Elektrické kolobežky a nehody na cestách: čo robiť, ak spôsobíte škodu?

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 6. 2021
E-kolobežky už majú pomerne veľkú fanúšikovskú základňu aj na Slovensku. Od roku 2019 ich používanie upravuje aj cestný zákon a tak jazda kolobežiek s prídavným motorčekom na chodníkoch obmedzená a ich používatelia majú status vodičov nemotorových vozidiel, rovnako ako cyklisti.
Elektrické kolobežky a nehody na cestách: čo robiť, ak spôsobíte škodu?

Zdroj: Shutterstock

E-kolobežky sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku. Počet majiteľov, ktorí ich dennodenne využívajú na jazdu do práce narastá najmä vo veľkých mestách s hustou dopravou. Rastie tiež počet používateľov, ktorí si takúto kolobežku požičiavajú prostredníctvom služieb ako napríklad Bolt. Ľudia, ktorí na nich jazdia, sú podľa súčasnej legislatívy považovaní za cyklistov a tak môžu na kolobežke jazdiť najmä po ceste, prípadne za určitých okolností aj po chodníku.

Zákon hovorí, že na elektrických kolobežkách možno na chodníku jazdiť iba rýchlosťou chôdze a na ceste treba dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. Kolízie elektrokolobežiek sa potom budú posudzujú ako dopravné nehody. Ak polícia zistí prípadné porušenie pravidiel cestnej premávky, používateľ kolobežky môže dostať blokovú pokutu. Pred úpravou zákona (v roku 2019) sa stávalo, že kolobežky bežne jazdili po chodníkoch príliš rýchlo a svojou jazdou ohrozovali chodcov.

Čo sa stane, keď nabúra e-kolobežka

Podľa zistení celoštátneho zväzu nemeckého poisťovníctva predstavuje nehoda s kolobežkou pre chodca silu okolo 150 kg, čo sa dá prirovnať k 6 baleniam cementu. „Obzvlášť pre staršie osoby môže už len kolízia znamenať potenciálne zranenie s dlhodobými následkami,“ uvádza sa vo vyhlásení GDV.

 „V prípade, že kolíziu elektrickej kolobežky s chodcom na chodníku zavinil jej používateľ, za škodu, ktorá chodcovi vznikla, zodpovedá on. Rovnako tak v prípade, ak dôjde k zrážke s vozidlom a vinníkom nehody je vodič elektrickej kolobežky,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová. Zákon zároveň kladie dôraz na využívanie cyklociest zakaždým, keď je to možné.

 

Čo treba vedieť pred jazdou na e-kolobežke v premávke?

  1. Na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny môže na kolobežke jazdiť len osoba staršia ako 15 rokov
  2. Kolobežkár môže jazdiť po pravej strane chodníka, ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom za žiadnych okolností nesmie prekročiť rýchlosť chôdze
  3. Kolobežkár môže jazdiť tiež po pravej strane vyhradeného jedného pruhu pre cyklistov
  4. Kolobežkári môžu jazdiť len jednotlivo za sebou
  5. Na jednomiestnej kolobežke nie je povolená jazda viacerým osobám
  6. Osoba riadiaca kolobežku je povinná počas jazdy oboma rukami držať riadidlá kolobežky.
  7. Kolobežkár nesmie viesť počas jazdy psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie vozidla.
  8. Osoba riadiaca kolobežku nesmie požívať alkohol, s výnimkou jazdy v obci a na cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 mg/l vydýchnutého vzduchu - tak ako to platí aj pre cyklistu

Kto je zodpovedný za škodu pri nehode kolobežky?

V prípade, že dôjde ku kolízii e-kolobežky s chodcom na chodníku a zavinil ju kolobežkár, za škodu, ktorá chodcovi vznikla, zodpovedá on. Rovnako tak v prípade, ak dôjde k zrážke s vozidlom a vinníkom nehody je vodič elektrickej kolobežky. Ak má majiteľ kolobežky uzatvorené poistenie domácnosti, v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti má poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobí svojou jazdou. Škodu v takomto prípade za neho uhradí poisťovňa.

Dobrou správou pre kolobežkárov je, že poistenie platí nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Týka sa teda aj prípadu, ak by ste jazdou na prenajatej e-kolobežke v niektorej európskej metropole niekoho zranili alebo spôsobili nehodu.

Ak má kolobežka nepriaznivý technický stav, vtedy za prípadnú nehodu zodpovedá jej majiteľ alebo prevádzkovateľ. 

Krádež kolobežky - ktoré poistenie ju kryje?

E-kolobežka je podobne ako bicykel a v podstate všetky športové potreby automaticky poistená resp. krytá v tzv. poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne však pri odškodnení rozlišujú, či zmizla priamo z bytu/domu alebo z pivníc a garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti.

Je preto dôležité rozlišovať, kde kolobežku zaparkujete. Ak elektrickú kolobežku zlodeji odcudzia z priestorov bytu či domu, slovenské poisťovne kryjú vo väčšine prípadov 100% resp. do stanovenej poistnej sumy za zariadenie domácnosti. V mimobytových priestoroch patriacich k bytu , resp. vo vedľajších stavbách pri rodinných domoch je poistné krytie maximálne do 30% z poistnej sumy za zariadenie domácnosti. V obidvoch prípadoch je však podmienkou poistného krytia splnenie požadovaného spôsobu zabezpečenia priestorov, v ktorých sa e-kolobežky nachádzajú.

Anketa

Majú mať elektrické kolobežky v premávke rovnaké postavenie ako bicykle?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok