Posledný deň na zaplatenie. Aké odvody majú živnostníci od júla a októbra 2021?

Redakcia | rubrika: Článok | 9. 8. 2021
V pondelok (9. august) je posledný termín na zaplatenie novej výšky sociálnych odvodov. Živnostníkom sa menila suma podľa daňového priznania.
Posledný deň na zaplatenie. Aké odvody majú živnostníci od júla a októbra 2021?

Zdroj: Shutterstock

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré si za vlaňajšok podali daňové priznanie v riadnej lehote do konca marca, musia najneskôr v pondelok zaplatiť sociálne odvody v novej výške. Lehota na úhradu za júl tohto roka im totiž uplynie 9. augusta 2021. Podrobné informácie o výške poistného a ďalších údajoch k platbe už Sociálna poisťovňa posielala písomne v priebehu júla.

 

Nové odvody aj v októbri

Pre SZČO, ktoré si daňové priznanie odložili a podali ho až na konci júna tohto roka, sa odvody budú meniť až od októbra 2021. Vo všetkých prípadoch Sociálna poisťovňa počíta, či sa budú odvody platiť a v akej výške. Niekomu sa zvýšia, iní ich platiť prestanú a niekto ich bude platiť prvýkrát od začiatku podnikania.

Všetko záleží od toho, aký príjem mal podnikateľ v roku 2020. Sociálna poisťovňa tiež odporúča upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol. Zabránia tak prípadnému vzniku dlhu voči a uloženiu penále za omeškanie. Dlh si môžu overiť na jej webovej stránke.

Oznámenie už živnostníci dostali

Sociálna poisťovňa spravidla do 21. júla tohto roka zaslala oznámenie o vzniku, pokračovaní alebo zániku povinného sociálneho poistenia 157 748 živnostníkom a iným SZČO. Z tohto počtu sociálne poistenie zaniklo 15 649 podnikateľom. Minimálne poistné bude od 1. júla tohto roka do Sociálnej poisťovne odvádzať 121 104 živnostníkov, naopak maximálne poistné sa týka 95 podnikateľov.

Ostatní živnostníci a SZČO majú platby stanovené podľa dosiahnutých príjmov z daňového priznania v rozpätí medzi sumou minimálneho poistného vo výške 180,99 eura mesačne a maximálneho poistného vo výške 2 533,98 eura mesačne. Odvody v novej výške za júl tohto roka do 9. augusta 2021 nemusia zaplatiť tie SZČO, ktoré si za minulý rok podávajú daňové priznanie v predĺženej lehote.

Táto skupina živnostníkov dostane zo Sociálnej poisťovne informáciu o poistnom do 21. októbra 2021. Novú výšku sociálnych odvodov musia prvý raz zaplatiť do 8. novembra 2021. Dovtedy platia poistné v rovnakej výške ako doteraz.

Tip: Sociálna poisťovňa sa modernizuje. Ako sa prihlásiť do e-Služieb?

Kto (ne)bude platiť odvody od júla?

Od 1. júla 2021 tak začne platiť odvody živnostník, ktorí vlani zarobil z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČO) viac ako 12-násobok minimálnej mzdy v danom kalendárnom roku. V tomto prípade ide o hranicu 6 552 eur za rok (čiže 6 552,01 eura a viac). Týka sa to všetkých, ktorí podali daňové priznanie do konca marca.

Prvá situácia sa týka napríklad živnostníkov, ktorí začali podnikať len od konca marca 2020 alebo doteraz nezarábali vyššie sumy. Odvody prestávajú alebo ešte nebudú platiť tí, ktorí očas vlaňajška nezarobili aspoň 6 552 eur. Ak už však odvody doteraz platili a zarobili menej ako 6 552 eur, táto povinnosť im zanikla 30. júna 2021.

Pre zaujímavosť: Sociálne poistenie sa vždy platí mesiac pozadu. Čiže za júl sa platí v auguste, za august v septembri a podobne.

Kto (ne)bude platiť odvody od októbra?

Živnostníci, ktorí podávali daňové priznanie až na konci júna a vlani zarobili 6 552 eur alebo menej, prestávajú platiť odvody až od 30. septembra 2021. Od tohto dátumu začne odvody platiť živnostník, ktorý ich dovtedy neplatil a vlani mal príjem vyšší ako 6 552 eur. Odvody bude aj naďalej platiť živnostník, ktorý ich do 30. septembra 2021 platil a v roku 2020 mal príjem vyšší ako 6 552 eur.

Ten, kto odvody začne platiť alebo v platení pokračuje, a zároveň podával daňové priznanie do konca júna 2021, ich musí zaplatiť do 8. novembra 2021. Sociálna poisťovňa bude živnostníkov s odloženým daňovým priznaním (podávali ho do konca júna 2021) o odvodoch informovať do 21. októbra 2021.

Minimálne odvody v roku 2021:

  • SZČO platí minimálne sociálne odvody na úrovni 180,99 eura mesačne.
  • SZČO v dôchodku platí minimálne sociálne odvody na úrovni 148,23 eura mesačne.
  • SZČO platí maximálne sociálne odvody na úrovni 2 533,98 eura mesačne.
  • SZČO v dôchodku platí maximálne sociálne odvody na úrovni 2 075,34 eura mesačne.
  • SZČO platí minimálne zdravotné odvody vo výške 76,44 eura mesačne.
  • SZČO neplatí maximálne zdravotné odvody, pretože nie sú stanovené.

Sadzby poistenia SZČO:

  • Nemocenské poistenie: 4,4 %
  • Dôchodkové starobné poistenie: 18 %
  • Dôchodkové invalidné poistenie: 6 %
  • Rezervný fond: 4,75 %
  • Zdravotné odvody: 14 %
  • Zdravotné odvody osoby so zdravotným postihnutím: 7 %

Anketa

Platíte ako SZČO minimálne odvody do Sociálnej poisťovne?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok