Komentár: Turecká líra melie z posledného. Ťažiť z toho budú turisti

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 28. 5. 2021
Hodnota eura voči tureckej líre vzrástla od začiatku roka o 12 percent. Podľa oficiálneho kurzu ECB si môžu turisti v týchto dňoch zameniť jednu tureckú líru približne za 0,1 EUR.
Komentár: Turecká líra melie z posledného. Ťažiť z toho budú turisti

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

Aj keď sa začiatkom roka mohlo zdať, že turecká líra má najhoršie obdobie za sebou, opak je pravdou. V porovnaní s obdobím na začiatku januára 2021 kurz tureckej meny výrazne oslabil. Na historicky najnižších hodnotách sa mena zatiaľ nachádzala začiatkom novembra 2020, keď kurz dosahoval 10,1489 TRY za 1 EUR. Zdá sa, že momentálne sa opäť blíži k týmto hodnotám. Pre turistov, ktorí sa tešia na letnú sezónu to môže znamenať opäť výrazne lacnejšiu dovolenku v Turecku.

graf turecka lira

Graf: Vývoj hodnoty menového páru EUR/TRY za posledných 10 rokov. (Zdroj: ecb.europa.eu)*

Hodnota eura voči tureckej líre vzrástla od začiatku roka o 12 percent. Podľa oficiálneho kurzu ECB si môžu turisti v týchto dňoch zameniť jednu tureckú líru približne za 0,1 EUR. Za posledný rok hodnota eura posilnila voči tureckej mene o 38 percent a za posledných 5 rokov dosiahla výkonnosť až 212 percent.

Turecký prezident postavil menovú politiku na hlavu

Najvýraznejší pokles svojej hodnoty zaznamenala turecká líra tento rok po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  odvolal šéfa centrálnej banky Naciho Agbala a na jeho miesto dosadil Sahapa Kavcioglua. Stalo sa to ešte koncom marca a odvtedy tamojšia mena, ktorá sa postupne spamätávala zo svojich historických miním, opäť výrazne oslabuje.

Agbal sa pritom do čela centrálnej banky postavil iba v novembri minulého roka a snažil sa bojovať proti vysokej inflácii v krajine prostredníctvom zvyšovania úrokových sadzieb. Jeho kroky proti oslabeniu meny boli všeobecne uznávané domácimi aj zahraničnými predstaviteľmi. Táto stratégia sa však evidentne nepozdávala Erdoganovi, ktorý sa dlhodobo stavia proti zvyšovaniu úrokových sadzieb a situáciu sa rozhodol vyriešiť vlastným spôsobom. Za posledné necelé dva roky ide už o tretiu výmenu na pozícii guvernéra banky.

Na čele s novým guvernérom na svojom poslednom zasadnutí v polovici apríla Turecká centrálna banka nesprísnila menovú politiku s úmyslom vysporiadať sa s vysokou infláciou. Menový výbor nechal základnú úrokovú sadzbu na úrovni 19 percent, pričom inflácia dosahuje 16 percent. Turecká líra na vyhlásenie centrálnej banky reagovala ďalším oslabením hodnoty.

Výraznejšiemu poklesu meny zabránil sľub nového guvernéra, ktorý napriek obávam verejnosti, že začne s rýchlym znížením úrokových sadzieb nakoniec prekvapil a vyhlásil, že udrží prísne nastavenú menovú politiku. A to napriek tomu, že Kavcioglu pred svojím nástupom do novej funkcie paradoxne kritizoval prísnu menovú politiku. Dokonca zastával neobvyklý názor, že vysoké úrokové sadzby môžu  spôsobovať rast inflácie. Otázkou teda zostáva, dokedy mu nová rétorika vydrží? Neistota zo strany verejnosti aj investorov tak aj naďalej citeľne visí vo vzduchu.

K tlaku na hodnotu tureckej líry pomohlo aj vyhlásenie amerického prezidenta Joe Bidena, ktorý oficiálne uznal masakru Arménov v Osmanskej ríši v roku 1915 za genocídu.  Líra vo všeobecnosti citlivo reaguje na napätie medzi Ankarou a Washingtonom po tom, čo konflikt s predchádzajúcim prezidentom Donaldom Trumpom vyvolal v krajine v roku 2018 recesiu a krízu domácej meny.

Turecká ekonomika sa momentálne opäť dostáva na hranu menovej krízy. Ak bude oslabovanie líry aj naďalej pokračovať a politický tlak prezidenta Erdogana v tomto smere nepoľaví, môže dôjsť k silným inflačným tlakom a ohrozeniu finančnej stability krajiny.

Úspora pre dovolenkárov mimo leteniek a hotela

Aspoň čiastočne pomôcť tamojšej ekonomike by mohlo oživenie cestovného ruchu počas letnej sezóny aj s ohľadom na to, že Európska únia plánuje covidové pasy, ktoré by mali uľahčiť a spríjemniť turistom vycestovanie do prímorských krajín. Tak, ako sme mohli sledovať už v minulosti, pravdepodobne aj teraz priláka výhodný výmenný kurz v dôsledku oslabenia tureckej meny do krajiny množstvo európskych turistov, ktorí pricestujú s vidinou lacných nákupov.

Oslabenie tureckej líry však nebude znamenať aj zlacnenie dovolenkových zájazdov do tejto destinácie. „Prepad kurzu tureckej meny nebude mať vplyv na ceny zájazdu. Tie sú už dávno stanovené a letenky a ubytovanie sú zazmluvnené. Určite to ale môže byť pre turistov príjemné v destinácii, čo sa týka míňania počas dovolenky. Tam by mohli ušetriť,“ potvrdzuje Andrea Řezníčková, hovorkyňa Invia.cz, a.s. Celkové náklady na oddych v tamojších turisticky populárnych destináciách by tak mohli turistov vyjsť o niečo lacnejšie.

Anketa

Kde plánujete tráviť tohtoročné leto?

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok