Ako deťom nastaviť dobrú poistku? (otázky a odpovede)

Redakcia | rubrika: Článok | 13. 7. 2021
Pri narodení dieťaťa treba okrem iných vecí myslieť aj na to, že je potrebné kryť ich prípadné úrazy či zlomeniny.
Ako deťom nastaviť dobrú poistku? (otázky a odpovede)

Zdroj: Shutterstock

Viete, ktoré prípady detských nehôd sú najčastejšie? Sú to prevažne zlomeniny rúk a nôh, vyvrtnutia, pomliaždeniny a úrazy, ktoré spôsobili pády predmetu na deti. Pritom platí, že úrazy sa častejšie stávajú chlapcom ako dievčatám. Väčšinu úrazov evidujú poisťovne počas leta.

 

Úrazy pritom vznikajú bežnou činnosťou. Ide najmä o hry a športovanie. Časté sú napríklad pády na korčuliach, bicykli či skákanie na trampolíne. Navyše, nehody a zranenia sa stávajú aj doma. Ide napríklad o pády zo schodov, nábytku alebo rebríku na dvore.

Pozrite si teda zoznam odpovedí na najčastejšie a základné otázky, ktoré zaujímajú rodičov pri poistení detí. V odpovediach nájdete informácie o tom, na čo nezabudnúť pri uzatváraní detského poistenia a ako ho správne a primerane nastaviť.

Tip: Životné poistenie a očkovanie? Neúčinnosť vakcíny už kryje aj poistka

1. Kedy mám svoje dieťa poistiť?

V prípade tejto otázky v zásade platí jednoduchá odpoveď - ihneď po jeho narodení. Poisťovne ale odporúčajú, aby v tomto prípade na poistenie mysleli aj rodičia. Sú totiž živiteľmi daného dieťaťa a tiež celej rodiny. Ich zodpovednosť po narodení dieťaťa tak výrazne rastie. V praxi tak musia myslieť na to, aby bolo dieťa zabezpečené aj v situáciách, kedy jeho sa jeho rodič zraní, má vážnejšie ochorenie a iné zdravotné nepríjemnosti. Poistenie dieťaťa tak môže byť v jednom balíku poistenia celej rodiny - čiže aj s poistením rodiča.

2. Čo treba u detí poistiť?

Poisťovne v tomto prípade odporúčajú zamerať sa na riziká, ktoré môžu mať trvalý alebo dlhodobý následok na život dieťaťa a rodiny. Poistka na mieru sa totiž dá postaviť aj pre najmenších členov rodiny. Poistiť preto treba hlavne vážny úraz s trvalými následkami, ktorými môže dieťa trpieť dlhé roky. Trvalým následkom sa myslí napríklad znížané pohyblivosť, ktorej následky a liečba môžu byť veľmi nákladné.  Rodičia by tiež určite nemali zabúdať na poistenie vážnych chorôb. V prípade chôrob detí totiž platí, že rodina to pocíti aj z hľadiska financií. Poisťovňa v týchto prípadoch napríklad vyplatí dohodnutú jednorazovú sumu. Okrem toho pri poistení netreba zabúdať na takzvané denné dávky počas pobytu v nemocnici. Tie môžu slúžiť napríklad na lepšiu izbu v nemocnici, ubytovanie pre rodiča či dopravu do nemocnice.

3. Koľko by mohli riziká pri deťoch stáť?

Pri uzatváraní poistky je dôležitá tazvaná poistná suma. To je objem peňazí, ktorý by poisťovňa mala vyplatiť v prípade poistenj udalosti dieťaťa. Pri jej nastavení treba myslieť na udalosti, ktoré znamenajú veľmi závažný poúrazový alebo chorobný zdravotný stav. Rodič by Mal v tomto prípade myslieť aj na čas, ktorý bude na riešenie zdravotného stavu dieťaťa potrebný. Poistné sumy by mali byť pri týchto rizikách stanovené aspoň na 20 000 eur.  Ak sa rodič rozhodne poistiť si aj dennú dávku pri hospitalizácii, odporúča sa suma 5 až 10 eur na deň. Pri znižovaní poistky si potom môže rodič znížiť poistnú sumu pri dennom odškodnom alebo dennej dávky.

4. Musím si poistenie dieťaťa časom aj upraviť?

Tak, ako pri dospelom človeku s poistením, aj pri deťoch platí, že poistku treba časom upraviť. Riziká sa totiž delia na závažné s dlhodobým alebo trvalým dopadom ako je úraz, ďalej dlhodobejšie s prechodným dopadom ako sú závažné ochorenia, no a tie menej významné s krátkodobým dopadom ako je hospitalizácia či liečenie bežného úrazu. Najzávažnejšie riziká by mali byť poistené po celú dobu detstva a dospievania s dostatočne vysokými poistnými sumami. Ostatné možno zvážiť v závislosti od veku, zamerania, aktivít a tiež s ohľadom na finančnú kondíciu rodiny.

5. Kedy ukončiť detské poistenie a upraviť ho na dospeláka?

Spravidla to určujú poistné podmienky, kde je uvedený výstupný vek, najneskôr s dovŕšením 25 rokov veku. Ide teda o okamih, kedy dieťa začne byť zárobkovo činné - zamestná sa alebo začne podnikať. Na poistenie by tiež mal začať myslieť každý, kto sa osamostatní. Počas trvania poistenia spravidla nie je problém ho upraviť podľa aktuálnych životných etáp. Vtedy sa mení napríklad rozsah krytia, poistná suma, prípadne oprávnená osoba pri poistnom plnení a podobne.

Anketa

Máte založené životné poistenie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok