Cestovná poistka na dovolenku: ako (ne)pomôže pri športe či chronickej chorobe?

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 8. 2021
Vedeli ste, že cestovná poistka nepomôže v každom prípade. Ľudia by si mali dať pozor na takzvané výluky z poistenia.
Cestovná poistka na dovolenku: ako (ne)pomôže pri športe či chronickej chorobe?

Zdroj: Shutterstock

Poistenie pri ceste do zahraničia je už dnes samozrejmosť. Ak ho niekto nemá, dovolenka by sa v prípade zdravotných komplikácií mohla predražiť až niekoľkonásobne. Dovolenkári však často zabúdajú na to, že poisťovňa chráni pred vznikom náhodnej udalosti.

V prípade, že dovolenkrár ide vedome do rizika, nastávajú problémy pri plnení. Portál Finance.sk ponúka prehľad najčastejších prípadov výluk z cestovného poistenia. Tie riešili likvidátori poisťovne Uniqa. Pri každej výluke sa však dá vyhnúť problémom.

 

Pozor na rizikové športy

V cestovnom poistení sú v rámci poistených liečebných nákladov automaticky kryté aj letné športy vykonávane pri mori počas dovolenky a zakúpené priamo na pláži. Ide napríklad o jazdu na vodnom skútri, člnkovanie, vodný bicykel či vodné lyžovanie.

V prípade, že sa chce niekto venovať na dovolenke rizikovým a adrenalínovým športom, tie zvyčajne treba pripoistiť. Rovnako tak športy vykonávané súťažne či v rámci tréningov, sústredení v zahraničí. To sa netýka športov uvedených vo výlukách z poistenia.

V poistných podmienkach sú ako výluky uvedené športy ako napríklad horolezectvo, skalolezectvo, skialpinizmus nad 5000 metrov nad morom, diaľkové plávanie nad desať kilometrov, parašutizmus, alpinistika nad 5000 metrov nad morom, jaskyniarstvo, lietanie, paragliding či bungee-jumping.

Ak by chcel niekto vykonávať aj rizikové športy uvedené vo výlukách z poistenia, je možné si niektoré z týchto rizikových športov pripoistiť za prirážku na poistnom. Niektoré rizikové športy sú však aj v rámci poistenia liečebných nákladov kryté automaticky.

Škoda na požičanom aute

Mnoho dovolenkárov pricestuje do zahraničia a tam si požičia auto. Niektorí sa mylne domnievajú, že na úhradu škody, ktorú spôsobia jazdou inému, im stačí mať uzatvorené cestovné poistenie. Nie je to pravda.

„Poistenie zodpovednosti za škodu v cestovnom poistení kryje škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobíte inej osobe. Nevzťahuje sa však na škodu spôsobenú prevádzkou motorového a bezmotorového vozidla,“ upozorňuje manažérka pre cestovné poistenie v poisťovni Uniqa Ľubomíra Hricová.

Rovnako sa také poistenie nevzťahuje na na škodu spôsobenú na prenajatej či požičanej veci. Prevádzkovateľ požičovne áut by mal mať poistku, ktorá kryje škody na požičanom vozidle zahrnutú v cene za požičanie vozidla, prípadne sa platí samostatne pri požičiavaní. Všetko si však treba overiť pri požičiavaní auta.

Chronické choroby a očkovanie

Pri chronických chorobách poisťovne odporúčajú kontaktovať vopred svojho ošetrujúceho lekára v domácej krajine, ktorý by mal klientovi predpísať dostatočné množstvo liekov na celú dĺžku pobytu. Takéto prípady nie sú poistením kryté.

Pri výlukách sa totiž poistenie liečebných nákladov spravidla nevzťahuje na nedokončenú liečebnú starostlivosť na Slovensku, následnú liečbu ochorení existujúcich v čase uzavretia poistnej zmluvy ani na chronické a existujúce ochorenia.

To platí najmä v prípade, ak ochorenia boli známe v čase uzatvárania poistnej zmluvy a človek bol kvôli nim hospitalizovaný posledných deväť mesiacov pred začiatkom poistenia.

Taktiež je nevyhnutné si pred vycestovaním overiť, napríklad cez asistenčnú službu, aké druhy očkovania sú v rôznych najmä exotických krajinách potrebné a vysoko odporúčané.

Udalosti, ktoré vzniknú následkom nevykonaného povinného očkovania, sú totiž vo výlukách z poistenia.

Terorizmus, vojny či nepokoje

Niektoré poisťovne v cestovnom poistení v rámci poistenia liečebných nákladov automaticky bez nutnosti pripoistenia kryje aj ošetrenie v dôsledku teroristického útoku. „Ak klient utrpí následkom takéhoto činu vážne zranenia, poisťovňa uhradí liečebné náklady nielen na ambulantné ošetrenie, ale aj nevyhnutnú hospitalizáciu a s ňou súvisiaci prevoz späť na Slovensko,“ hovorí Ľ. Hricová.

Liečebné náklady vzniknuté na základe teroristickej akcie v krajinách, ktoré neboli v čase vycestovania poisteného do zahraničia ministerstvom zahraničných vecí oficiálne označené ako krajiny, kde sa teroristická akcia očakáva alebo do ktorých sa neodporúča cestovať sú tak v niektorých poisťovniach tiež hradené.

Ak napríklad úraz zanechal dovolenkárovi trvalé následky úrazu, poisťovňa mu vyplatí príslušné percento z poistnej sumy pre trvalé následky úrazu. Krajiny, kde sa vyskytujú štrajky, nepokoje, vzbury, vojny a krajiny, do ktorých ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestovať v súvislosti s terorizmom, sú vo všeobecných výlukách z poistenia.

Pre zaujímavosť: Ľudia by si mali pred cestou do zahraničia overiť na stránkach ministerstva zahraničných vecí, alebo na telefónnom čísle asistenčnej služby, či krajina do ktorej plánujú vycestovať, nie je kvôli terorizmu označená za krajinu, do ktorej je vydané odporúčanie necestovať alebo krajinu opustiť a či stupeň takého odporúčania je vyšší ako III. Ak niekto vycestoval do takejto krajiny a utrpel škodu na zdraví alebo majetku, nie je poistením krytý.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok