Pandémia zhoršila rozdiely v platoch. Koľko zarábajú ženy a koľko muži? (+tabuľka)

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 7. 2021
To, že ženy zarábajú menej ako muži, dávno nie je mýtus. Potvrdzujú to slovenské aj zahraničné štatistiky. Koronakríza tento problém ešte prehĺbila.
Pandémia zhoršila rozdiely v platoch. Koľko zarábajú ženy a koľko muži? (+tabuľka)

Zdroj: Shutterstock

Ženy na Slovensku vlani zarobili v priemere o 260 eur menej ako muži. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu, na ktoré upozornila ekonomická analytička z FinGO.sk Lenka Buchláková. Tento fakt len potvrdil, že z hľadiska práce stále pretrvávajú nerovnosti v odmeňovaní. Nejde pritom len o problém Slovenska, ale zahraničia.

 

Koľko v priemere zarobia muži a koľko ženy?

Vlani predstavovala priemerná mzda mužov úroveň 1460 eur mesačne v hrubom. Na druhej strane priemerná hrubá mzda žien tvorila len 82 percent z priemernej mzdy mužov. V roku 2020 tak zarábali niečo okolo 1197 eur mesačne v hrubom.

Zaujímavé sú aj iné porovnania. Napríklad ženské priemerné mzdy sú až o desať percent nižšie než je mzdový priemer v celej krajine. Naopak muži túto hranicu prevyšujú o 9,5 percenta. A nejde len o základnú zložku mzdy. Firmy totiž rozdávajú aj odmeny.

Kým pracujúci muži dostávajú špeciálne odmeny či bonusy v priemere na úrovni 150 eur za mesiac, ženy len niečo cez polovicu z tejto sumy. Mesačne si tak prilepšia priemerne o 84 eur. Rozdiely pritom existovali aj pred pandémiou.

Koronakríza však celú situáciu ešte skomplikovala. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra sa okresal príjem žien od začiatku pandémie globálne o približne 7,5 percenta, v prípade Slovenska je to zhruba šesť percent, upozorňuje Buchláková.

Ktoré profesie (kde pracujú aj ženy) ohrozila kríza:

  • maloobchod,
  • cestovný ruch,
  • reštaurácie a pohostinstvá.

„Pandémia zasiahla aj slobodné matky, ktoré sú odkázané na jeden príjem a zatvorené školy, ktoré si vyžadovali plnú starostlivosť o deti, im okresávali financie. Štatisticky ovplyvňujú mimo krízy pomalší rast platov žien najmä vzdelanie a zastúpenie mužov a žien v jednotlivých nízko alebo vysoko príjmových ekonomických činnostiach a zamestnaniach,“ povedala Buchláková.

Priemerná mzda 2021:

  • Slovensko - 1333 eur mesačne
  • Muži - 1460 eur mesačne
  • Ženy - 1198 eur mesačne
Zložka mzdy Slovensko Muži Ženy
Základná mzda 880 eur 952 eur 802 eur
Prémie a odmeny 118 eur 150 eur 84 eur
Príplatky 100 eur 106 eur 93 eur
Náhrada mzdy 182 eur 190 eur 173 eur
Zdroj: Štatistický úrad SR (2020)      

Tip: Priemerná mzda je viac ako 1100 eur. Kto ju zarába a kde majú najvyššie výplaty?

Stále existujú predsudky?

Pod rozdiely v platoch sa podľa Buchlákovej stále podpisujú aj zakorenené predsudky o vhodnosti mužov a žien. Týkajú sa hlavne toho, čo môže zvládnuť či nezvládnuť v práci žena a čo muž. Firmy sa na ženy môžu pozerať cez prsty aj kvôli prípadným materským či rodičovským povinnostiam.

Štatistický úrad poukazuje aj na to, že celkovú hrubú mesačnú mzdu ovplyvňuje aj celkové množstvo odpracovaných hodín a nadčasov najmä v súvislosti so starostlivosťou o deti. To, že ženy častejšie pracujú v relatívne málo platených odvetviach, ako je starostlivosť, predaj alebo vzdelávanie, sa podieľa na približne tretinovom rozdiely v odmeňovaní.

Naopak, v lepšie platených zamestnaniach v oblasti vedy, technológií či inžinierstva je veľmi vysoký podiel mužov (viac ako 80 percent). „Tretina žien obetuje kariéru kvôli rodine, u mužov je to len na úrovni štyroch percent. Z tohto dôvodu je viac žien vo vyššom veku ohrozených chudobou. Slovenky staršie ako 65 rokov majú o 8 percent nižšie dôchodky ako muži,“ uzavrela Buchláková.

Kto a koľko vlani zarábal?

Najvyššiu priemernú hrubú mesačnú mzdu mali vlani ľudia v informáciách a komunikácii, a to na úrovni 2 192 eur. Napríklad ženy na pozícii technik prevádzky informačných a komunikačných technológií zarobili v priemere 1172 eur, muži zarobili na rovnakej pozícii o viac ako 340 eur mesačne viac. Kým vývojár a analytik softvéru a aplikácií zarábal v priemere 2400 eur, ženy na rovnakej pozícii dostávali o 400 eur menej.

Priemerná mzda v roku 2020 (tabuľka)

Dodávka elektriny, plynu, pary 1 927eur
Informácie a komunikácia 1 967 eur
Finančné a poisťovacie služby 1 969 eur
Verejná správa a obrana, povinné sociálne zabezpečenie 1 653 eur
Zdravotníctvo a sociálna pomoc 1 226 eur
Vzdelávanie 1 119 eur
Odborné vedecké a technické činnosti 1 281 eur
Činnosti v oblasti nehnuteľností  1 025 eur
Doprava a skladovanie 1 084 eur
Veľkoobchod a maloobchod 1 029 eur
Dodávka vody 1 093 eur
Priemyselná výroba 1 165 eur
Ťažba a dobývanie 1 267 eur
Priemysel 1 188 eur
Poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov 872 eur
Stavebníctvo 760 eur
Ubytovacie a stravovacie služby  613 eur
Administratívne služby 937 eur
Umenie, zábava a rekreácia  919 eur
Ostatné činnosti 727 eur
Zdroj: Štatistický úrad SR

Rozdiely sú aj v rámci profesií

Druhú najvyššiu priemernú hrubú mesačnú mzdu dosiahli zamestnanci vo finančných a poisťovacích činnostiach, konkrétne 2 026 eur. Na pozícii finančného špecialistu dostávali muži v priemere 2500 eur, ženy len približne 1900 eur.

Priemerná hrubá mesačná mzda v priemyselnej výrobe prevýšila celoslovenskú priemernú hrubú mesačnú mzdu len o šesť eur. Medián hrubej mesačnej mzdy v sledovanej činnosti dosiahol 1 104 eur, medián za Slovensko bol 1 081 eur.

Najnižšie priemerné hrubé mesačné mzdy zarobili najmä zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (770 eur),v administratívnych a podporných službách (1 023 eur), v umení, zábave a rekreácii (1 078 eur) či v stavebníctve (1 133 eur).

V ubytovacích a stravovacích službách desať percent zamestnancov nepresiahlo hrubú mzdu vyššiu ako 351 eur a len desať percent zamestnancov zarobilo viac ako 1 124 eur. Napríklad hotelový recepčný zarobil v priemere 985 eur, hotelové recepčné o 60 eur menej.

Rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sa zvyšujú s vekom.  Zatiaľ čo pri vstupe žien na trh práce je tento rozdiel pomerne nízky, v priebehu kariéry sa spolu s narastajúcimi požiadavkami rodinného života prehlbuje. Ženy preto aj menej usporia, menej investujú a v starobe im viac hrozí chudoba.

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok