Sociálna poisťovňa sa modernizuje. Ako sa prihlásiť do e-Služieb? (+elektronické dávky)

Redakcia | rubrika: Článok | 29. 7. 2021
Sociálna poisťovňa už dlhšiu dobu ponúka takzvané e-Služby. Po novom sa však do nich ľudia prihlásia aj pomocou hesla a bezpečnostného kódu. Počas pandémie tiež pribudla možnosť žiadať o niektoré dávky elektronicky.
Sociálna poisťovňa sa modernizuje. Ako sa prihlásiť do e-Služieb? (+elektronické dávky)

Zdroj: Shutterstock

Sociálna poisťovňa sa pustila do zlepšovania svojich služieb a chce zvýšiť bezpečnosť. Nedávno tak spustila nový spôsob prístupu do svojich e-Služieb. Ľudia sa už po novom môžu prihlásiť aj pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie. Dovtedy to bola jediná možnosť vstupu len s elektronickým občianskym preukazom (eID).

 

Kto sa môže prihlasovať do e-Služieb:

  • Zamestnávatelia (pre službu Odvádzateľ poistného)
  • SZČO (pre službu Saldokonto)
  • Fyzických osôb (pre službu Individuálny účet poistenca)

Ako postupovať?

Nový klient dostane prístup pre aktiváciu v pobočke Sociálnej poisťovne, existujúci si ho aktivuje sám. To v praxi znamená, že klienti, ktorí aktuálne využívajú takzvanú Grid kartu, sa môžu do e-Služieb prihlásiť rovnako ako doteraz. Avšak v nastaveniach svojho profilu si len aktivujú nový spôsob prihlasovania.

Naopak nových používateľov e-Služieb pri podpise dohody v pobočke Sociálnej poisťovne už čaká nový spôsob prihlásenia automaticky. Vo svojej e-mailovej schránke si potom nájdu správu s odkazom na vytvorenie hesla.

Existujúci užívateľ (návod):

  1. Stiahnite si jednu z mobilných aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator. Bude vám slúžiť na jednorazové snímanie QR kódu pri aktivácii a generovanie jedinečného kódu na overenie prihlásenia, ako aj na overenie aktivácie.
  2. Prihláste sa do e-Služieb a skontrolujte si e-mailovú adresu.
  3. Vytvorte si heslo. Heslo si vytvárate len raz pri aktivácii.

Pre nový prístup do e-Služieb je potrebná aplikácia, ktorú si používatelia stiahnu do svojho mobilu (pre Android alebo iOS). Keď už majú aplikáciu, pomocou nej si pri prvej aktivácii nasnímajú QR kód z e-Služieb. Aplikácia potom vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup.

E-služby používateľa pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla, vyzvú na zadanie jedinečného kódu z mobilnej aplikácie a potom ho presmerujú do prostredia e-Služieb. Takto sa bezpečne prihlási do e-Služieb.

Nový užívateľ (návod):

  1. Stiahnite si jednu z mobilných aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator. Bude vám slúžiť na jednorazové snímanie QR kódu pri aktivácii a generovanie jedinečného kódu na overenie prihlásenia, ako aj na overenie aktivácie.
  2. Vytvorte si heslo. Heslo si vytvárate len raz pri aktivácii.
  3. Prihláste sa do e-Služieb. Budete potrebovať nové heslo, mobilnú aplikáciu a jedinečný kód, ktorý vám aplikácia vygeneruje.

Tip: Tehotenské - nová dávka pre matky sa vypláca od 1. apríla

Grid karty skončia

Po aktivovaní nového spôsobu prihlásenia si každý môže spravovať profil. Nastavenia umožňujú meniť heslo alebo ho obnoviť v prípade jeho zabudnutia. V takýchto prípadoch už nebude nutné navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne. Pri strate Grid karty to bolo nutné.

Systém tiež predpokladá, že používateľ využíva vlastnú e-mailovú adresu, ku ktorej nemá prístup nikto iný. Avšak, ak túto e-mailovú adresu využíva v e-Službách viacero ľudí, Sociálna poisťovňa ich na to upozorní správou cez e-Služby.

Poisťovňa tiež aktuálne používané Grid karty dočasne necháva v platnosti. Čoskoro však zrejme ukončí ich používanie. Mala by o tom aj včas informovať.

O ktoré dávky môžu ľudia žiadať elektronicky?

Sociálna poisťovňa už od minulého roka ponúka možnosť požiadať o niektoré druhy dávok prostredníctvom elektronických formulárov. Najprv umožnila požiadať o pandemické dávky – pandemické nemocenské aj ošetrovné, vrátane pravidelného podávania čestných vyhlásení, neskôr aj o novú dávku tehotenské. Ak ich poistenec využije a vyplní, dostávajú sa do informačného systému poisťovne na spracovanie a vybavenie.

Druhy dávok:

  • Žiadosť o tehotenské - Ide o novú dávku, ktorá funguje len od apríla 2021. Ide o dávku pre tehotnú poistenkyňu, ktorá jej má pomôcť so zvýšenými výdavkami. Žiadosť musí potvrdiť lekár a prostredníctvom e-formulára ju už podalo vyše 8000 žien.
  • Žiadosť o pandemické nemocenské - Ide o dávku, ktorá sa poskytuje počas krízovej situácie a tomu poistencovi, ktorý bol je dočasne práceneschopným napríklad kvôli karantéme alebo izolácii. Do konca mája 2021 sa spracovalo 408 063 elektronicky podaných žiadostí.
  • Žadosť o pandemické OČR - Ide o dávku, ktorá sa poskytuje rodičovi počas trvania krízovej situácie. Mala by čiastočne finančne kompenzovať starostlivosť o blízkeho, spravidla ide o dieťa, ktoré navštevuje školu, ktorá bola kvôli pandémii zatvorená. Do konca mája 2021 sa spracovalo 53 797 elektronicky podaných žiadostí a ďalších 148 560 čestných vyhlásení.

Anketa

Poberáte štátnu podporu (Prvá pomoc) v čase pandémie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok