Radíme: Čo robiť, ak vám ukradli platobnú kartu alebo ste ju stratili?

Redakcia | rubrika: Článok | 9. 8. 2021
Poznáte to? Ukradli vám na dovolenke peňaženku alebo ste ju jednoducho stratili. Boli v nej aj platobné karty a problém je na svete.
Radíme: Čo robiť, ak vám ukradli platobnú kartu alebo ste ju stratili?

Zdroj: Shutterstock

Čo robiť, ak vám na dovolenke v zahraničí bankomat zhltne platobnú kartu alebo vám ukradnú doklady a ostanete bez peňazí? Pozrite si niekoľko rád, ako riešiť podobné problémy. Svoje potrehy, rady a tipy prináša odborník na financie z FinGO.sk Zoltán Čikes.

 

1. Čo robiť, keď mi ukradnú platobnú kartu?

Ak niekomu na dovolenke ukradli platobnú kartu, čím skôr by mal kontaktovať infolinku svojej banky, aby ju ihneď zablokovala. Aj preto je dobré mať v mobile uložené číslo na infolinku banky ako aj poisťovne, na ktorú sa zas môže každý obrátiť v prípade poistných udalostí v oblasti cestovného poistenia, poistenia auta a podobne.

2. Bankomat mi nevrátil platobnú kartu

Môže sa stať aj to, že ľuďom počas nepozornosti pri výbere hotovosti bankomat zhltne platobnú kartu. V takom prípade je potrebné opäť kontaktovať infolinku banky, ktorá ho usmerní v tom, ako postupovať. Pre podobné situácie je dobré nosiť pri sebe aj menšiu hotovosť, aby ľudia neostali úplne bez peňazí. 

3. Ako sa pripraviť na problémy s kartami?

Ostať v zahraničí bez peňazí prináša veľké množstvo komplikácií, preto je vhodné mať k dispozícii záložný plán. Jednou z možností je aj to, že si ľudia od banky nechajú vydať dve platobné karty k svojmu účtu, čo je v niektorých bankách bezplatné. Jednu kartu by mal každý nosiť so sebou a druhú si nechať ako rezervnú na bezpečnom mieste napríklad v hoteli. Vhodné je aj v zahraničí využiť funkciu platenia mobilom, vďaka čomu netreba so sebou nosiť platobnú kartu vôbec.

Tip: Používate kreditnú kartu? Pozrite si, aké sú jej výhody a nevýhody

7 tipov na cestovanie s kreditkou:

  1. Na cesty si treba vždy vybrať aj rezervnú hotovosť, ktorá sa môže použiť napríklad na menšie platby za dopravu, jedlo či nápoje.
  2. Kartu by ľudia nemali nenecháť bez dozoru. Pri výbere z terminálu ju treba vkladať do bankomatu bez cudzej pomoci. Ak si niekto nie je istý miestom výberu, mal by vybrať si inú, bezpečnejšiu lokalitu. Odporúča sa využívať predovšetkým bankomaty umiestnené vnútri bankových inštitúcií alebo v ich tesnej blízkosti.
  3. PIN kód si treba dôkladne zapamätať, nikam ho nezapisovať a s nikým ho nezdieľať.
  4. Ak bankomat nevydá pri výbere peniaze, treba sa spojiť sa najbližšou pobočkou konkrétnej banky, prípadne osloviť miestnu políciu.
  5. Stratená alebo ukradnutá karta sa nahlasuje obratom svojej banke aj miestnej polícii. Kartu možno jednoducho zablokovať v mobilnej aplikácii alebo na bezplatnej infolinke, ktorá slúži na tieto účely.
  6. To, aké poplatky účtuje banka pri výberoch bankomatov zo zahraničia, si treba zistiť vopred. Veľká časť z nich tieto úkony spoplatňuje, prípadne ich ponúka zadarmo len obmedzené množstvo na vybraný časový úsek.
  7. Pozor, výbery z kreditnej karty, ktoré sú nielen v zahraničí drahšie než výbery z debetných kariet.

4. Mám si na dovolenku brať hotovosť?

Kvôli bezpečnosti je vždy lepšie nebrať si na dovolenku veľký obnos hotovosti. Platba kartou v zahraničí je v porovnaní s hotovosťou veľmi bezpečný spôsob platenia, pri ktorom nie je veľa rizík. Určite aj tu však treba byť ostražitý, platby realizovať v serióznych obchodoch a kontrolovať si sumu k úhrade. Pri dnešných moderných technológiách si zväčša už o niekoľko sekúnd po zaplatení vie každý preveriť, aká suma vám bola zúčtovaná. Stačí využiť mobilnú aplikáciu smartbanking.

5. Ako platiť bezpečnejšie?

Ešte bezpečnejšia je platba prostredníctvom mobilu. Na akúkoľvek platbu je potrebné mobil odblokovať, čiže nehrozí, že by ním niekto zaplatil bezkontaktne do istého limitu tak, ako to umožňujú platobné karty. Zároveň si stratu mobilu pravdepodobne každý všimne omnoho skôr. Ak by aj mobil niekto ukradol, v hoteli existuje možnosť mať bezpečne odloženú svoju platobnú kartu.

6. Čo mám robiť, keď mi ukradnú doklady?

Krádež dokladov si možno pripoistiť aj v rámci cestovného poistenia a v takom prípade treba okamžite kontaktovať infolinku poisťovne, ktorá ľudí usmerní, čo ďalej. Ak by niekto však toto pripoistenie v rámci cestovného poistenia nemal, najbezpečnejšie je poslať peniaze do zahraničia elektronicky, teda priamo na účet. Ak však človek prišiel aj o svoju platobnú kartu, k prostriedkom na svojom účte sa nedostane. V takom prípade by som odporučil požiadať o pomoc dôveryhodnú osobu, na ktorej účet niekto blízky zašle prostriedky. Krádež dokladov v zahraničí treba ohlásiť aj na polícii a v prípade potreby sa možno obrátiť aj na slovenskú ambasádu.

Anketa

Ako by ste riešili stratu platobnej karty?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?