Dane, odvody a vzorec. Ako si vypočítať čistú mzdu v roku 2021?

Redakcia | rubrika: Článok | 4. 6. 2021
Každá práca musí byť ohodnotená istou sumou, ktorú si treba dohodnúť v pracovnej zmluve. Spravidla však ide o hrubú mzdu a to v praxi znamená, že na konci mesiaca príde na účet o niečo nižšia suma.
Dane, odvody a vzorec. Ako si vypočítať čistú mzdu v roku 2021?

Zdroj: Shutterstock

Svoj podiel z odmeny za prácu zamestnanca si na konci mesiaca berie štát, zdravotná a tiež Sociálna poisťovňa. Z hrubej mzdy preto platí odvody firma za zamestnanca a zamestnanec za seba. Okrem toho musia pracujúci počítať s tým, že zo zarobených peňazí treba zaplatiť daň z príjmu. Pri zamestnancoch sa to spravidla robí mesačne. Jej výšku si ale môže znížiť vďaka nezdaniteľnej časti základu dane a tiež pomocou daňového bonusu na dieťa.

Koľko peňazí ide do Sociálnej poisťovne

Ešte predtým, než sa peniaze dostanú na konci mesiaca na bankový účet, musí firma aj zamestnanec najprv zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne. V tomto smere sa nič nemení a sadzba zostáva stále rovnaká. Sociálne poistenie však spravidla odhryzne z hrubej mzdy dokopy 34,6 percenta. Zamestnanec musí z hrubej mzdy odviesť 9,4 percenta, firma zase odvádza 25,2 percenta.

Pri týchto odvodoch nie je stanovený žiaden minimálny vymeriavací základ. To v praxi znamená, že minimálne odvody pre zamestnanca nie sú stanovené – v podstate ich stanovuje minimálna mzda v krajine. Slovenský systém ale pozná maximálny vymeriavací základ, ktorý sa v roku 2021 vyšplhal na úroveň 7 644 eur. To znamená, že zamestnanec aj firma platia odvody len do tejto úrovne hrubej mzdy.

Sociálne poistenie slúži ako zabezpečenie náhrady príjmu napríklad počas práceneschopnosti zamestnanca, v dôchodku, pri hromadnom prepúšťaní vo firmách, v prípade invalidity alebo vtedy, keď zamestnanec príde o prácu. Časť peňazí ide aj do rezervného fondu, ktorý sa využíva na vykrytie peňazí v deficitných fondoch Sociálnej poisťovne.

Zamestnanec:

  • Nemocenské poistenie: 1,40 %
  • Starobné dôchodkové poistenie: 4 %
  • Invalidné dôchodkové poistenie: 3 %
  • Poistenie v nezamestnanosti: 1 %

Zamestnávateľ:

  • Nemocenské poistenie: 1,40 %
  • Starobné dôchodkové poistenie: 14 %
  • Invalidné dôchodkové poistenie: 3 %
  • Poistenie v nezamestnanosti: 1 %
  • Garančné poistenie: 0,25 %
  • Úrazové poistenie: 0,80 %
  • Rezervný fond: 4,75 %

  Zdroj: Shutterstock

Aký je odvod do zdravotnej poisťovne

Okrem sociálneho poistenia treba platiť aj to zdravotné. Slovenská legislatíva hovorí, že ho musí mať zabezpečené každý občan. To v praxi znamená, že si ho platia zamestnanci, firmy za zamestnancov či podnikatelia. Za študentov a nezamestnané osoby platí toto poistenie štát. Sadzba odvodov sa tiež za posledné roky nemenila.

Zamestnanec za seba platí sadzbu na úrovni štyroch percent z hrubej mzdy. Ak ide o pracujúceho, ktorý je zároveň zdravotne postihnutá osoba, platia sa dve percentá. Firma za zamestnanca zase odvádza sadzbu desať percent. Na rozdiel od sociálnych odvodov, pri zdravotných nie je stanovený ani minimálny či maximálny vymeriavací základ. Do zdravotnej poisťovne tak môžu putovať aj vyššie sumy.

Čo všetko zabezpečuje verejná zdravotná poistka? Na Slovensku sú momentálne tri zdravotné poisťovne – súkromné spoločnosti Dôvera a Union, no a Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je v rukách štátu. Poistenie má ľuďom zabezpečiť bezplatnú starostlivosť lekárov, lacnejšie lieky či operácie, zdravotnícke služby alebo pomôcky.

  • Zdravotné odvody zamestnanca: 4 % (osoby so zdravotným postihnutím platia 2 %)
  • Zdravotné odvody zamestnávateľa za zamestnanca: 10 %

Dane z príjmu a nezdaniteľná časť základu dane v roku 2021

Zamestnanec musí z mesačnej výplaty zaplatiť aj daň z príjmu, ktorá putuje do štátnej kasy. V prípade závislej činnosti, čiže zamestnaneckého pomeru, sa platí daň 19 percent. Ak však ročný základ dane presiahne v tomto roku sumu 37 981,94 eura, sadzba dane dosiahne úroveň 25 percent. Zamestnanci si však môžu daňovú povinnosť znížiť vďaka nezdaniteľnej časti základu dane. Čo to vlastne znamená?

Ide o zarobenú sumu, ktorú štát oslobodzuje od zdanenia. Táto suma v podstate každý rok rastie v prípade, ak rastie aj životné minimum. V tomto roku sa zamestnancovi nezdaňuje zarobená suma na úrovni 375,95 eura mesačne. Nezdaniteľná časť sa uplatňuje automaticky a netreba o to žiadať. Pre ľudí, ktorí však zarábajú vysoké sumy sa nezdaniteľná časť znižuje. Ak je základ dane vyšší ako 37 981,94 eura, nezdaniteľná časť je nulová.

Daňový bonus v roku 2021

O niečo lepšiu výplatu môžu mať aj rodičia. Tí platia nižšiu daň vďaka takzvanému daňovému bonusu na dieťa. Ten sa rozdelil na dve kategórie. Suma sa líšia pre rodičov detí do šiesteho roku veku a rodičov detí od šiesteho roku života.

Sumy sa v tomto roku pohybujú od 23,22 eura až po maximálny bonus na úrovni 46,44 eura. Bonus sa uplatňuje na každé jedno dieťa zvlášť a nárokovať si ho môže vždy len jeden z rodičov detí. Zásadnou podmienkou tiež je, aby dieťa žilo s daňovníkom v jednej domácnosti. Bonus si môžu rodičia nárokovať mesačne alebo raz ročne.

  • Dieťa do 6 rokov veku: 46,44 € mesačne
  • Dieťa nad 6 rokov veku: 23,22 € mesačne

Ako sa počíta mesačná daň: Zamestnanec platí mesačne takzvanú zálohu na daň. Raz ročne sa totiž ešte robí ročné zúčtovanie, kedy si môže uplatniť ročnú sumu daňového bonusu (ak si ho neuplatňuje mesačne), nezdaniteľnej časti základu dane na manželku a iné daňové úľavy, ktoré sa uplatňujú raz ročne. V praxi sa ale mesačný preddavok na daň počíta: (hrubá mzda - zdravotné odvody - sociálne odvody -  nezdaniteľná časť základu dane) x sadzba dane z príjmu

Príklad na výpočet čistej mzdy v roku 2021 (+ vzorec)

Čistú mzdu si môže vypočítať v podstate každý sám. Ide však o základný výpočet, keďže do výpočtu reálnej mzdy vstupujú ešte iné faktory ako napríklad exekučné zrážky, rôzne príplatky či iné zdaňované finančné benefity.

V príklade budeme pracovať s predpokladom, že zamestnanec má mzdu 800 eur mesačne v hrubom a uplatňuje si daňový bonus na jedno dieťa mladšie ako šesť rokov veku života.

Zložka mesačnej mzdy: Suma + vzorec
Hrubá mzda 800 €
Zdravotné odvody zamestnanca

32 €

(800 x 4%)

Zdravotné odvody zamestnávateľa

80 €

(800 x 10%)

Sociálne odvody zamestnanca

75,2 €

(800 x 9,4%)

Sociálne odvody zamestnávateľa

201,6 €

(800 x 25,2%)

Cena práce (náklady firmy na zamestnanca)

1081,60 €

(800 + 80 + 201,6)

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka

375,95 €

Daň z príjmu

60,20 €

(800 - 32 – 75,2 - 375,95) x 19 %

Daňový bonus na dieťa do 6 rokov veku 46,44 €
Záloha na daň

13,76 €

(60,20 – 46,44)

Čistá mzda

679,04 €

(800 - 32 – 75,2 – 13,76)

Poznámka: Výpočet redakcie

Anketa

Myslíte si, že je rozdiel medzi čistou a hrubou mzdou veľký?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok