Banka robí veľké zmeny v cenníku. Za čo si ľudia priplatia?

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 8. 2021
Zmeny sadzobníkov bankových poplatkov pokračujú. Na jeseň sa chystá meniť ceny aj digitálna mBank. V tlačovej správe na to upozornil portál Finančný kompas.
Banka robí veľké zmeny v cenníku. Za čo si ľudia priplatia?

Zdroj: Shutterstock

Hotovostné a pobočkové operácie budú drahšie v ďalšej banke. Až doteraz urobila alebo avizovala väčšie zmeny v poplatkoch už VÚB banka, Slovenská sporiteľňa, Prima banka, Poštová banka či UniCredit Bank. Od 1. októbra tohto roka sa k nim pridá aj digitálna mBank.

Banka zníži počet poplatkov na polovicu, aby bol sadzobník prehľadnejší. Okrem toho bude zvyšovať prevažne poplatky pri takých službách, ktoré sú vmobilnej aplikácii a internet bankingu zadarmo. Úpravu cien čaká SMS notifikácie, transakcie cez mLinku, papierové výpisy či podmienky pri kartách.

 

Čo sa zmení pri kartách?

Banka sa rozhodla, že od jesene zjednotí poplatky pre hlavné a dodatkové karty pre majiteľov a disponentov pri výberoch hotovosti z bankomatov na Slovensku a v zahraničí. Napríklad pri detskej mKarte alebo mNálepke budú tri výbery mesačne zadarmo, ďalší bude za jedno euro. Pri klasickej mKarte budú zadarmo, ak klient vyberie mesačne 70 eur a viac. Inak bude platiť 1,30 eura.

Do mesačného obratu pre bezplatné vedenie karty sa po novom budú započítavať len platby danou kartou. V prípade klasických platobných kariet sa ale ruší poplatok za výber hotovosti v pobočkách a za zmenu PIN kódu. Banka zavádza aj nový poplatok za platby kartou za hazardné hry, stávkovanie a lotérie vo výške päť percent zo sumy pri platbe 50 eur a viac. Zatiaľ ho však nebude nikomu účtovať.

Zmena cenníka - mBank 2021 (poplatky, sadzobník)

Zdroj: mBank

Zmeny pri kreditkách

Zmeny nastanú aj pri kreditných kartách. Napríklad pri mKreditke sa zvyšuje obrat potrebný pre bezplatné vedenie o 25 eur. Klient tak musí minúť aspoň 75 eur mesačne. Limit sa zvyšuje aj na mKreditke e-Shop z pôvodných 75 eur na 100 eur mesačne. Pri mKreditke Plus budú ľudia od októbra musieť čerpať aspoň 200 eur mesačne, aby bola bez poplatku. Dovtedy je limit 150 eur.

Čo sa týka výberu hotovosti z bankomatu a na obchodných miestach, pre mKreditku sa mení aj hranica pre bezplatný výber. Po novom budú ľudia musieť vybrať aspoň 70 eur. Banka ale zjednotila poplatok za výber hotovosti na obchodných miestach s tým za výber z bankomatu.

Po novom bude stáť štyri eurá pri výbere menej ako 70 eur. Služba bude drahšia o jedno euro, hranica výberu stúpne o 20 eur. Pre mKreditku e-Shop a mKreditku Plus sa zase zvyšuje poplatok za výber na úroveň dvoch percent z vyberanej sumy, najmenej však štyri eurá.

Tak, ako pri klasických platobných kartách, aj pri kreditkách sa ruší poplatok za zmenu PIN kódu. Okrem toho od októbra pri kreditkách skončí aj poplatok za zmenu cyklu karty.

Zmena cenníka - mBank 2021 (poplatky, sadzobník)

Zdroj: mBank

Drahšie esemesky i výpisy

Na jeseň prebehnú v mBank zmeny aj pri SMS notifikáciách, službách cez mLinku či pri papierových výpisoch. Ľudia po novom zaplatia za jednu esemesku 0,20 eura a za balík 30 esemesiek zase dve eurá. Predtým stála jedna esemeska desať eurocentov a balík bol za 1,50 eura. V mobilnej aplikácii je to zadarmo.

O 20 eurocentov zdražejú aj operácie cez mLinku. Po novom budú za poplatok dve eurá. Ľudia ale podobnú službu nájdu v internet bankingu či mobilnej aplikácii zadarmo. Banka si bude od októbra pýtať o 0,50 eura viac aj za zasielanie papierového výpisu. Ľudia zaň zaplatia dve eurá. Bez poplatku však môžu výpisy dostávať cez e-mail.

Banka zavedie SWIFT platby, čo sú prevody peňazí v inej mene ako euro. Prichádzajúca SWIFT platba bude za poplatok tri eurá. Odchádzajúca za 0,5 percenta zo sumy platby, minimálne však desať eur a maximálne 30 eur.

Poplatky za formality

Banka sa rozhodla zvýšiť cenu aj za spracovanie žiadosti klienta o inú zmenu alebo o vystavenie súhlasu pre účely katastra pri hypotéke. Kým v súčasnosti si za to mBank účtuje sto eur, ľudia za to od októbra zaplatia 170 eur. V prípade predčasného splatenia je spracovanie žiadosti a vystavenie súhlasu zadarmo.

Pri operáciách, ktoré sú málo využívané, ako napríklad poplatky za potvrdenia rôznych prevodov, k produktom, kópie či za bankovú referenciu, sa bude od jesene platiť 11,50 eura. Banka ich už ale bude posielať len cez poštu, nie cez kuriérsku službu.

V sadzobníku tiež pribudol poplatok 25 eur za takzvané neštandardné služby, ktoré nebudú v sadzobníku špecifikované. Patrí sem napríklad potvrdenie pre audit, špeciálne potvrdenia a potvrdenia o zadanie súhlasu s inkasom. Ľudia si tiež priplatia za meškanie splátky pri úveroch. Za upomienku si bude banka účtovať poplatok 15 eur. Do jesene sú to štyri eurá.

Anketa

Ako najradšej bankujete?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?