Príspevok na opatrovanie bude vyšší. Prvýkrát ho ľudia dostanú v auguste

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 7. 2021 | 2 komentáre
Zvýšenie príspevku na opatrovanie a osobnú asistenciu pocíti v tomto roku približne 76 400 poberateľov. Zvyšuje sa aj príspevok za opatrovanie v zariadeniach sociálnych služieb.
Príspevok na opatrovanie bude vyšší. Prvýkrát ho ľudia dostanú v auguste

Zdroj: Shutterstock

Opatrovatelia, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych, dostávajú od 1. júla 2021 vyšší opatrovateľský príspevok. Prvé zvýšenie pocítia už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. Opatrovateľ v produktívnom veku, ktorý opatruje jednu fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), tak dostane po novom príspevok vo výške čistej minimálnej mzdy pre tento rok, čiže vo výške 508,44 eura mesačne.

 

Zvyšuje sa aj hodinová sadzba osobnej asistencie a to na 4,82 eura. Vláda schválila návrh nariadenia na zvýšenie hodinovej sadzby osobnej asistencie a výšky peňažného príspevku na opatrovanie z dielne ministerstva práce. Tí, ktorí pomáhajú ľuďom s ŤZP, tak dostanú vyšší príspevok, a to aj napriek zvýšeným výdavkom štátneho rozpočtu v súvislosti s pandémiou.

Ako sa zvýši príspevok?

Opatrovateľovi v produktívnom veku, ktorý opatruje jednu fyzickú osobu s ŤZP, sa príspevok zvyšuje o 31,70 eura a dosiahne sumu čistej minimálnej mzdy pre tento rok. Bude tak vo výške 508,44 eur mesačne. Ak opatruje dve a viac osôb, dostane viac o 42,16 eura, čiže 676,22 eur mesačne. Ak opatrovanie jednej osoby s ŤZP vykonáva opatrovateľ poberajúci niektorú z dôchodkových dávok, dostane príspevok 254,22 eur mesačne.

Zvýšenie hodinovej sadzby osobnej asistencie na výšku 4,82 eura predstavuje pri priemernom mesačnom rozsahu osobnej asistencie 140 hodín navýšenie príspevku na osobnú asistenciu o cca 89,6 eura mesačne. Navýšenie opatrovateľského príspevku sa v tomto roku pozitívne dotkne približne 40 890 opatrovateľov v produktívnom veku a zhruba 23 700 opatrovateľov poberajúcich dôchodkovú dávku.

Vyšší príspevok na osobnú asistenciu pocíti 11 820 poberateľov.

Tip: Odvody živnostníka od 1. júla? Niekto ich začne platiť prvýkrát, iným sa môžu zvýšiť

Čo je to osobná asistencia a príspevok na opatrovanie?

Osobná asistencia je pomoc fyzickej osobe s ŤZP pri stanovených činnostiach, ktorú vykonáva osobný asistent. Jej účelom je aj podporiť nielen sociálne začlenenie hendikepovaného človeka, ale aj jeho nezávislosť či podporiť jeho pracovné, vzdelávacie a voľnočasové aktivity.

Rozsah osobnej asistencie sa určuje podľa stanoveného zoznamu činností, ktoré nemôže osoba s ŤZP vykonávať sama, a počtu hodín potrebných na ich vykonanie. Peňažný príspevok slúži na zabezpečenie pomoci osobe s ŤZP pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o domácnosť či realizovaní sociálnych a vzdelávacích aktivít.

Poskytuje sa osobe, ktorá osobne opatruje osobu s ŤZP odkázanú na opatrovanie a je jej rodinným príslušníkom.

Zvyšujeme sa aj príspevok v zariadeniach sociálnych služieb

Štát navyšuje finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS). Ministerstvo práce iniciovalo toto zvýšenie pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc iných. Rovnako to platí aj pre osoby, ktoré v roku 2022 dovŕšia vek potrebný na získanie starobného dôchodku. S novou výškou príspevku môžu ZSS rátať od januára budúceho roka. Z rozpočtovej kapitoly rezortu práce pôjde na tento účel dodatočne takmer 15 miliónov eur.

Lepšie finančné ohodnotenie za osobnú starostlivosť v ZSS má predovšetkým pomôcť fungovaniu celého systému sociálnych služieb a zvýšiť status v pomáhajúcich profesiách, k čomu sa zaviazala vláda vo svojom programovom vyhlásení. Zvýšením príspevku chce rezort podporiť túto prácu a zabrániť možnému kolapsu v poskytovaní sociálnej starostlivosti.

„Zvlášť v poslednom období spojenom s pandémiou pracovali zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb vo veľmi zložitých podmienkach, so psychickou záťažou a vysokým pracovným nasadením, častokrát nad rámec svojho pracovného času a na úkor vlastných rodín. Beriem toto navýšenie ako ďalšie ocenenie ich práce“, uviedol minister práce Milan Krajniak.

Zvýšenie príspevku prihliada predovšetkým na vývoj a výšku minimálnej mzdy v tomto roku. Jeho výška je odstupňovaná na základe odkázanosti konkrétnej osoby na pomoc inej osoby a zohľadňuje, či ide o pobytovú, alebo ambulantnú formu pomoci.

Aká bude výška príspevku?

Výška príspevku pri pobytových službách na rok 2022 predstavuje násobok sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2021. Ide tak o sumu 623 eur.

Konkrétne:

  • 0,2 násobok sumy minimálnej mzdy pri druhom stupni odkázanosti,
  • 0,45 násobok sumy minimálnej mzdy pri treťom stupni odkázanosti,
  • 0,6 násobok sumy minimálnej mzdy pri štvrtom stupni odkázanosti,
  • 0,85 násobok sumy minimálnej mzdy pri piatom stupni odkázanosti,
  • 1,05 násobok sumy minimálnej mzdy pri šiestom stupni odkázanosti.

Pri ambulantnej starostlivosti je výška príspevku na úrovni asi 2/3 z príspevku pri poskytovaní pobytovej služby. Výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby, a pre fyzické osoby, ktoré dovŕšili vek potrebný na nárok na starobný dôchodok na rok 2022.

Výška príspevku pri poskytovaní sociálnych služieb (tabuľka)

Stupeň odkázanosti Výška finančného príspevku pri poskytovaní pobytovej formy sociálnej služby Výška finančného príspevku pri poskytovaní ambulantnej formy (najmenej 8 hodín prevádzky denne)
II. stupeň 125 eur 83 eur
III. stupeň 280 eur 187 eur
IV. stupeň 374 eur 249 eur
V. stupeň 530 eur 353 eur
VI. stupeň 654 eur 436 eur

Zdroj: MPSVaR

Anketa

Zvýšil sa Váš opatrovateľský príspevok?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+16
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 2 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok