Štátna podpora pre obnovu rodinných domov nestačí, upozorňujú odborníci

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 6. 2021
Vláda by sa už dnes mala zamýšľať, ako bude podporovať rekonštrukciu domov po vyčerpaní Plánu obnovy. Ten chce napomôcť obnove 30-tisíc domov, na Slovensku však rekonštrukciu potrebuje vyše 800-tisíc starších domov.
Štátna podpora pre obnovu rodinných domov nestačí, upozorňujú odborníci

Zdroj: Shutterstock

Vláda by sa podľa vyjadrení odborníkov už dnes mala zamýšľať nad tým, ako bude podporovať rekonštrukciu domov po vyčerpaní Plánu obnovy. Ten chce napomôcť obnove 30-tisíc domov, na Slovensku však rekonštrukciu potrebuje vyše 800-tisíc starších domov.

Slováci renovujú vlastné domy omnoho viac, ako po minulé roky. Ilustruje to tiež záujem o príspevok na zateplenie rodinných domov. Kým ešte pri prvých výzvach v rokoch 2016 – 2019 bol záujem tak nízky, že ani za celý mesiac od otvorenia výzvy sa limit pre žiadosti nepodarilo vyčerpať, v poslednej 8. výzve už sa v máji 2021 minul kompletný limit za rekordných 17 minút. Aj keď by štát zostal pri pôvodnom počte prijímaných žiadostí (znížil sa z pôvodných 500 na 150, resp. na 200 v posledných dvoch výzvach), dnes by už jednoznačne nestačil.

Za nárastom je lepšia ekonomická situácia i pandémia

Odborníci na bývanie tvrdia, že vyšší záujem vyvolala dlhodobo sa zlepšujúca ekonomická situácia, dostupnosť a úročenie úverových zdrojov. Tomuto trendu však paradoxne pomohla aj pandémia, ktorá mnohým ľuďom poskytla čas venovať sa rekonštrukcii vlastného rodinného domu. Zároveň sa po rokoch podarilo s pomocou projektov, ako je napríklad www.VsetkoOZatepleni.sk, zvýšiť informovanosť o existencii podporných programov natoľko, že ľudia ich začali aktívne vyhľadávať. Podľa tvorcov stránky to dokladuje aj štatistika otázok v poradni projektu - kým v roku 2018 dostali v priemere 5 dopytov mesačne, v máji 2021 to už bolo vyše 50 dopytov.

Nevýhodný systém prijímania žiadostí

Ako sa teda darí štátu pomáhať ľuďom pri zateplení a celkovej obnove domov? Výsledky sú podľa zistení odborníkov zatiaľ striedme. Štát pri spúšťaní príspevku na zateplenie starších rodinných domov pôvodne plánoval minúť na podporu 30 miliónov eur a podporiť tak obnovu približne 3-tisíc domov. V skutočnosti za 5 rokov, počas ktorých ministerstvo dopravy zatiaľ uzavrelo sedem výziev (a ôsma sa zatiaľ vyhodnocuje), získalo podporu menej ako 300 rodinných domov (presne 286). To je menej ako desatina pôvodného plánu, nehovoriac o reálnej potrebe obnovy. Veď podľa informácií v Pláne obnovy je na Slovensku vyše 800-tisíc domov, ktoré majú od 30 do 70 rokov a potrebujú rekonštrukciu.

Jedným zo zásadných problémov je doterajší spôsob prijímania žiadostí. Štát pri doterajších ôsmich výzvach prijímal vždy len vymedzený, nízky počet žiadostí a následne výzvu uzavrel. V ďalšom kroku potom hodnotil zaslané podklady od žiadateľov a všetky, ktoré nesplnili niektoré kritérium vyradil. Kvôli vysokej chybovosti žiadostí sa tak reálne podpora ušla len malému počtu žiadateľov. Pritom záujem konštantne rástol. Kým v 6. výzve v apríli 2020 sa limit 150 žiadostí minul do dvoch dní, v 7. výzve (na jeseň 2020) to však už bolo 24 hodín a v 8. výzve limit „vydržal“ rekordne krátko, len 17 minút. Dopyt je dnes natoľko veľký, že by ani zďaleka nepomohol ani návrat k pôvodnému limitu 500 žiadostí.

 

Do akej miery pomáha projekt „Zelená obnova“?

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že Plán obnovy prichádza v rámci finančnej pomoci Európskej únie doslova v najlepší čas, zhodujú sa odborníci. Program Zelená obnova, na ktorý je z Plánu obnovy vyčlenených 500 miliónov eur, patrí totiž k najväčším opatreniam na naštartovanie ekonomiky po pandémii. Financie v programe, ktoré na Slovensko prídu v rámci Plánu obnovy, by mali stačiť na obnovu až 30-tisíc domov, pričom na jeden dom bude rezervovaný príspevok až 10 000 eur.

Veľkým pozitívom tiež je, že štát pokračuje v doterajšom komplexnom prístupe k obnove. Rovnako ako doteraz nepodporí čiastkové úpravy – ako napríklad len výmenu okien či strechy – ale bude trvať na zateplení a obnove celého domu tak, aby sa jeho energetická bilancie maximálne zlepšila. Podľa predbežných informácií štát prispeje majiteľovi domu na polovicu oprávnených nákladov, pričom na zateplenie bude možné vynaložiť 40 percent oprávnených nákladov (maximálne osemtisíc eur).

Čo však po vyčerpaní balíka na obnovu rodinných domov z Plánu obnovy? Tridsať tisíc obnovených domov (ak sa podarí naplniť ciele) je len zlomkom z 800-tisíc domov, ktoré potrebujú rekonštrukciu a to môže byť problémom, pretože sa pomoc dostane len k zlomku občanov.

Štát by mal už dnes rozmýšľať, ako ďalej

Záväzky Slovenska v znižovaní energetickej spotreby budov sú vysoké a bez riešenia problému rodinných domov ťažko splniteľné. Preto by podľa odborníkov na obnovu rodinných domov slovenská vláda mala už dnes uvažovať, ako podporí pokračovanie renovácie budov aj po vyčerpaní Plánu obnovy. Vo svete existuje viacero prístupov, ako motivovať majiteľov domov znižovať energetickú spotrebu bývania. Samotné finančné príspevky by sa mohli kombinovať s daňovými úľavami či zaťažením znečisťujúcich palív ako uhlie ekologickou daňou. Ak štát zostane aj pri finančných príspevkoch, je naďalej kľúčové, aby sa poskytovali len na komplexné rekonštrukcie. V opačnom prípade – ak by príspevky smerovali aj na čiastkové aktivity ako výmenu okien či strechy – neprinesú vynaložené financie dostatočný efekt.

Ako prístup štátu motivuje majiteľov domov meniť plány?

Portál www.VsetkoOZatepleni.sk už viacero rokov poskytuje pomoc a poradenstvo ľuďom v oblasti rekonštrukcie bývania. Dáta z dopytov jasne hovoria, že majitelia starších domov najčastejšie uvažujú len nad čiastkovými úpravami svojich domov. Mnohí majú napríklad v úmysle žiadať o príspevok len na výmenu okien či strechy. Našťastie, doterajšie dotačné schémy a pravdepodobne aj program Zelená obnova trvajú na komplexnej obnove a pod dohľadom odborníka, resp. na základe odborne spracovaného projektu. V kombinácii so štedrou finančnou podporou to majiteľov domov často motivuje prehodnotiť svoj postoj. Väčšina si dáva vypracovať projekt na komplexnú obnovu, vďaka čomu sa môžu uchádzať aj o príspevok od štátu. Ten dnes predstavuje až 8 800 eur a v rámci programu Zelená obnova by mal narásť na 10 000 eur.

Čomu ľudia ani po rokoch nerozumejú (príležitosť pre štát zmeniť nastavenie podpory)

1. „Hokej“ v rôznych programoch vs. jeden program na podporu

V poradni www.VsetkoOZatepleni.sk sa stále opakujú dve otázky. Úplne najčastejšou sťažnosťou je neprehľadnosť podpory. Štát prevádzkuje súbežne viacero dotačných programov (v posledných rokoch podpora novostavieb v triede A0, starých domov, výmeny zdrojov energie za ekologické), do toho sa objavujú informácie o ďalších programoch (kotlíková dotácia, dotácia na odstránenie azbestovej krytiny, atď.). Riešením je nastavenie jedného programu na podporu rekonštrukcie starších rodinných domov, v rámci ktorého sa budú žiadosti prijímať do tzv. zásobníkov podľa regiónov a ďalších kritérií. Žiadosti by sa následne posudzovali v poradí s tým, že finančné zdroje z neúspešných žiadostí by sa presunuli na ďalšie. Týmto spôsobom by sa podarilo vyčerpať všetky alokované zdroje a zároveň by sa podporilo maximum rekonštrukcií domov.

2. Financie na zateplenie dopredu vs. následné preplatenie nákladov

Mnoho ľudí nerozumie tomu, že rekonštrukciu musia zaplatiť kompletne z vlastných zdrojov a až následne im štát časť peňazí vráti. Tento princíp je logický, vyžaduje si však výraznejšiu osvetu a vysvetľovanie, aby ľudia nemali nereálne očakávania.

3. Komplikované požiadavky

Príspevok na zateplenie sa nevzťahuje na prízemné domy, ktoré majú viac ako 150 m2 celkovej podlahovej plochy. Týmto kritériom sa štát snaží vyčleniť z programu obnovy budovy, ktoré sú luxusné a uprednostniť menšie, bežné stavby.  Toto kritérium je však otázne. Jednak nie je výpočet podlahovej plochy vôbec jednoduchý a laik ho sám v určitých prípadoch ani nedokáže. Zároveň kritérium vyraďuje z príspevku aj úplne bežné domy (napríklad dlhé vidiecke domy s pavlačou). Na vyčlenenie luxusných domov z výzvy treba zvoliť aj iné (kontrolné) kritérium.

Zdroj: VsetkoOZatepleni.sk

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok