Lacným balíkom z Číny odzvonilo. Pozrite si nové pravidlá pre zásielky od júla 2021

Redakcia | rubrika: Článok | 29. 7. 2021
Aj vy nakupujete lacný tovar z Číny? Od začiatku júla sú tieto zásielky drahšie a nákupy o niečo komplikovanejšie.
Lacným balíkom z Číny odzvonilo. Pozrite si nové pravidlá pre zásielky od júla 2021

Zdroj: Shutterstock

Od 1. júla 2021 začali platiť nové pravidlá pre takzvané preclievanie nákupov z krajín mimo Európskej únie (EÚ). Ide hlavne o čínske internetové obchody, čiže takzvané e-shopy. Zmenu sa dotknú najmä ľudí, ktorí zvyknú robiť menšie nákupy a v nižších sumách. Od júla si k sume budú musieť pripočítať daň z pridanej hodnoty (DPH).

Čo sa mení od 1. júla 2021?

  • Po novom sa musia takzvane preclievať všetky nákupy z krajín mimo Európy, respektíve z tretích krajín.
  • Ľudia si môžu tovar preclievať cez webovú stránku, ktorú zriadila Finančná správa.
  • Pri tovare s hodnotou do 22 eur sa zrušilo oslobodenie od DPH.
  • DPH kupujúci zaplatí primo obchodu alebo sprostredkovateľovi predaja na diaľku.
  • Pri predaji na diaľku je možné zaplatiť DPH sprostredkovateľovi predaja len vtedy, ak má pobočky či sklady na území Európskej únie.
  • Keď sprostredkovateľ predaja nie je registrovaný, DPH musí kupujúci zaplatiť daniarom na Slovensku.
  • Clo sa stále platí pri tovare s hodnotou nad 150 eur. Zjednodušené preclievanie sa však týka iba zásielok s hodnotou do 150 eur.

Ako bude fungovať preclievanie?

V princípe ide o jednoduchú zmenu. Každý, kto si od júla objedná tovar z tretích krajín (mimo Európskej únie), musí podať elektronické colné vyhlásenie. Kupujúci to môže urobiť aj sám cez e-commerce portál Finančnej správy.

Podľa daniarov treba ísť na webovú stránku www.ecm.financnasprava.sk. Na portál sa treba prihlásiť do takzvanej privátnej zóny, kde si kupujúci vytvorí podanie colného vyhlásenia. Stránka už potom každého bude sprevádzať potrebnými krokmi.

 

Vyhlásenie musí kupujúci na konci aj podpísať cez elektronický občiansky preukaz (eID). Potvrdenia tohto procesu si každý potom nájde vo svojej elektronickej schránke. Tento postup bude novinkou na preclievanie tovaru do 150 eur.

Ľudia sa však nemusia báť, že za všetko budú platiť aj clo. To sa aj naďalej platí len za tovary či zásielky, ktoré majú hodnotu vyššiu ako 150 eur. Treba tiež dodať, že jednoduchšie preclievanie sa týka iba tovaru bez zákazov a obmedzení.

Pre zaujímavosť: Podanie colného vyhlásenia je bezplatné, finančná správa neúčtuje žiadne poplatky za preclenie. Prepravná spoločnosť však môže od kupujúcich vyberať poplatky za manipuláciu so zásielkou. Nesúvisia však nijako s colnými poplatkami.

Končia lacné zásielky z Číny

Od júla sa však ruší oslobodenie od DPH pri zásielkach do 22 eur. To v praxi znamená, že z každej zásielky z tretích krajín (mimo EÚ) bude kupujúci musieť odviesť DPH. Urobiť tak môže tak, že buď DPH zaplatí priamo pri objednaní tovaru, alebo ak nie je predajca registrovaný v niektorom z členských štátov EÚ, DPH zaplatí klient priamo colným orgánom v krajine skončenia prepravy.

Kupujúci tak musia po novom počítať so zvýšením konečnej ceny, ale aj so zdržaním pri colnom konaní. „Navýšenie ceny, ani zdržanie samozrejme nebude veľké. I tak je ale možné, že časť zákazníkov, ktorí radi nakupovali lacnejší tovar z Ázie nebude zmeny akceptovať a preorientujú sa na domáce obchody,“ predpokladá generálny riaditeľ DPD Peter Pavuk.

Ak colné vyhlásenie ľudia nebudú vedieť urobiť samostatne prostredníctvom portálu finančnej správy, môže im s touto povinnosťou pomôcť aj kuriérska spoločnosť. Treba tiež dodať, že colné konanie nebude potrebné, ak si internetové obchody otvoria pobočky či sklady aj na území EÚ.

Colné poplatky by tak bola zarátané v konečných cenách e-shopu a aj doručovanie tovaru bude podstatne rýchlejšie. Podľa Pavuka je cieľom noviniek zrovnoprávniť domáce e-shopy z EÚ a z tretích krajín tak, aby mali spravodlivejšie podmienky na podnikanie.

Čo to znamená pre slovenské e-shopy?

Pravidlá s DPH pri zásielkovom predaji sa dotknú aj slovenských e-shopov, ktoré posielajú tovar do zahraničia. Po novom sa môžu majitelia e-shopov (právnické a fyzické osoby) zaregistrovať k osobitnej úprave dane OSS elektronicky v jednom členskom štáte a využiť možnosť podávať jedno elektronické daňové priznanie.

Táto možnosť platí pre tých, pri ktorých hodnota dodaného tovaru na diaľku na území EÚ prekračuje limit 10-tisíc eur kumulatívne pre všetky dodávky do iných členských štátov. V praxi sa tak nebude už posudzovať pre tento režim limit jednotlivo pre každý členský štát, ale pre všetky členské štáty dokopy.

Dve možnosti

Slovenská komora daňových poradcov tvrdí, že slovenský e-schop bude mať po prekročení limitu predaja tovaru na diaľku dve možnosti. Buď si zvolí starý, ale stále platný spôsob. To znamená, že sa zaregistruje ako platiteľ DPH v danej krajine a dostane zahraničné IČ DPH. Predaje bude do zahraničia fakturovať s ich miestnou sadzbou DPH, a platiť DPH miestnym daňovým inštitúciám v zahraničí.

Druhou možnosťou je registrácia cez jednotné kontaktné miesto osobitnej úpravy pre predaj na diaľku (OSS), čiže sa nemusí registrovať v zahraničí, ale priamo zo Slovenska cez OSS bude podávať jedno priznanie OSS, DPH zaplatí slovenskému správcovi dane.

No stále platí, že pri fakturácií do zahraničia musí podnikateľ uviesť sadzbu DPH krajiny EÚ, z ktorej je jeho zákazník. V prípade, že sa podnikateľ rozhodne pre túto osobitnú úpravu OSS, musí v nej zostať aspoň dva roky.

Anketa

Súhlasíte so zavedením DPH na drobné objednávky z Číny?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok