Alkohol, zelenina či mäso. Koľko míňajú Slováci na jedlo a nápoje?

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 8. 2021
Ľudia sa počas pandémie vrhli na hromadenie zásob potravín. Slovenská rodina tak na jedlo minie v priemere viac ako 330 eur mesačne. Vyplýva to z prepočtov spoločnosti FinGO.sk.
Alkohol, zelenina či mäso. Koľko míňajú Slováci na jedlo a nápoje?

Zdroj: Shutterstock

Slovenskí spotrebitelia dávajú na potraviny i nealko nápoje viac ako 20 percent z mesačného rozpočtu. Ešte pred vypuknutím koronakrízy sa míňalo na potraviny približne 17 percent z mesačného rozpočtu domácnosti, v roku 2021 spotreba stúpla na takmer 21 percent.

V rámci 27 krajín Európskej únie (EÚ) ide o jeden z najvyšších podielov, zároveň aj o jeden z najvyšších nárastov za posledné mesiace. Rodina, kde sú dvaja dospelí a dve deti, tak v priemere minie na potraviny a nealkoholické nápoje vyše 330 eur mesačne.

 

Ľudia si robili zásoby

Podľa ekonomickej analytičky z FinGO.sk Lenky Buchlákovej sa ľudia potravinami aj predzásobovali. Ako tvrdí, výrazné to bolo najmä v prvej vlne pandémie, avšak tento trend pretrval menšej miere aj počas druhej vlny.

„Mnohí sa stále predzásobujú trvanlivými potravinami ako sú cestoviny, konzervy, múka, ryža či balená voda. Vidíme aj trend nákupu potravín cez internet. Nakupujeme online mäsové výrobky, ovocie, zeleninu či mliečne výrobky,“ tvrdí.

Pod vyššiu spotrebu potravín sa podpísal aj rast cien. Tie boli v apríli medziročne vyššie o 1,6 percenta. Medzimesačne sa najviac zvýšili ceny pri mliečnych výrobkoch, zelenine a mäse.

Tip: Koľko stojí Valentín? Výdavky na romantiku vzrástli za posledné desaťročie o 427 percent

Kto má najdrahšie potraviny v rámci Vyšehradskej štvorky (V4):

  • Slovensko má najvyššie ceny potravín spomedzi krajín V4.
  • V Česku sú ceny potravín lacnejšie v priemere o 16 %.
  • V Maďarsku sú ceny potravín lacnejšie o takmer 20 %.
  • V Poľsku sú ceny potravín lacnejšie o takmer 30 %.

Viac ide aj na bývanie

Keďže ceny energií sú v tomto roku o niečo nižšie (zhruba o 3,8 %), menej peňazí ako vlani ide mesačne aj na bývanie. Priemerná slovenská rodina minie na to minie vyše 24 percent z celkových mesačných výdavkov domácnosti.

„Priemerná domácnosť by tak mala za rok ušetriť zhruba 14 eur. V budúcom roku však z dôvodu rastu trhových cien, ktoré tvorí zhruba 40 % z koncovej ceny elektriny, ktorú platia slovenskí odberatelia, opäť bývanie predraží,“ tvrdí Buchláková.

Ako sa menilo správanie míňania počas pandémie:

  • Pred krízou sa na rekreáciu a kultúru míňalo 9 % z rozpočtu domácností, počas pandémie to bolo necelých 8 %.
  • Výdavky na dopravu klesli až o viac ako 2 %, na 6,2 % mesačne z rozpočtu domácností.
  • Výdavky na potraviny a nealkoholické nápoje v EÚ predstavovali 13 % celkových výdavkov mesačne.
  • Kategórie výdavkov domácností ako bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá tvorili 23,5 % výdavkov domácností.

Výdavky na potraviny podľa krajov:

  • V rámci regionálneho rozdelenia najviac míňajú na potraviny ľudia v Trenčianskom kraji, v prípade štvorčlennej rodiny ide o sumu viac ako 350 eur.
  • Najmenej dávajú na jedlo a nealkoholické nápoje v Prešovskom kraji. Priemerná suma tam dosahuje úroveň 262 eur mesačne.
  • Výdavky na potraviny však rástli vo všetkých krajoch za posledných päť rokov v priemere o viac ako 12 eur mesačne na osobu.

Slovensko je ôsmou najlacnejšou krajinou v EÚ

V EÚ má najnižšie ceny Bulharsko, naopak, najdrahšie sa žije v Dánsku. V Bulharsku sú ceny ani nie polovičné než je priemer EÚ, v Dánsku sú o 41 percent vyššie. Slovensko je na úrovni 65 percent, to znamená, že ceny máme celkovo o 35 percent nižšie než priemer celej únie.

V rámci Európy a v prípade potravín a nealkoholických nápojov bolo v roku 2020 najdrahšie Švajčiarsko. Alkohol a cigarety sú najdrahšie v Írsku. Írsko bolo za vlaňajšok jednou z najdrahších aj v prípade cien oblečenia, nábytku či doplnkov do domácnosti, dopravy a rekreácie, kultúry a v cenách v reštauráciách a hoteloch.

Najdrahším členským štátom EÚ v prípade menovaných položiek je Dánsko. Najvyššie náklady na komunikáciu (poštové a telekomunikačné služby) majú v Grécku, Švédi majú najvyššie ceny oblečenia a obuvi, v Luxembursku je najdrahšie bývanie.

„Slovensko je aktuálne ôsmou najlacnejšou krajinou v rámci EÚ, no ešte v roku 2000 sme boli za Rumunmi a Bulharmi tretí. Ak sa pozrieme na jednotlivé segmenty spotrebného koša, tak najviac sme poskočili v tabuľke v prípade oblečenia a obuvi,“ dodala analytička.

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

14. 3. 2024 | Barbora Magočová

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

Potrebujete, aby vám dieťatko prijali do škôlky, lebo musíte pracovať? Väčšina slovenských miest a obcí však nedokáže vyhovieť všetkých žiadostiam o umiestnenie detí do materských škôl.... celý článok

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

11. 3. 2024 | Daniel Výcha

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

Ak plánujete tento rok cestovať do krajín, kde je cestovný pas potrebný, a zatiaľ ho nemáte platný, neodkladajte jeho vybavovanie. Od apríla sa totiž cena za bežné vystavenie do 30... celý článok

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

8. 3. 2024 | Barbora Magočová

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

Máte nezhody s dodávateľmi či odberateľmi, ale podľa uzatvorenej zmluvy je právo na ich strane? Vzťahy medzi podnikateľmi sa však neriadia len zákonmi, ale aj zásadami poctivého obchodného... celý článok