Otváracie hodiny: počas sviatku Cyrila a Metoda sú obchody zatvorené

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 6. 2021
Sviatok Cyrila a Metoda si pripomíname 5. júla. Tento rok pripadne na pondelok, čím možno ušetriť deň voľna a spraviť si predĺžený víkend niekde na horách alebo pri vode. Obchody budú v tento deň zatvorené.
Otváracie hodiny: počas sviatku Cyrila a Metoda sú obchody zatvorené

Zdroj: Shutterstock

Obchody, obchodné a nákupné centrá či supermarkety budú 5. júla 2021 zatvorené. Tento deň je totiž štátnym sviatkom na Slovensku. Na Slovensku i v ČR sa sviatok Cyrila a Metoda oslavuje v rovnaký deň, tak ako to býva zvykom v mnohých rímskokatolických krajinách Európy. Kým u nás sú obchody počas štátnych sviatkov zatvorené vždy, v Českej republike tomu tak nie je. 5.júla zostávajú obchody v ČR otvorené.

Pokiaľ budete súrne potrebovať potraviny, lieky či pohonné hmoty, zoženiete ich aj v tento deň. Výnimku zo zákazu maloobchodného predaja totiž počas týchto sviatkov majú lekárne, čerpacie stanice a obchody v nemocniciach. Výnimka sa tiež vzťahuje aj na predajne suvenírov a cestovných lístkov.

Prečo sú obchody na Cyrila a Metoda zatvorené? Platí totiž novela Zákonníka práce ešte z roku 2017, ktorá do praxe zaviedla zatvorenie predajní na 15 a pol dňa v roku. Počas týchto sviatkov takzvaného pracovného pokoja zamestnávatelia nemôžu svojim zamestnancom nariadiť prácu. Najväčšie obchody ako Tesco, Kaufland, Billa, Lidl, Terno a Coop Jednota majú počas Sviatku svätého Cyrila a Metoda tak v tento deň zostanú zatvorené.

Cyril a Metod: poznáte ich históriu?

O Cyrilovi a Metodovi sa dnes deti učia deti až na druhom stupni základnej školy. Dvaja bratia zo Solúna v Byzantskej ríši prišli na Veľkú Moravu v roku 863. Okrem kresťanstva so sebou priniesli aj písmo hlaholiku. Hlaholika je dodnes považovaná ako základ prvého slovanského písma, z ktorého sa neskôr vyvinula cyrilika a azbuka.

Zaujímavé je, že o tom či boli bratia čisto gréckeho pôvodu alebo čiastočne či úplne slovanského pôvodu sa dodnes vedú spory. Isté však je, že ovládali slovanskú reč už pred príchodom na Veľkú Moravu. Obaja sa stali mníchmi a Cyril bolo mníšske meno Konštantína. Preto sa často používa aj spojenie Konštantín a Metod.

Slovensko ich význam dodnes oceňuje, pretože počas svojej misie na Veľkej Morave dosiahli kodifikáciu slovanskej reči ako liturgického jazyka. Dovtedy sa na našom území smeli slúžiť omše len v latinčine, gréčtine a hebrejčine.

Na území Veľkej Moravy bolo kresťanstvo už pred príchodom bratov zo Solúna, no možnosť slávenia svätých omší a čítania svätého písma v reči, ktorej obyvateľstvo rozumie, prispelo k rozšíreniu kresťanstva.

Príchod Cyrila a Metoda mal na našom území ah významný politický rozmer. Bratia prišli na Veľkú Moravu na pozvanie kniežaťa Rastislava, ktorý sa usiloval o vymanenie z vplyvu Franskej ríše. V obhajobe slovanskej reči pred pápežom vynikli aj diplomatické schopnosti oboch bratov. Metod bol dokonca pápežom Jánom VIII vyhlásení za moravsko-panónskeho biskupa. Každopádne však po smrti Metoda boli jeho žiaci z územia Veľkej Moravy a Nitry vyhnaní.

 

Cyril a Metod a ďalšie sviatky počas roku 2021

Vedeli ste, že Slovenská republika so svojimi 15 sviatkami patrí medzi krajiny EÚ s najvyšším počtom sviatkov? Okrem najväčších sviatkov v rVeľkej Noci, Nového roku a Vianoc, ktoré sú spoločné pre celú Európu, patria medzi sviatočné dni aj traja králi, či dušičky. Väčšina z nich pripadá práve na druhú polovicu roku.

Cez letné prázdniny sú 2 sviatočné dni

  • 5. júl – Sviatok Cyrila a Metoda
  • 29. august – SNP. 

V septembri sú sviatočné hneď dva dni:

  • 1. september – Ústava SR
  • 15. september – Sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Neskôr v roku sú už len novembrové dušičky

  • 1. 11. Sviatok všetkých svätých
  • 17.11. Deň boja za slobodu a demokraciu.

A napokon Vianočné sviatky 24., 25., 26.12. ktoré v rok 2021 pripadnú na piatok, sobotu a nedeľu.

Na ktoré dni pripadne Cyril a Metod v budúcnosti?

Tabuľka: Na ktoré dni pripadá Sviatok sv. Cyrila a Metoda v nasledujúcich rokoch?

Dátum Deň v týždni
5. júl 2022 utorok
5. júl 2023 streda
5. júl 2024 piatok
5. júl 2025 sobota
5. júl 2026 nedeľa

Rok 2024 bude priestupným rokom a preto sa pridáva vo februári jeden deň a 5. júl pripadá tým pádom na piatok.

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

leto, nákupy, Slovensko, sviatky

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok