Experti radia: Zatvorená prevádzka či zodpovednosť. Prečo si poistiť podnikanie?

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 8. 2021
Aj podnikateľ môže spôsobiť škodu na zdraví či majetku, ktorá pre neho môže znamenať finančné ťažkosti. Experti z Finportalu preto odporúčajú poistenie biznisu.
Experti radia: Zatvorená prevádzka či zodpovednosť. Prečo si poistiť podnikanie?

Zdroj: Shutterstock

Poškodený majetok, zdravie či tovar a služby. Pri podnikaní sa môžu stať nepredvídateľné situácie. Najviac ohrození sú pritom živnostníci. Pandémia koronavírusu však spôsobila, že mnohí z nich začali s poisťovňami riešiť zníženie poistnej sumy, pretože na poistku kvôli poklesu tržieb jednoducho nemajú peniaze.

Riaditeľ divízie neživotného poistenia z Finportalu Peter Jurecký hovorí, že vo všeobecnosti ale nezaznamenali trend rušenia zmlúv, išlo skôr o ich úpravy a obmedzenia cez zníženie poistných súm, zvýšenie spoluúčastí a dočasné odhlásenie nepoužívaných vozidiel.

Poisťovne to spravidla riešili rozdelením poistného do splátok, v niektorých prípadoch predĺžením lehoty splatnosti poistného, aby v čase útlmu podnikania bol podnikateľ naďalej krytý. Poistenie by podľa Jureckého malo byť pre každého, kto podniká samozrejmosťou.

Základom je mať podľa neho poistenie zodpovednosti za škodu voči tretím osobám na zdraví a majetku. Spodná hranica poistnej sumy, na ktorú sa odborníci odporúčajú poistiť by sa mala hýbať okolo 100-tisíc eur.

 

Podnikatelia riešia cenu poistky

V rámci uplatňovania si paušálnych výdavkov ale podnikatelia pri výbere poistenia spravidla riešia hlavne jeho cenu. Zníženie ceny poistného sa však podľa právničky Michaely Mišankovej zvyčajne odrazí na rozsahu poistného krytia.

„Ak podnikateľ dojednáva poistenie, je nutné si okrem ceny všímať aj to, čo je zahrnuté do poistného krytia, či sú tam tie riziká, ktoré pre svoje vlastné podnikanie považuje za ohrozujúce,” hovorí právnička.

Pri porovnaní poistky jednotlivých poisťovní je preto potrebné si okrem ceny všímať aj výluky z poistenia jednotlivých produktov. Podnikateľ väčšinou až po škodovej udalosti zistí, že lacná poistka mu ju nepokryje.

Tip: Rok 2020 bol pre podnikateľov mimoriadne ťažký. Trápila ich pandémia i početné škody

Zdroj:

Cena môže byť rôzna

Cena poistenia sa pritom odvíja od viacerých faktorov. Zohľadňuje sa pri nej činnosť, akú podnikateľ vykonáva a tiež veľkosť firmy a jej tržieb. V prípade zodpovednosti za škodu voči tretím osobám nie je výška poistenia priamo úmerná výške škody.

Jurecký tvrdí, že spôsobenie škody za 10-tisíc eur je pravdepodobnejšie ako to, že podnikateľ spôsobí škodu jeden milión eur. Preto cena poistenia sa pri škode 10-tisíc eur môže hýbať okolo sto eur ročne a pri 100-tisíc eur to môže byť napríklad  dvestopäťdesiat eur.

Pri dojednávaní poistenia tiež nie je dobré uvádzať nižšie ceny majetku. Podnikateľ sa dostáva do rizika podpoistenia majetku, čo sa mu vypomstí pri škodovej udalosti. „Poisťovňa v takom prípade po vzniku škody prešetruje reálnu cenu majetku,” hovorí Mišanková.

Ak potom poisťovňa zistí, že cena vozidla, nehnuteľnosti či zariadenia je vyššia, ako bola dojednaná poistná suma, o tom menej potom vyplatí pri poistnom plnení. Živnostník či podnikateľ potom musí platiť zvyšok z vlastného vrecka.

Čo je to poistenie zodpovednosti?

Podnikatelia pri poistení zabúdajú na potrebu poistiť si aj zodpovednosť za škodu. Veľmi častým javom, ku ktorému dochádza je spôsobenie škody nedopatrením. Náklady na takúto škodu sa pritom môžu vyšplhať na vysoké sumy.

Mišanková hovorí, že „získať náhradu škody je možné od zamestnanca v zmysle Zákonníka práce len do 4-násobku jeho priemerného zárobku, ak je však škoda vyššia, poistenie zodpovednosti za škodu je presne ten produkt, ktorý môže pomôcť s náhradou škody”.

V prípade nečakanej udalosti poisťovňa zabezpečí preverenie takejto škody, tak isto vie preplatiť náklady na právne zastúpenie v prípade sporu a ak existuje právny nárok od poškodeného, tak poisťovňa takúto škodu uhradí podľa zmluvy.

Pandemické poistenie?

V čase pandémie sa viackrát skloňovali otázky týkajúce sa poistenia prerušenia prevádzky, ktoré môže prevádzkam pomôcť finančne preklenúť krízovú dobu. Pandémia a s ňou spojené prerušenie prevádzky sa však na tento typ poistenia podľa odborníkov nevzťahuje. Podľa slov Jureckého je predpokladom vzniku nároku na poistné plnenie z poistenia prerušenia prevádzky je primárna majetková škoda ako napríklad požiar. V rámci doplnkového poistenia si vie podnikateľ vykryť fixné náklady, náklady na mzdy, ušlý zisk, či dočasný presun prevádzky na iné miesto, za obdobie, kedy nemôže prevádzku využívať.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok