Ďalšie banky idú meniť cenník. Zdražovanie príde na jeseň

Redakcia | rubrika: Článok | 15. 7. 2021
Bankové domy na Slovensku pokračujú v reformách cenníkov. Už tradične budú drahšie najmä pobočkové a hotovostné operácie.
Ďalšie banky idú meniť cenník. Zdražovanie príde na jeseň

Zdroj: Shutterstock

Prvá polovica tohto roka sa niesla v znamení veľkých zmien v sadzobníkoch poplatkov bankových domov. Ceny menila napríklad VÚB banka, Slovenská sporiteľňa, Prima banka, Poštová banka a kozmetické úpravy robila aj OTP banka.

Od 1. septembra tohto roka sa k nim pridáva aj UniCredit Bank. Menšie zmeny chystá v októbri aj VÚB banka. Ako prvý na to upozornil finančný porovnávací portál Finančný kompas. Zmeny v UniCredit Bank sa podobajú na tie, ktoré pred ňou urobili aj iné veľké finančné domy.

 

Koniec niektorých služieb

UniCredit Bank však nebude všetko len zdražovať. Od septebra totiž niektoré služby pri bežných účtoch zo sadzobníka aj vyradí. Banka sa napríklad zbavuje vyhotovenia fotokópie dokladu, za stranu si účtovala 0,30 eura.

Na začiatku jesene končí aj poplatok za samostatne účtované práce ostatných mimoriadnych služieb. Táto služba stála 8,30 eura za každých začatých 15 minút práce. Ľudia k tomu platili aj daň z pridanej hodnoty (DPH) podľa druhu služby.

Banka tiež nebude ponúkať poskytnutie informácie pre auditórov, za čo si účtuje 66,39 eura spolu s DPH. Končí aj poskytovanie bankových informácií pre tretie strany. Ide napríklad o úrokové sadzby na účely súdneho konania.

Táto služba stojí 1,68 eura za každých začatých 15 minút práce. Od ľudí si však ešte do septembra bude banka za to pýtať maximálne 66,39 eura spolu s DPH. Od jesene banka vyraďuje aj vyhotovenie potvrdenia pre klienta. Poplatok je 16,60 eura.

Tip: Máte zablokovaný účet? Banka vám to nemusí oznamovať

Vklady, výbery a platby (od 1. septembra 2021)

Pri vyššie spomenutých úpravách však vyraďovanie poplatkov končí. UniCredit Bank sa totiž od septembra pustí aj do zdražovania. Ide napríklad o hotovostné aj bezhotovostné platby, inkaso či pokladničné služby. Drahší bude aj ročný nájom za bezpečnostné schránky.

Napríklad vklad v hotovosti na účet na pobočne bude za poplatok dve aurá. Ešte do septembra je táto služba úplne zadarmo. Naopak výbery v hotovosti z účtu budú za poplatok sedem eur. Táto služba tak bude drahšia o jedno euro.

O jedno euro bude od septembra drahšia aj jednorazová platba v hotovosti treťou osobou. Služba bude za poplatok sedem eur. Pri bezhotovostných platbách bude odoslanie úhrady či príkazu na pobočke za poplatok sedem eur.

Drahšie bude aj SEPA inkaso

Klienti UniCredit Bank sa musia na jeseň pripraviť aj na drahšie operácie s inkasom. Napríklad odmietnutie SEPA inkasa platiteľom na pobočke bude za poplatok sedem eur. Do zmeny je to o jedno euro lacnejšie.

Rovnaká cena a zmena prebehne pri žiadosti platiteľa o vrátenie SEPA inkasa na pobočke. Zmena prebehne aj pri platbe v rámci UniCredit Bank v Česku a na Slovensku. U nás sa to týka platby v cudzej mene a konverzných.

Pri tejto službe budú odoslané úhrady či príkazy predložené na pobočke za poplatok sedem eur. Platobná operácia bude drahšia o jedno euro. Banka tak spravidla zvyšovala služby spoplatnené sumou šesť eur na sedem eur.

Pri minciach sa zmení vklad aj výber

Bankové domy sa v posledných rokoch púšťajú aj do zdražovania manipulácie s hotovosťou. UniCredit Bank od septembra mení poplatky za vklad aj výber mincí či bankoviek v rámci jedného pracovného dňa.

Treba tiež dodať, že banka ešte rozlišuje, či ide o triedené alebo netriedené mince. Napríklad vklad triedených mincí nad sto kusov bude za poplatok päť percent z prijatej sumy, minimálne však sedem eur. Sazdba sa nezmenila, minimálna suma však bola šesť eur.

Na druhej strane vklad netriedených mincí nad sto kusov bude za poplatok desať percent z prijatej sumy. Minimálny poplatok bude sedem eur. Ani v tomto prípade sa nezmenila sadzba, minimálna suma však stúpla o jedno euro.

Výber mincí nad sto kusov bude za poplatok päť percent z vyberanej sumy a opäť za minimálny poplatok sedem eur. Zmena je rovnaká ako pri vklade triedených mincí.

Ďalej bude výmena bankoviek a mincí za iné nominály za poplatok päť percent z prijatej sumy, minimálne však za sedem eur. Sadzba sa nemení, služba však predtým stála minimálne šesť eur.

Poslednou zmenou pri pokladničných poplatkoch je komisionálne spracovanie bankoviek a mincí podľa zmluvy o príjme peňažnej hotovosti v uzatvorených obaloch. Služba bude za poplatok 2,50 percenta z celej sumy. Minimálne však za sedem eur.

Bezpečnostné schránky v UniCredit Bank

Od septembra sa v banke zmenia aj ročné nájmy za takzvané bezpečnostné schránky.

  • 125 eur + DPH za veľkosť číslo 1
  • 250 eur + DPH za veľkosť číslo 2
  • 375 eur + DPH za veľkosť číslo 3
  • 500 eur + DPH za veľkosť číslo 4

VÚB banka: Na jeseň urobí dve malé zmeny aj VÚB banka. Od 10. októbra 2021 budú drahšie hotovostné operácie. Prvá zmena sa týka vkladu v hotovosti na účet vedený vo VÚB. Vklad mincí do 50 kusov a bankovky bude za poplatok dve eurá, predtým to stálo 1,50 eura. Keď ich bude nad 50 kusov za každých začatých 50 kusov mincí bude vklad za poplatok tiež dve eurá. Služba zdražie o 0,50 eura. Ceny sa zmenia aj pri vkladových účtoch a knižkách. Vklad mincí v eurách nad 50 kusov bude za každých začatých 50 kusov mincí za poplatok dve eurá. Predtým bol poplatok na úrovni 1,50 eura.

Anketa

Ako najradšej bankujete?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok