Ľudia si priplatia. Prima banka od začiatku júna mení svoj cenník

Redakcia | rubrika: Článok | 31. 5. 2021
Banky na Slovensku tento rok prekopávajú svoje sadzobníky poplatkov. Od júna tohto roka sa k nim pridáva aj Prima banka. Ako prvý na to upozornil portál Finančný kompas.
Ľudia si priplatia. Prima banka od začiatku júna mení svoj cenník

Zdroj: Shutterstock

Od začiatku roka to už stihla v apríli urobiť napríklad VÚB banka a od júna tohto roka sa menia ceny aj v Slovenskej sporiteľni. Bankové domy však nejdú len cestou zvyšovania cien. Pri niektorých službách ich ruší alebo znižuje.

Avšak tie, pri ktorých banky ceny zvyšujú majú jedno spoločné – ide o operácie a služby na pobočkách, ktoré majú spravidla svoju bezplatnú alternatívu prístupnú v internet bankingu alebo v mobilných bankových aplikáciách. Banky sa takto svojich klientov snažia naučiť čo najviac využívať digitálne služby.

Z tohto trendu nevybočuje ani Prima banka. Zmeny nastanú pri depozitných produktoch, platobných kartách, úveroch, platobných hotovostných aj bezhotovostných službách či v elektronickom bankovníctve.

Čo sa zmení pri účtoch a platobných kartách

Prima banka od júna ide napríklad poskytovať svoj študentský účet úplne zadarmo bez toho, aby bolo nutné splniť stanovené podmienky. Do zmeny totiž platí, že študentský účet je zadarmo len v tom prípade, keď bol priemerný denný kreditný zostatok na účte vyšší ako tisíc eur alebo vtedy, ak mal študent menej ako 20 rokov. Zmena nastane aj vo výpisoch z účtov zasielaných poštou. Po novom bude za poplatok 1,50 eura. Služba zdražela o 0,50 eura.

Poplatok za debetné platobné karty Debit Mastercard, Mastercard Standard, Mastercard Gold bude po novom od júna nula eur. Do zmeny sa stále platí 20 eurocentov. Bezplatný bude aj výber hotovosti z bankomatu Prima banky. Taktiež sa do zmeny platí 0,20 eura. Vyššia cena však bude za zistenie zostatku na bankomate inej banky na Slovensku pri kartách Debit Mastercard a Mastercard Standard. Poplatok stúpne z pôvodných 0,30 eura na 0,50 eura.

Od júna však pribudnú aj dva nové poplatky. Prvý je za spracovanie platby za stávkovanie, lotériu a hazardné hry. Ľudia za to zaplatia 1,50 eura. Druhý nový poplatok bude za spracovanie žiadosti o vrátenie platby kartou pre nedodanie tovaru alebo služby treťou stranou. Klienti Prima banky za to budú platiť 15 eur. Treba však myslieť na to, že sa tento poplatok neúčtuje pri zneužití platobnej karty.

 

Zmenia sa aj poplatky za vklady a výbery

Poplatky sa budú už tradične zvyšovať pri výberoch a vkladoch v hotovosti na pobočke. Hotovostný vklad od júna zdražie z pôvodného jedného eura na 1,50 eura. Presne štyri eurá za vklad v hotovosti na pobočke však zaplatí osoba, ktorá nie je majiteľom daného účtu alebo oprávnenou osobou. Do júna ešte platí poplatok tri eurá. O jedno euro bude drahší aj výber hotovosti na pobočke, stáť bude štyri eurá.

Prima banka zvyšuje aj sadzobník za výber a vklad vyššej sumy. Konkrétne ide o sumu nad 5000 eur. Za výber vklad sumy nad touto hranicou sa po novom bude platiť poplatok 0,10 percenta z celej sumy vkladu. Rovnakú sadzbu zaplatí aj človek, ktorý si bude chcieť sumu 5000 eur a viac vybrať. V obidvoch prípadoch do zmeny platilo, že sa poplatok účtoval až nad sumou 15-tisíc eur za deň. Drahší bude aj vklad v hotovosti na úverový účet, poplatok dosiahne štyri eurá.

Drahšie bezhotovostné služby

Spolu s hotovostnými operáciami na pobočke však budú drahšie aj takzvané pobočkové služby. Ide najmä o také, ktoré si môže človek vybaviť zadarmo v internet bankingu či v mobilnej aplikácii. Napríklad príkaz na úhradu na pobočke - vrátane príkazu na úhradu v rámci banky – bude po novom za poplatok štyri eurá. Zmena či zrušenie trvalého príkazu a inkasa na pobočke bude za poplatok vo výške štyroch eur. Táto dve služby zdraželi každá o jedno euro.

O 50 eurocentov od júna zdražie aj poplatok za oznámenie o nevykonanej úhrade zaslané poštou. Ľudia po novom zaplatia 1,50 eura. Klienti Prima banky však už nebudú platiť za dve služby. Banka totiž ruší poplatok vo výške 0,20 eura za realizáciu úhrady z trvalého príkazu a inkasa elektronicky aj na pobočke. Od júna skončí poplatok v rovnakej výške aj za spracovanie prijatej úhrady.

Prima banka tiež zmení ceny pri elektronických službách bankovníctva. Jednoeurový poplatok za poskytovanie služieb internet bankingu banka od júna úplne ruší. Avšak, takzvaná SMS notifikácia zdražie o 0,50 eura. Po novom tak ľudia za to zaplatia 1,50 eura.

Poplatky za spracovanie mincí

Bankový dom sa tiež rozhodol zvýšiť sadzby pri práci s mincami a bankovkami na pobočkách. Ich spracovanie bude spoplatňované už od 40 kusov. Dovtedy si banka pýtala poplatok od 50 kusov. Po novom tak spracovanie mincí pri vklade, výbere alebo výmene nad 40 kusov bude za poplatok štyri eurá. Platí to pri každých začatých 40 kusov.

V praxi to znamená, že za prvých 40 kusov sa neplatí nič v rámci jedného dňa na jedného klienta. Služba zdražela o jedno euro a znížil sa spoplatnený limit. Ľudia si priplatia aj za zmenu meny. Výmena bankoviek v eurách za iné nominálne hodnoty bude za poplatok vo výške jedného percenta z menenej sumy. Minimálne však pôjde o 1,50 eura.

Anketa

Ste ochotný kvôli lepším podmienkam úveru zmeniť svoju banku?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?