Odvody živnostníka od 1. júla? Niekto ich začne platiť prvýkrát, iným sa môžu zvýšiť

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 7. 2021
Od 1. júla sa živnostníkom už tradične menia sociálne odvody. Sociálna poisťovňa ich totiž počíta podľa daňového priznania, ktoré podali v riadnom termíne. A teda do konca marca tohto roka.
Odvody živnostníka od 1. júla? Niekto ich začne platiť prvýkrát, iným sa môžu zvýšiť

Zdroj: Shutterstock

Živnostníci, ktorí podali daňové priznanie do konca marca 2021, môžu v týchto dňoch očakávať list alebo elektronickú poštu zo Sociálnej poisťovne. Ich odvody sa budú meniť podľa toho, akú sumu zarobili vlani. Výška odvodov sa im síce mení od 1. júla tohto roka, novú sumu však musia zaplatiť najneskôr do 9. augusta 2021.

Pre podnikateľov-živnostníkov, ktorí si daňové priznanie odložili a podali ho až na konci júna, sa odvody budú meniť až od októbra tohto roka. Vo všetkých prípadoch Sociálna poisťovňa vypočíta, či bude živnostník odvody vôbec platiť a v akej budú výške. Niekomu sa zvýšia, iní ich platiť prestanú a niekto ich bude platiť prvýkrát.

 

Čo čakať v júli 2021?

Ak podal živnostník daňové priznanie do 30. marca 2021, list zo Sociálnej poisťovne o odvodoch dostane najneskôr do 21. júla 2021. Oznámenie príde automaticky a netreba oň žiadať. Väčšina živnostníkov už takéto oznámenie má, iných to ešte len čaká. Ak niekomu oznámenie nepríde, mal by sa o svojom stave informovať v Sociálnej poisťovni.

  • Živnostník môže dostať rozhodnutie o vzniku povinného sociálneho poistenia.
  • Živnostník môže dostať rozhodnutie o zániku povinného sociálneho poistenia.
  • Živnostník môže dostať rozhodnutie o zmene výšky sociálnych odvodov.

Kto začne od júla 2021 platiť odovdy?

Sociálna poisťovňa sa pozerá na daňové priznanie. Dôležitý je však príjem za celý rok ešte pred odpočítaním výdavkov. Od 1. júla 2021 tak začne platiť odvody živnostník, ktorí vlani zarobil z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČO) viac ako 12-násobok minimálnej mzdy v danom kalendárnom roku.

V tomto prípade ide o hranicu 6 552 eur za rok (čiže 6 552,01 eura a viac). Týka sa to všetkých, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne. Všetkých bude Sociálna poisťovňa informovať najneskôr do 21. júla. Z listu alebo elektronickej schránky sa tiež dozvedia, aká bude výška ich mesačných odvodov.

Tip: Odvody sa odkladajú až do roku 2023. Kto má nárok a aké sú podmienky?

Kto (ne)bude platiť odvody?

V praxi tak niektorí živnostníci začnú platiť odvody prvýkrát v živote, ak napríklad začali podnikať len od konca vlanajšieho marca alebo doteraz nezarábali vyššie sumy. Iným zase môže povinné sociálne poistenie zaniknúť, ak počas vlaňajška nezarobili aspoň 6 552 eur. Spravidla však živnostníci len pokračujú v platení.

Platí pravidlo, že ak živnostník platil odvody aj pred 1. júlom 2021 a vlani zarobil viac ako 6 552 eur, v platení odvodov pokračuje. Pre povinne poistené SZČO, ktoré za minulý rok zarobili 6 552 eur alebo menej, platí, že im povinné platenie odvodov zaniká 30. júna 2021.

Živnostníci, ktorí podávali daňové priznanie až na konci júna a vlani zarobili 6 552 eur alebo menej, prestávajú platiť odvody až od 30. septembra 2021.

Pre zaujímavosť: Pre všetkých živnostníkov a iné SZČO, ktorí začnú platiť odvody alebo v tom pokračujú, je dané, že ich musia poslať najneskôr do 9. augusta 2021. Sociálne poistenie sa totiž platí mesiac pozadu.

Živnostníci s odkladom

Pre SZČO, ktoré si daňové priznanie podávali až na konci júna tohto roka platia v podstate rovnaké pravidlá. Rozdiel je len v tom, že Sociálna poisťovňa im bude odvody prepočítavať až k 1. októbru tohto roka. List alebo elektronickú poštu by mali dostávať niekedy v polovici mesiaca október 2021.

Kto (ne)bude platiť odovdy:

  • Odvody začne platiť živnostník, ktorý ich do 30. septembra 2021 neplatil a v roku 2020 mal príjem vyšší ako 6 552 eur.
  • Odvody bude aj naďalej platiť živnostník, ktorý ich do 30. septembra 2021 platil a v roku 2020 mal príjem vyšší ako 6 552 eur.
  • Odvody už nebude platiť živnostník, ktorý ich do 30. septembra 2021 platil a v roku 2020 mal príjem nižší ako 6 552 eur.
  • Ten, kto už odvody platiť nebude a daňové priznanie podával do konca júna 2021, ich prestáva platiť od 30. septembra 2021.
  • Ten, kto odvody začne platiť alebo v platení pokračuje, a zároveň podával daňové priznanie do konca júna 2021, ich musí zaplatiť do 8. novembra 2021. Sociálne poistenie sa totiž platí mesiac pozadu.

Aká je výška odvodov 2021?

SZČO platia spravidla minimálne odvody. Slovenská legislatíva im však limituje aj maximálnu výšku odvodov. Aké sú teda minimálne a maximálne odvody? Záleží to od vymeriavacieho základu, ktorý im Sociálna poisťovňa vypočíta na základe príjmu v daňovom priznaní.

Minimálny mesačný vymeriavací základ v roku 2021 je 546,00 eura:

  • SZČO platí minimálne 180,99 eura mesačne.
  • SZČO so starobným, predčasným a výsluhovým dôchodkom platia maximálne 148,23 eura mesačne.

Maximálny mesačný vymeriavací základ v roku 2021 je 7 644  eura:

  • SZČO platí maximálne 2 533,98 eura mesačne.
  • SZČO so starobným, predčasným a výsluhovým dôchodkom platia maximálne 2 075,34 eura mesačne.

Čo platí živnostník?

  • Nemocenské poistenie: 4,4 %
  • Dôchodkové starobné poistenie: 18 %
  • Dôchodkové invalidné poistenie: 6 %
  • Rezervný fond: 4,75 %
  • Zdravotné odvody: 14 %
  • Zdravotné odvody osoby so zdravotným postihnutím: 7 %

Anketa

Platíte ako SZČO minimálne odvody do Sociálnej poisťovne?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok