Ženy verzus muži: Kto vie lepšie šetriť peniaze? (+návod na finančný plán)

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 8. 2021
Štatistiky potvrdzujú, že ženy zarábajú menej ako muži. Zaujímavosťou však je, že muži majú napriek tomu nasporenú menšiu sumu. Upozornila na to ekonomická analytička FinGO.sk Lenka Buchláková.
Ženy verzus muži: Kto vie lepšie šetriť peniaze? (+návod na finančný plán)

Zdroj: Shutterstock

Ženy zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži. Na sporiacich účtoch však majú nasporených približne o osem percent viac finančných prostriedkov ako muži. Podľa prieskumu Fingo.sk majú ženy na sporiacich účtoch zhruba 2 000 eur. Mesačne dokážu dať bokom približne 185 eur.

Najviac sa snažia sporiť mladšie ročníky vo veku 18 až 35 rokov. Odkladajú v priemere 220 eur mesačne. Podľa Buchlákovej je to hlavne preto, že ženy sú v míňaní konzervatívnejšie ako muži. Najčastejšie si odkladajú peniaze kvôli finančnej rezerve na nečakané výdavky.

Muži majú úspory na menšie či väčšie rekonštrukcie domu či bytu a nákupy. Mladší ľudia už tradične šetria na svoje vlastné bývanie. Až polovica populácie si tiež odkladá peniaze na lepší príjem v dôchodku.

 

Viac investujú muži

V rámci investovania sú však úspešnejší muži. Buchláková vysvetľuje, že dokážu podstúpiť väčšie riziko, ktoré v konečnom dôsledku prináša aj vyššie zisky. „Pri ženách zohráva dôležitú úlohu dôslednosť a opatrnosť. Na druhej strane ich investičné rozhodnutia značne ovplyvňujú aj emócie,“ hovorí analytička.

Ako je to so sporením a investovaním:

  • 70 % majetku majú ľudia na Slovensku na bežných účtoch, ide zhruba o 42 miliárd eur.
  • 9,6 % je medziročný rast celkového objemu vkladov v slovenských bankách.
  • 60 % Sloveniek investovanie nevyhľadáva a skôr verí sporiacim a bežným účtom.
  • 35 % ľudí nedokáže čeliť nečakaným finančným výdavkom.
  • 48 % slobodných žien čelí neschopnosti čeliť neočakávaným finančným výdavkom.
  • 36 % mužov čelí neschopnosti čeliť neočakávaným finančným výdavkom.

Ako si zostaviť finančný plán:

  • Pred jeho zostavením treba aspoň dva mesiace sledovať svoje výdavky a zapisovať si, na čo konkrétne sa minuli peniaze.
  • Pravidelným odkladaním aj menších súm je možné vytvoriť si finančnú rezervu na preklenutie neočakávaných situácií alebo dlhodobejším sporením si pripraviť financie na konkrétne ciele, ako je vzdelanie detí či vylepšenie bývania.
  • Napríklad domácnosť s priemerným mesačným príjmom 1 400 eur dáva mesačne na nutné výdavky, teda nájom, energie, splátky úverov, školné a stravovanie zhruba 70 % z celkových príjmov. Minimálna rezerva domácnosti by tak mala byť úrovní aspoň 2 940 eur.
  • Ak by si chcela domácnosť vytvoriť rezervu do jedného roka, musela by si pravidelne odložiť takmer 245 eur.
  • Ak by domácnosť obetovala na vytvorenie rezervy 140 eur, dosiahla by cieľovú sumu rezervy o 21 mesiacov.
  • Nízkopríjmovým skupinám ľudí stačí odkladať 10 eur mesačne bokom. Vo všeobecnosti je odporúčaná hranica minimálne 10 percent z celkového príjmu domácnosti.
  • Odporúča sa mať finančnú rezervu vo výške minimálne 6-tich mesačných výdavkov, ideálna suma je 6 až 12 mesačných výdavkov.

Tip: Sporenie a investovanie. Poznať rozdiel vám ušetrí starosti aj peniaze

Koľko zarábajú ženy a koľko muži?

Priemerná slovenská mzda dosahuje v tomto roku úroveň zhruba 1333 eur mesačne. Muži však v priemere zarobia 1460 eur mesačne, ženy na druhej strane zarobia v priemere len 1198 eur mesačne.

Pod rozdiely v platoch sa podľa Buchlákovej stále podpisujú aj zakorenené predsudky o vhodnosti mužov a žien. Týkajú sa hlavne toho, čo môže zvládnuť či nezvládnuť v práci žena a čo muž.

Firmy sa na ženy môžu pozerať cez prsty aj kvôli materstvu. Štatistický úrad poukazuje aj na to, že celkovú hrubú mesačnú mzdu ovplyvňuje aj celkové množstvo odpracovaných hodín a nadčasov.

Ženy tiež častejšie pracujú v relatívne málo platených odvetviach, ako je starostlivosť o deti či iné na to odkázané osoby, predaj alebo vzdelávanie. Na rozdieloch v platoch sa tento fakt podieľa približne tretinovo.

Zložky mzdy 2021 (tabuľka)

Zložka mzdy Slovensko Muži Ženy
Základná mzda 880 eur 952 eur 802 eur
Prémie a odmeny 118 eur 150 eur 84 eur
Príplatky 100 eur 106 eur 93 eur
Náhrada mzdy 182 eur 190 eur 173 eur
Zdroj: Štatistický úrad SR (2020)      

Najvyššiu priemernú hrubú mesačnú mzdu mali vlani ľudia v informáciách a komunikácii, a to na úrovni 2 192 eur. Druhú najvyššiu priemernú hrubú mesačnú mzdu dosiahli zamestnanci vo finančných a poisťovacích činnostiach, konkrétne 2 026 eur.

Najnižšie priemerné hrubé mesačné mzdy zarobili najmä zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (770 eur),v administratívnych a podporných službách (1 023 eur), v umení, zábave a rekreácii (1 078 eur) či v stavebníctve (1 133 eur).

V ubytovacích a stravovacích službách desať percent zamestnancov nepresiahlo hrubú mzdu vyššiu ako 351 eur a len desať percent zamestnancov zarobilo viac ako 1 124 eur. Napríklad hotelový recepčný zarobil v priemere 985 eur, hotelové recepčné o 60 eur menej.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok