či správa majetku vašich maloletých detí alebo činnosť v orgánoch spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov),
  • členstvo v riadiacich orgánoch, kontrolných orgánoch alebo dozorných orgánoch právnických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť, okrem valného zhromaždenia a členskej schôdze.

Následky porušenia obmedzenia iných zárobkových činností

Ak budete popri zamestnaní vykonávať aktivity, ktoré sú v rozpore so zákonom stanovenými pravidlami na ochranu záujmov zamestnávateľa, môže s vami zamestnávateľ podľa intenzity a okolností porušenia:

  • rozviazať pracovný pomer výpoveďou podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce,
  • okamžite skončiť pracovný pomer podľa ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

V prípade, že zamestnávateľovi vaším konaním vznikla škoda, je oprávnený vymáhať od vás jej náhradu.

Anketa

V akom pracovnom pomere sa nachádzate?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok