Veľké zmeny v dávkach od júla 2021. Prilepšia si ľudia bez práce a výplaty

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 7. 2021
Ľudia, ktorí prišli o zamestnanie budú od júla dostávať vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti. Spolu s tým stúpne aj takzvaná garančná dávka.
Veľké zmeny v dávkach od júla 2021. Prilepšia si ľudia bez práce a výplaty

Zdroj: Shutterstock

Od júla tohto roka si prilepšia ľudia, ktorí sú bez práce a novú si hľadajú s pomocou štátu. Stúpne im maximálna možná dávka v nezamestnanosti. Novinka sa týka tých, ktorí sa od začiatku júla tohto roka zaevidujú na úrade práce do takzvanej evidencie uchádzačov o zamestnanie. Musia tiež spĺňať podmienky na poberanie podpory v nezamestnanosti.

 

Maximálna dávka v nezamestnanosti 2021

Čo je to vlastne maximálna dávka v nezamestnanosti? Ide o najvyššiu možnú sumu, ktorú môže získať človek bez práce, ktorý je zároveň evidovaný ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce. Od júla táto suma dosahuje výšku 1 154,80 eura.

V praxi to znamená, že uchádzač o prácu dostane na účet za 31-dňový kalendárny mesiac podporu v nezamestanosti vo výške najviac 1 154,80 eura. Ešte do konca júna tohto roka dosahovala maximálna dávka úroveň 1 113 eur.

V prípade mesiaca, ktorý má 30 dní, bude môcť uchádzač o zamestnanie získať maximálnu dávku vo výške 1 117,50 eura. Do konca júna sa ešte v takýchto prípadoch poberala suma 1 077,50 eura.

Noví žiadatelia o podporu v nezamestnanosti si tak mesačne prilepšia o zhruba 40 eur. Tento druh podpory môžu poberať maximálne šesť mesiacov.

Kto získa maximálnu dávku:

  • Osoba, ktorá sa od 1. júla 2021 zaeviduje na úrade práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie, v posledných štyroch rokoch bola poistená v nezamestnanosti najmenej 730 dní a jej hrubá mzda alebo vymeriavací základ, z ktorých platila sociálne odvody, presahovala sumu 2 269 eur mesačne.

Tip: Tehotenské - nová dávka pre matky sa vypláca od 1. apríla

Kto má nárok na dávku v nezamestnanosti?

Dávky z úradov práce počas obdobia bez práce však nemôže poberať hocikto. Základnou podmienkou nároku je, aby človek bez práce pred evidenciou platil istý čas povinné sociálne poistenie. Ide teda hlavne o zamestnanca.

Živnostník si totiž v rámci povinných sociálnych odvodov neplatí poistenie v nezamestnanosti. Ak by chcel v prípade straty práce a evidencie na úrade práce poberať dávky v nezamestnanosti, musel by platiť dobrovoľné poistenie.

Podmienky nároku:

  • O dávku sa žiada v Sociálnej poisťovne alebo na úrade práce.
  • Žiadateľ musí byť evidovaný na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie.
  • Nárok má povinne poistená osoba v nezamestnanosti.
  • Nárok má dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti.
  • Žiadateľ musí v posledných štyroch rokoch byť poistený v nezamestnansoti najmenej 730 dní.
  • Spôsob výpovede či ukončenia podnikania úrad práce nezisťuje.
  • Dávka v nezamestnanosti sa poberá maximále šesť mesiacov.

Maximálna garančná dávka 2021

Začiatkom júla tohto roka stúpne aj suma takzvanej garančnej dávky. Vo svojej podstate ide tiež o podporu zo sociálneho poistenia, ktorá sa týka ľudí bez príjmu. Oproti súčasnej sume stúpne garančná dávka o 123 eur. Jej maxmimálna výška bude 3 399 eur mesačne.

Kto vlastne túto dávku poberá? Ide o zamestnancov, ktorí sa ocitli bez výplaty. A to v takých prípadoch, kedy sa zamestnávateľ stal platobne neschopným. To znamená, že nemá peniaze na svoje mzdové výdavky. Toto poistenie platí len zamestnávateľ.

V praxi sa zmena prejaví tak, že ak sa od 1. júla 2021 do 30. júna 2022 nejaká firma či zamestnávateľ ocitne v platobnej neschopnosti a nebude mať na výplaty, maximálna výška náhrady mzdy z garančného poistenia bude 3 399 eur.

Vypláca to Sociálna poisťovňa, ktorá ľuďom takto hradí mzdy. Do júla bola maximálna dávka z garačného poistenia na úrovni 3 276 eur.

Kedy je firmy platobne neschopná:

Firma, respektíve jej zamestnanci majú nárok na dávky z garančného poistenia vtedy, ak bol na zamestnávateľa podaný návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu. Prípadne aj vtedy, ak ten súd už konkurzné konanie začal bez podaného návrhu.

Zamestnávatelia platia mesačne na toto poistenie z vymeriavacieho základu sadzbu na úrovni 0,25 percenta. Z garančného poistenia boli hradené napríklad výplaty pri krachu obchodného reťazca s potravinami s názvom Kačka.

Nárok na garančnú dávku má zamestnanec, ak pracoval:

  • na pracovný pomer,
  • podľa dohody o vykonaní práce,
  • na dohodu o brigádnickej práci študentov,
  • podľa dohody o pracovnej činnosti,
  • alebo bol členom družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu.

Výška dávky:

  • Poskytuje sa podľa nároku daného zamestnanca.
  • Dávka je znížená o odvody na zdravotné a sociálne poistenie.
  • Dávka je tiež znížená o výšku dane.

Pracujúci v krachujúcej firme si môžu dávku z garančného poistenia uplatniť do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Prípadne odo dňa skončenia pracovného pomeru. Zákon ale zamestnancom dovoľuje, aby si dávku z garančného poistenia uplatnili aj po vypršaní stanovených lehôt.

Anketa

V akom pracovnom pomere sa nachádzate?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok