Zmeny v hraničnom režime: štát prvýkrát zvýhodní zaočkovaných občanov

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 6. 2021
Ústredný krízový štáb rozhodol, že cestovanie na dovolenky bude prísnejšie kontrolované. Od istej doby majú byť vstupenkou na cestovanie očkovanie, eHranica a negatívny PCR test.
Zmeny v hraničnom režime: štát prvýkrát zvýhodní zaočkovaných občanov

Zdroj: Shutterstock

Hraničný režim sa v máji a júni tohto roku výraznejšie uvoľnil, štát však z obavy zo šírenie nových variant koronavírusu pripravuje zmenu. Už čoskoro tak môže vo vyhláške prísť novinka, ktorá bude znamenať, že zaočkovaní cestujúci budú mať oproti ostatným výhodu. Vláda tak prvýkrát rozdelí ľudí na tých s očkovaním a bez neho a podľa toho im určí podmienky návratu zo zahraničia.

„Vstupenkou od istej doby, ktorá nebude asi veľmi dlhá, bude očkovanie, a potom registrácia v tzv. eHranici s potvrdením PCR testovania, ktoré bude vykonané v 5. alebo 8. deň podľa nariadenia úradu verejného zdravotníctva,“ spresnil minister zdravotníctva SR, Vladimír Lengvarský (OĽANO). Minister tiež apeluje na ľudí, aby sa nechali čím skôr zaočkovať. Počas prázdnin sa tak budú môcť bez problémov vrátiť domov na Slovensko. Ostatní sa budú musieť povinne registrovať v eHranici. „Toto bude prísne kontrolované na vstupe do Slovenskej republiky,“ zdôraznil minister. Povinná štátna karanténa zatiaľ podľa konzília odborníka v hre nie je.

Výraznejšie zvýhodnení majú byť tí, čo budú kompletne zaočkovaní. Krajiny semafora sa majú po novom rozdeliť na zelené a čierne. V zelených je situácia priaznivejšia, v čiernych sa šíri delta variant koronavírusu. Aj keď prídu napríklad z čiernej krajiny, urobia si PCR testy a budú mať ľahší režim ako tí, čo zaočkovaní nie sú. Je tam motivácia a silný akcent na očkovanie dvomi dávkami, myslí si odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry.

Nová vakcína i očkovanie u všeobecného lekára

Štát chce ľudí k očkovaniu motivovať aj novou vakcínou Johnson & Johnson, alebo tiež tým, že očkovanie bude možné absolvovať aj u pediatra či všeobecného lekára. V lete bude tiež pokračovať práca výjazdových očkovacích tímov. O ďalších možnostiach motivácie sa podľa jeho slov ešte bude diskutovať. Zatiaľ sa najčastejšie v kuloároch odborníkov spomínali najmä lotéria či finančná motivácia za očkovanie.

 

Pendleri prídu o niektoré výhody

Rezort zdravotníctva hovorí, že pendleri to budú mať o niečo ťažšie, nakoľko sa ich status podľa šéfa rezortu "výrazne obmedzí". V hre je napríklad aj to, že by pravidlá pre pendlerov neplatili v prípade, ak prídu z takzvaných čiernych krajín cestovateľského semafora. Vzťahovať by sa na nich mohli rovnaké pravidlá, ako na všetkých ostatných. Platiť by teda malo, že na Slovensko nevpustia nikoho bez toho, aby bol zaregistrovaný a následne objednaný na PCR test. Doposiaľ mohli napríklad pendleri z Veľkej Británie cestovať na Slovensko bez nutnosti absolvovať test či karanténu, v Anglicku sa pritom nekontrolovateľne šíri aj takzvaná delta mutácia.

Čo je to delta variant a prečo je nebezpečný?

Delta variant nového koronavírusu je podľa odborníkov novou situáciou. Vírus je 2 až 7-krát nákazlivejší a má kratšiu inkubačnú dobu. Nemá síce vyššiu mortalitu, ale tým, že sa rýchlo šíri, zas nám naplní nemocnice tak, že sa nebude dať robiť iná medicína. Pri dvoch dávkach očkovania je omnoho nižšia šanca, že sa človek nakazí. Po jednej dávke očkovania tiež platí, že existuje len 30-percentná ochrana pred týmto variantom, po dvoch dávkach ide o 80 až 85 percent.

Zmeny už od 1. júla?

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR určí, v akom režime budú kontrolované slovenské hranice. Minister vnútra Roman Mikulec z OĽANO nevylučuje, že štát pristúpi k nepretržitej kontrole na hraniciach. Pripustil tiež, že počet otvorených hraničných priechodov sa môže výrazne znížiť, čo by zároveň predĺžilo čakacie doby pri vstupe i výstupe z krajiny. Ešte neviem, od akého dňa to bude platiť, ale bude to platiť pre každého, dodal.

Sprísnenie kontrol sľubuje aj policajný prezident Peter Kovařík. Policajný zbor je podľa neho pripravený na všetky varianty kontroly hraníc. Od najľahšej až po 24-hodinovú neustálu kontrolu. 

Vyhláška ďalej tiež určí, aké údaje budú budú môcť policajti na hraniciach kontrolovať. Podľa Lengvarského to budú buď COVID pasy, alebo povinná registrácia v eHranici, ktorá bude kontrolovaná.

Najbližšie by sa vyhláška mala meniť koncom júna, resp. od 1. júla 2021. O aktuálnej situácii v krajinách chce Ústredný krízový štáb informovať každý týždeň, pred rokom to bolo každé dva týždne. V prípade objavenia varianty delta nového koronavírusu sa môže cestovateľská mapa meniť aj každých 48 hodín.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok