Životné poistenie a očkovanie? Neúčinnosť vakcíny už kryje aj poistka

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 6. 2021
V súvislosti s plošným očkovaním ľudí na Slovensku už existuje špeciálne krytie pre prípadné vedľajšie účinky či komplikácie, ktoré by sa mohli v ojedinelých prípadoch vyskytnúť po podaní vakcíny.
Životné poistenie a očkovanie? Neúčinnosť vakcíny už kryje aj poistka

Zdroj: Shutterstock

Podľa zdravotných odborníkov a vedcov je jedinou cestou k zamedzeniu šírenia koronavírusovej infekcie a uvoľňovaniu opatrení očkovanie. V súvislosti s plošnou vakcináciou ľudí na Slovensku prišla s prvým poistením zameraným na vedľajšie účinky očkovania poisťovňa UNIQA. Ponúka špeciálne krytie pre prípadné vedľajšie účinky alebo komplikácie, ktoré sa môžu v ojedinelých prípadoch vyskytnúť po podaní vakcíny. Toto poistenie je v ponuke od apríla zatiaľ v rámci skupinových poistných zmlúv, prevažne vo forme zamestnaneckého poistenia. Tento typ poistenia poskytujú firmy svojim zamestnanom ako benefit.

„Poistením komplikácií po očkovaní chceme v tomto kritickom období v spolupráci so zamestnávateľmi ponúknuť riešenie pre veľké skupiny ľudí, ktoré má práve teraz dôležitú pridanú hodnotu,“  opistuje novinku Roman Holček z oddelenia rozvoja obchodu zamestnaneckých benefitov poisťovne UNIQA.

Ktoré prípady kryje poistenie očkovania?

Poistenie UNIQA poskytuje krytie tak pre prejavy vedľajších účinkov vakcíny ako aj pre prípad neúčinnosti očkovania. Deje sa tak však iba v prípade, že je kvôli nim nevyhnutná hospitalizácia, a to za takýchto podmienok:

  • Prejavy vedľajších účinkov vakcíny v prípade, keď je kvôli nim nevyhnutná hospitalizácia postihnutého klienta minimálne na 2 dni, a to v čase do 30 dní od očkovania.
  • Neúčinnosť očkovania, ak dôjde k ochoreniu na COVID-19 do 90 dní od podania poslednej dávky vakcíny a ak je súčasne nutná hospitalizácia pacienta minimálne na 2 dni.

V oboch prípadoch sú poistné sumy sú stanovené pre hospitalizáciu v dĺžke 2-4 dni a ide o sumu 2000 eur. Pre hospitalizáciu v dĺžke 5 dní a viac potom poisťovňa vypláca 4000 eur. 

Poistenie očkovanie tiež pokrýva aj prípadné úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19 alebo komplikáciami s ním spojenými. Môže medzi nimi byť napríklad  embólia, zlyhanie pľúc a pod. v súvislosti s očkovaním alebo z akejkoľvek inej príčiny.

 

Ktoré vakcíny pokrýva poistenie očkovania?

UNIQA uvádza, že poistenie platí pre všetky vakcíny, ktoré sú na Slovensku schválené a ktorými sa u nás očkuje. Schválené znamená, že musia byť odobrené príslušným lokálnym úradom, ktorým je Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) alebo európskym orgánom, ktorým je Európska lieková asociácia (EMA).

Čoskoro by mali pribudnúť do pôsobnosti poistenia aj ďalšie vakcíny. „Vzhľadom na fakt, že EMA má aktuálne v procese registrácie ďalšie vakcíny, poistenie bude automaticky platiť aj pre vakcíny, ktoré získajú registráciu alebo súhlas príslušných orgánov v budúcnosti,“ upresňuje Roman Holček z UNIQA .

Platí okamžite a aj v zahraničí

Podľa dostupných informácií pre toto poistné krytie neplatí žiadna čakacia doba a nie je obmedzená jeho územná platnosť. Znamená to tiež, že nárok na plnenie má poistenec v rámci podmienok poistenia prakticky okamžite po ukončení likvidácie poistnej udalosti. Novinka platí aj v prípadoch, ak sa nežiadúce účinky očkovania alebo neúčinnosť vakcíny prejavia v zahraničí. Pre nahlásenie poistnej udalosti potom postačuje lekárska správa, v ktorej je informácia o diagnóze a dĺžke pobytu v nemocnici. V prípade smrti poistenca sa dokladá nárok úmrtným listom.

Vstupný vek do poistenia očkovania je 15 rokov, pri dosiahnutí veku 70 rokov toto poistenie končí.

Krytie poskytujú aj iné poisťovne

Ponúka krytie proti vedľajším účinkom očkovania aj vaše životné poistenie? Dobrá otázka. Viaceré poisťovne uvádzajú, že posudzujú tieto prípady osobitne. Ak však máte uzatvorené životné poistenie, preverte si túto skutočnosť so svojim finančným agentom, prípadne priamo s poisťovňou a v prípade neprítomnosti si skúste dohodnúť dodatok.

Poistenie si môžu uzavrieť očkovaní aj neočkovaní

Na internete sa na jar začala šíriť nepravdivá informácia o tom, že si ľudia zaočkovaní na COVID-19 už nemôžu uzavrieť životné poistenie. Viaceré poisťovne toto tvrdenie okamžite vyvrátili. Pri uzatváraní životného poistenia sa totiž neskúma, či je alebo nie je klient zaočkovaný.

Nepravdivý príspevok pritom zdieľalo na sociálnych sieťach viac ako 2 300 slovenských používateľov. „Pri uzatváraní životného poistenia poisťovňa Generali neskúma, či je klient zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 alebo nie, rovnako tak neskúmame ani zaočkovanosť klienta proti iným ochoreniam,“ vyvracia šíriacu sa dezinformáciu Peter Koštival, riaditeľ Úseku personálneho poistenia poisťovne Generali.

V rámci životného poistenia napríklad poisťovňa Generali zároveň pokrýva akékoľvek komplikácie, ktoré nastanú po očkovaní jednou z vakcín, ktorými sa na Slovensku očkuje. To platí pre vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ale aj akýmkoľvek iným ochoreniam, voči ktorým sa je u nás možné zaočkovať. „Ak sa klient zaočkuje vakcínou, ktorá je na Slovensku riadne schválená, a po očkovaní u neho nastanú nežiadúce účinky, následkom ktorých bude musieť byť napríklad hospitalizovaný v nemocnici, bude práceneschopný, bude mu diagnostikované závažné ochorenie a pod., poisťovňa Generali mu poskytne poistné plnenie v plnej výške tak, ako bolo dojednané v poistnej zmluve,“ argumentuje Peter Koštival z poisťovne Generali.

Klient má zo životného poistenia nárok na poistné plnenie aj v prípade, ak sa zaočkuje akoukoľvek schválenou vakcínou a napriek tomu sa nakazí ochorením COVID-19. „Poisťovňa v súvislosti s ochorením COVID-19 kryje zo životného poistenia napr. práceneschopnosť, hospitalizáciu alebo úmrtie. Len od začiatku tohto roka sme našim klientom vyplatili za poistné udalosti v súvislosti s ochorením COVID-19 už viac ako 745 tisíc eur,“ uzatvára Peter Koštival z Generali.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok