Účet úplne bez poplatku? Banka chce ľudí nalákať na nový produkt

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 6. 2021
Ľudia začínajú pri bankových službách čoraz viac preferovať on-line komunikáciu a služby. ČSOB banka preto prišla s novým produktom. Informovala o tom v tlačovej správe.
Účet úplne bez poplatku? Banka chce ľudí nalákať na nový produkt

Zdroj: Shutterstock

Ide o takzvaný Smart účet, ktorý si ľudia budú zriaďovať výlučne cez internet. Ľudí chce banka na novinku nalákať aj tým, že účet bude úplne zadarmo a bez toho, aby na to museli klienti splniť nejaké podmienky. Spravidla banky vyžadujú napríklad pravidelné zasielanie výplaty na účet, sporenie či používanie platobnej karty.

ČSOB tvrdí, že viac ako 75 percent jej klientov si svoje peniaze spravuje on-line. Z nich dokonca väčšina používa iba mobilnú aplikáciu a nie štandardný internet banking. „Preto sme sa rozhodli vytvoriť produkt, ktorý by presne kopíroval toto klientske správanie,“ uviedla Andrea Lazar, manažérka retailového segmentu ČSOB.

 

Účet bez poplatku a podmienok?

V praxi tak bankový dom ľuďom ponúkne zriadenie balíku služieb, ktorý sa zameriava výlučne na on-line „bankovanie“. To zároveň prinesie isté výhody v podobe ušetrenia peňazí za služby, ktoré reálne vôbec nepotrebujú. Nový on-line účet si tak môžu založiť iba online v priebehu niekoľkých minút. Banka navyše sľubuje, že bude bez poplatku za jeho vedenie.

Banka si nebude odpustenie poplatku ani podmieňovať. Ľudia ale musia počítať s tým, že ide o výlučne on-line účet, takže pobočkové operácie nie sú súčasťou tohto balíka. „No ak by ich klient potreboval, môže ich samozrejme využiť za poplatok,“ dodala A. Lazar. Tento typ účtu je zameraný prevažne na ľudí, ktorí sa skupinovo označujú ako „pure digi“.

Čo preferujú „pure digi“ klienti:

  • platba kartou,
  • platba mobilom,
  • platba hodinkami,
  • platba cez internet banking,
  • platba cez mobil banking,
  • prevody, služby a operácie cez internet banking a mobil banking,
  • elektronická komunikácia,
  • nenavštevujú pobočku kvôli základným hotovostným operáciám.

Tip: Slovenská banka od júna zmenila cenník. Ktoré služby budú drahšie?

Čo zahŕňa Smart účet:

  • zriadenie a vedenie účtu v EUR,
  • elektronický mesačný výpis,
  • vydanie a vedenie platobnej karty,
  • neobmedzený počet platieb kartou online aj u obchodníkov po celom svete,
  • neobmedzený počet výberov hotovosti z bankomatov ČSOB a OTP Banky na Slovensku,
  • zriadenie a vedenie elektronického bankovníctva,
  • neobmedzený počet prijatých aj odoslaných SEPA platieb v EUR,
  • poskytnutie povoleného prečerpania na účte,
  • zriadenie a zmena SEPA trvalého príkazu na úhradu/súhlasu so SEPA inkasom.

Ako si založiť Smart účet:

  1. Pre ľudí, ktorí ešte nemajú účet v ČSOB platí, že si najprv musia stiahnuť jej mobilnú aplikáciu.
  2. Keď ju otvoria, ďalším krokom je kliknutie na tlačidlo „Chcem sa stať klientom“.
  3. Aplikácia ponúkne klientovi zoznam účtov, z ktorých si treba vybrať Smart účet a postupovať podľa pokynov.
  4. Po úspešnom založení účtu to už banka len potvrdí prostredníctvom e-mailu do klientovej schránky.
  5. Pre súčasných klientov ČSOB platí, že si stačí založiť účet cez už funkčnú mobilnú aplikáciu banky. Produkty sa nachádzajú v sekcii „Online nákup“.

ČSOB sa spája s OTP bankou

Prečo sa neobmedzený počet výberov hotovosti týka okrem bankomatov ČSOB aj OTP Banky na Slovensku? OTP banka totiž zmenila majiteľa a od novembra minulého roka ju prevzala belgická skupina KBC. A pod túto skupinu patrí aj ČSOB banka. Súčasní klienti oboch bánk kvôli tomu nemusia robiť žiadne aktívne kroky.

Práve naopak, zlúčenie im prinieslo aj isté výhody. Napríklad klienti OTP banky získajú prístup k novým službám, väčší výber bezplatného výberu hotovosti z bankomatu či výbery hotovosti z bankomatov skupiny KBC v Maďarsku, Česku, Belgicku a Bulharsku. V rámci zlúčenia sa však budú meniť napríklad úrokové sadzby úverov podľa ČSOB.

Ako môžu klienti vyberať peniaze z bankomatov?

Podmienky pre bankomaty pre klientov ČSOB banky aj OTP banky sa zosúladili ešte začiatkom februára tohto roka. V praxi to znamená, že všetci majú k dispozícii tretiu najväčšiu bankomatovú sieť na Slovensku. Počet strojov na výber hotovosti sa pohybuje na úrovni asi 450 kusov. Výbery hotovosti zo spoločných bankomatov sú pre oba tábory klientov bez poplatku.

Treba však dodať, že bezplatný výber z bankomatu vlastnej banky je základným štandardom väčšiny bankových domov. Naopak, výber z bankomatu inej banky je spravidla za poplatok. To sa týka aj pravidiel týchto dvoch bánk. OTP banka si ešte účtuje za výber hotovosti z cudzieho bankomatu poplatok dve eurá, ČSOB o jedno euro viac.

Bezplatné výbery z bankomatov čoskoro zlúčených bánk sa ale týka len tých klientov, ktorý využívajú účet v rámci balíka služieb. Tí, pre ktorých toto pravidlo neplatí, budú za výbery platiť nižší poplatok. Za výbery hotovosti v zahraničí v rámci skupiny KBC sa platí 0,20 eura za výber.

Anketa

Ako najradšej bankujete?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok