Platby a výbery kartou na dovolenke v roku 2021 (otázky a odpovede)

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 7. 2021
Dovolenková sezóna je aj napriek pandémii v plnom prúde. Ľudia si však pred cestou do zahraničia lámu hlavu, ako správne používať kartu v zahraničí. Pripravili sme preto odpovede na najčastejšie otázky.
Platby a výbery kartou na dovolenke v roku 2021 (otázky a odpovede)

Zdroj: Shutterstock

Kde si vymeniť meniaze za inú menu? Na čo si dať pozor pri výbere hotovosti z karty v zahraničí? Za čo sa platia poplatky a ako sa im vyhnúť? To je len niekoľko základných otázok, na ktoré sme v článku pripravili odpovede. Cenné rady a postrehy v nich uvádza prevádzkový riaditeľ v spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes.

1. Kde si vymeniť peniaze za inú menu? 

Najvýhodnejšia možnosť je výber z bankomatu priamo v krajine, v ktorej budete dovolenkovať. Ale to iba za predpokladu, že v danej krajine pôsobí banka, ktorá je v rovnakej finančnej skupine, ako vaša banka. Toto si viete preveriť cez internet, prípadne sa opýtať vo svojej banke. Výbornou pomôckou môže byť, ak máte v telefóne nainštalovanú aplikáciu svojej banky a viete si zobraziť dostupné bankomaty.

V prípade, že nemôžete, alebo nechcete využiť túto možnosť, druhá najvýhodnejšia možnosť je využiť služby zmenárne. V tomto prípade určite odporúčam zameniť si peniaze na Slovensku najmä kvôli možným rizikám v cudzine. V zahraničí je väčšia šanca, že vás môžu nejakým spôsobom podviesť, keďže tam môžu platiť iné pravidlá a legislatíva. Istú hotovosť si takýmto spôsobom odporúčam zameniť aj v prípade, že budete neskôr realizovať výber z bankomatu.

V prípade výberu z bankomatu v cudzine je však potrebné dať si pozor, aký typ menového kurzu si zvolíte. Bankomat nám totiž ponúkne dve možnosti, a to použiť zobrazený menový kurz, alebo uskutočniť takzvaný výber bez konverzie. Práve druhá možnosť je výhodnejšia, pretože konverzia sa vykoná za stredový menový kurz, ktorý je najvýhodnejší.

2. Prečo sa v zahraničí oplatí platiť kartou?

Platba kartou je najvýhodnejšia z rovnakého dôvodu ako výber z bankomatu rovnakej finančnej skupiny, a to vďaka najvýhodnejšiemu menovému kurzu. Ďalšou výhodou je, že kartou platíte presnú sumu, na rozdiel od platby v hotovosti, kedy si na tento účel musíte vopred zabezpečiť prostriedky a vždy vám zostane väčšia či menšia suma, ktorú v zahraničí neminiete a musíte ju následne zameniť späť na eurá. Vo väčšine prípadov sa odporúča využívať prednostne kreditnú kartu, nakoľko býva v cudzine častejšie akceptovaná, ale bez problémov môžete platiť aj bežnou debetnou kartou.

Tip: Chystáte na leto dovolenku? Pozrite si, ako ju čerpať správne

3. Stačí na dovolenke karta alebo potrebujem aj hotovosť?

Pokiaľ plánujete realizovať výber z bankomatu v danej krajine, tak určite si zameňte ideálne v zmenárni na Slovensku istú hotovosť na cestu. Cestou môžete potrebovať navštíviť platenú toaletu, budete musieť zaplatiť cestné mýto, prípadne môžete dostať nejakú pokutu. Lepšie je byť na takéto situácie pripravený, keďže nie všade sa dá platiť kartou.

 

4. Čo všetko si treba pred cestou do zahraničia skontrolovať v prípade peňazí?

Určite by som odporúčal skontrolovať si limity na platobnej karte, či už debetnej, prípadne aj kreditnej ak ju máte. Na dovolenke si zvykneme dopriať viac a máme vyššie výdavky ako bežne doma. Preto sa môžeme dostať do situácie, kedy nebudeme môcť zaplatiť obchodníkovi, prípadne realizovať výber z bankomatu kvôli nízkym denným alebo mesačným limitom nastaveným na karte.

Tieto limity si vieme skontrolovať, nastaviť a v prípade potreby aj upraviť cez internetbanking alebo v niektorých bankách aj cez smartbanking v aplikácii v sekcii “platobné karty” a “limity”. Povolené prečerpanie je vo všeobecnosti výhodná služba, ktorá zabezpečí, že sa nedostaneme do situácie, kedy sa nám minú prostriedky na účte a nemôžeme zaplatiť za službu alebo tovar.

Zároveň to môže byť aj dobrá finančná rezerva v prípade, že budeme nutne potrebovať väčšiu sumu peňazí z dôvodu neočakávanej situácie. Určite by som neodporúčal cestovať do zahraničia aj bez cestovného poistenia, ktoré nám okrem veľmi závažných situácií finančne pomôže aj v bežných prípadoch ako je napríklad bolesť zuba a návšteva stomatológa v zahraničí, a podobne.

5. Na čo si dať pozor pri výbere peňazí z bankomatu v zahraničí?

Pri výberoch z bankomatov v zahraničí treba dávať veľký pozor na to, z akého bankomatu a ako peniaze vyberáte. Rozdiel pri "správnom" a "nesprávnom" postupe vás môže stáť nemalé peniaze, v niektorých prípadoch dokonca až päť percent nákladov z vyberanej sumy. V prípade, že vyberáte peniaze z bankomatu z rovnakej bankovej skupiny, do ktorej patrí vaša banka, je poplatok za výber v priemere 0,20 eura. Poplatok za výber hotovosti z iného bankomatu sa pohybuje na úrovni jedného až dvoch eur. Pri výbere hotovosti v inej mene ako euro sa poplatky pohybujú až na úrovni dvoch až desiatich €.

6. Ako sa vyhnúť zbytočným poplatkom?

Skúste najskôr pohľadať bankomat vašej bankovej skupiny. Ak vaša banka patrí pod rovnakú materskú spoločnosť ako banka v zahraničí, s veľkou pravdepodobnosťou bude váš poplatok za výber z bankomatu tejto banky o niečo nižší. Banka v zahraničí sa môže volať inak ako vaša slovenská, ale pri hľadaní bankomatu vám môže byť nápoveďou podobné logo. Skupiny, o ktorých hovoríme, sú Erste (pod ktorú patrí Slovenská sporiteľňa), Intesa Sanpaolo (VÚB banka), Raiffeisen (Raiffeisen a Tatra banka), KBC (ČSOB banka) a UniCredit (UniCredit).

Ich bankomaty v zahraničí môžete vyhľadať aj cez internet, niektoré banky poskytujú takúto možnosť aj vo svojich mobilných bankových aplikáciách. Omnoho väčší vplyv na výhodnosť výberu má výmenný kurz, ktorý si v bankomate zvolíte. V prípade ak vyberáte z bankomatu eurá, je to v poriadku. Ale ak sa nachádzate v krajine, kde sa používa iná mena ako euro, dajte si pozor na to, aké voľby realizujete na displeji bankomatu.

7. Aký výmenný kurz treba použiť?

Najčastejšie máte na výber dve možnosti. Zvolíte aktuálny kurz banky k dátumu zúčtovania tejto transakcie. V tomto prípade väčšinou nie je na displeji bankomatu uvedená konkrétna suma v mene euro. Je to preto, lebo banka ju sama nevie, keďže zúčtovanie môže prebehnúť aj o jeden až dva dni neskôr, kedy bude kurz mierne odlišný. Alebo zvolíte ponúknutý kurz bankou, ktorý vám v momente výberu zasvieti na bankomate.

Čiže na displeji uvidíte okrem domácej meny danej krajiny aj konkrétnu sumu vyberaných peňazí v eurách, ktorú vám banka odpíše z účtu. Výhodnejšia je prvá možnosť, aj keď vám hrozí riziko, že sa kurz o jeden až dva dni môže zmeniť vo váš neprospech, pravdepodobnosť, že by sa radikálne zhoršil, je veľmi nízka. Ale v prípade, že by ste sa rozhodli pre druhú možnosť, váš výber by sa okamžite stal o tri až päť percent nákladnejší. Napríklad pri výbere sumy tisíc eur vás môže nesprávne rozhodnutie stáť až 50 € navyše.

Anketa

Aký spôsob platby preferujete v kamennej predajni?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?