Dovolenka na Slovensku: Koľko zaplatíte za týždeň a čo je pandemický príplatok?

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 6. 2021
Mnoho ľudí bude chcieť aj tento rok kvôli pandémii dovolenkovať na Slovensku. Pozrite si, koľko to stojí a čo sa môže platiť navyše.
Dovolenka na Slovensku: Koľko zaplatíte za týždeň a čo je pandemický príplatok?

Zdroj: Shutterstock

Pandémia je už síce na ústupe, vo svete sa ale šíri nebezpečnejší variant koronavírusu z Indie. Odborníci a štátne autority preto ľuďom odporúčajú, aby dovolenkovali radšej doma. Prípadne aby navštevovali len krajiny, ktoré Slovenská republika považuje za „zelené“. Poďme sa teda pozrieť, koľko by mohla stáť týždenná dovolenka pre štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi a aké poplatky pandémia priniesla.

Ekonomická analytička z FinGO Lenka Buchláková vypočítala, že priemerná rodina – dvaja rodičia a dve deti – môžu za týždeň oddychu v slovenských podmienkach zaplatiť približne 1400 eur. Ide o prepočet, ktorý vychádza z priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR. Cena zahŕňa ubytovanie, jedlo a prípadnú dopravu. Strava na jeden deň vychádza v priemere na jednu osobu v sume 18 eur.

 

Tip: Koľko stoja platby a výbery kartou v zahraničí v roku 2021?

Za čo platia ľudia na dovolenke?

Aké podmienky ľudia uprednostňujú na domácej dovolenke? Podľa Buchlákovej si väčšina domácich dovolenkárov vyberá ubytovanie s takzvanou polpenziou. Na svojom pobyte teda majú raňajky a večeru v cene. Ak si dovolenkári nevyberú túto možnosť, volia skôr ubytovanie bez stravy, varia si alebo sa najedia mimo svojho hotela.

Aká je však priemerná cena za noc? Ako vypočítala analytička z FinGO, dovolenkári v slovenských penziónoch zaplatia za noc v izbe pre dvoch dospelých a dve deti v priemere 74 eur. Do celkovej sumy za týždeň – čo je podľa Buchlákovej 1400 eur – sa počíta aj benzín či nafta na dopravu, ceny taxíkov či náklady na miestnu verejnú dopravu.

„Na zábavu, čím myslíme rôzne druhy atrakcií ako sú zábavné parky, míňame v priemere desať eur na deň, na alkohol v priemere 12 eur. Na suveníry vynakladáme najmenšiu časť dovolenkového rozpočtu, a je to v priemere necelých päť eur,“ vypočítala Buchláková.

Čo je to pandemický príplatok?

Dovolenkárov ale tento rok čaká jeden poplatok navyše. Hotely a penzióny si podľa analytičky účtujú takzvaný pandemický príplatok. O čo vlastne ide? Pandémia totiž ubytovacím zariadeniam zvýšila náklady na udržiavanie hygienických opatrení, ktoré im prikazuje štát. Ide hlavne o stravovacie priestory v hoteloch a penziónoch.

„Aj gastroprevádzky počítajú do cien aj takzvaný hygienický príplatok, čo zvyšuje ceny pre rekreantov nielen na Slovensku, ale aj v iných obľúbených dovolenkových destináciách,“ potvrdzuje Buchláková. Ľudia nechajú v reštauráciách viac peňazí aj pre rast cien potravín, elektriny, plynu či rastu sumy minimálnej mzdy v krajine.

Okrem toho sú na „minimálku“ naviazané príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Ako dodala analytička, slovenská dovolenka je podľa jej prepočtov v porovnaní s vlaňajškom drahšia o približne 15 percent. Drahšia je teda hlavne kvôli dopadom pandémie, ktorá zasiahla ubytovanie a reštauračné zariadenia najviac.

Ako zdražovali dovolenky v zahraničí:

  • Chorvátsko o 40 %
  • Taliansko o 65 %
  • Grécko o 38 %
  • Španielsko o 34 %
  • Turecko o 14 %

Kde sú dovolenky v zahraničí lacnejšie:

  • Buhlarsko o 37 %
  • Tunisko o 20 %

Kam chodia Slováci?

Na Slovensku nemôže dominovať nič iné  –  ľudia chodia prevažne na hory. Slováci si do kopcov namieria každý rok a tieto výlety aj preferujú. Podľa štatistík so dokonca hory vyberajú častejšie ako iné európske krajiny. V praxi je každý štvrtý výlet v kopcoch a trvá jeden a viac dní. Naopak, spomedzi všetkých krajín Európskej únie sa chce do hôr najmenej Lotyšom.

Pri dlhodobejších výletoch dominuje najobľúbenejšia destinácia – Chorvátsko. Slovenskí dovolenkári si na výlety trvajúce osem a viac dní vyberajú túto destináciu, ale radi zamieria aj do Talianska. Jedna noc v Chorvátsku stojí v priemere 79 eur a strávia tam spravidla až desať nocí za sebou. Taliansko je o niečo drahšie, ľudia tam za noc nechajú v priemere 81 eur a strávia tam asi osem nocí.

Čo sa týka výletov na pár dní, slovenských turistov to stojí viac ako napríklad tých českých. V priemere je to 420 eur za viac ako štyri noci. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Slováci sa však už poučili z dovolenkovania na dlh. Väčšina si oddych dopraje za svoje úspory. Zvyšok ešte stále platí dovolenku napríklad cez spotrebný úver.

Anketa

Ako plánuje stráviť dovolenku na Slovensku?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok