Ako a prečo by si mal živnostník sporiť na dôchodok? (II. a III. pilier)

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 8. 2021
Živnostníci a iné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sú najviac ohrození nízkym štátnym dôchodkom. Ako by si mali sporiť na dôchodok už od začiatku podnikania?
Ako a prečo by si mal živnostník sporiť na dôchodok? (II. a III. pilier)

Zdroj: Shutterstock

Podľa investičného analytika z FinGO.sk Františka Burdu je základným predpokladom k lepšej penzii mať založený druhý pilier a pokiaľ sa dá, aj daňovo a zamestnávateľom zvýhodnený tretí pilier.

Na tretí pilier sa podľa neho treba pýtať zamestnávateľa hneď pri nástupe do práce. Popritom odporúča investovať aj samostatne, či už na dofinancovanie hypotéky alebo iné ciele. Druhý pilier nestojí nič navyše.

Do druhého piliera totiž odchádzajú peniaze z povinných odvodov, ktoré sa tak či tak odvádzajú štátu. „Do tretieho piliera si stačí mesačne odkladať ideálne po 15 eur, do indexových fondov sa dá sporiť aj od 10 eur,” radí analytik.

 

Živnostník bez péenky

SZČO či živnostníci svoje podnikanie často optimalizujú a napríklad v prvom roku podnikania využívajú od štátu aj úľavu od platenia sociálnych odvodov. To v praxi znamená, že napríklad nemá nárok na nemocenské dávky.

„U živnostníkov je dôležité vybrať si takú poisťovňu, ktorá nemá pripoistenie PN-ky naviazané na sociálne odvody. Inak by v prípade dlhšej choroby alebo úrazu nedostali žiadne poistné plnenie,” radí Patrik Szabó z FinGO.sk

Netreba zabúdať ani na to, že živnostníci a iné SZČO nemajú nárok ani na podporu v nezamestnanosti. Toto poistenie totiž u nich nie je súčasťou ani povinných sociálnych odvodov. Môžu si ho však platiť dobrovoľne.

Minimálne odvody v roku 2021:

  • SZČO platí minimálne sociálne odvody na úrovni 180,99 eura mesačne.
  • SZČO v dôchodku platí minimálne sociálne odvody na úrovni 148,23 eura mesačne.
  • SZČO platí maximálne sociálne odvody na úrovni 2 533,98 eura mesačne.
  • SZČO v dôchodku platí maximálne sociálne odvody na úrovni 2 075,34 eura mesačne.
  • SZČO platí minimálne zdravotné odvody vo výške 76,44 eura mesačne.
  • SZČO neplatí maximálne zdravotné odvody, pretože nie sú stanovené.

Sadzby poistenia SZČO:

  • Nemocenské poistenie: 4,4 %
  • Dôchodkové starobné poistenie: 18 %
  • Dôchodkové invalidné poistenie: 6 %
  • Rezervný fond: 4,75 %
  • Zdravotné odvody: 14 %
  • Zdravotné odvody osoby so zdravotným postihnutím: 7 % 

Tip: Kedy môžem ísť do predčasného dôchodku a oplatí sa to?

Minimálne odvody, nízke dôchodky

Aj podľa investičného analytika je dôležité pri zakladaní živnosti a optimalizácii daní a odvodov myslieť na budúcnosť. Už v súčasnosti odchádzajú do dôchodku prví živnostníci, ktorí si platili minimálne odvody a za tieto odvody dostanú nízku penziu.

„Zvlášť živnostníci by mali využiť naplno potenciál tretieho piliera a určite sa poobzerať aj po inej forme investovania peňazí na dôchodok. Ak sa rozhýbu neskôr, o 40 rokov to môžu oľutovať,” hovorí F. Burda.

Čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred dôchodkom zabezpečia, tým je vyššia šanca, že si živnostníci užijú dôstojnú starobu. Podľa Burdu je ideálne si úspory na dôchodok rozdeliť do viacerých nástrojov

Prečo a ako sporiť v II. pilieri?

  • Druhý dôchodkový pilier je výhodný už len preto, že si počas produktívneho života neodkladáte žiadne peniaze navyše, a pritom dosiahnete lepší dôchodok. Jednoducho si sporíte z povinných odvodov, ktoré musíte odvádzať štátu. 
  • V roku 2021 sa povinné odvody sporiteľov v 2. pilieri rozdeľujú v pomere 12,75 % na účet Sociálnej poisťovne a 5,25 % na súkromný účet sporiteľa v DSS.
  • Veľkou výhodou je aj to, že nasporená suma v 2. pilieri ostáva vašim súkromným majetkom a zdedia ju vaši blízki. Úspory neprepadnú štátu tak ako je to v 1. pilieri.
  • Vstup do 2. piliera je dobrovoľný a môže doňho vstúpiť každý, kto nedovŕšil 35 rokov. Či už ide o zamestnanca, živnostníka, ale aj v prípade, že zatiaľ pracujete ako brigádnik na dohodu, dôležité je, aby ste boli evidovaní v Sociálnej poisťovni.
  • Pri vstupe do 2. piliera si môžete vybrať jednu z piatich dôchodkových správcovských spoločností a zvoliť si fondy, v ktorých budete vaše úspory na dôchodok zhodnocovať.
  • Negarantované akciové fondy prinášajú dlhodobo niekoľkonásobne vyššie zhodnotenie oproti garantovaným fondom, preto sú pre mladých ľudí pri vstupe do 2. aj 3. piliera vhodnejšie. 

Prečo a ako sporiť v III. pilieri?

  • Do tretieho dôchodkového piliera si môže dobrovoľne prispievať každý, či už ide o zamestnanca, živnostníka, ale aj dohodára, študenta alebo nezamestnaného. Najvýhodnejší je pre zamestnancov, ktorým do 3. piliera prispieva aj ich zamestnávateľ. Veľa firiem túto možnosť poskytuje ako benefit.
  • Najväčšou výhodou 3. piliera je jeho daňové zvýhodnenie. Môžete si odpočítať od základu dane sumu všetkých príspevkov, ktoré ste si poslali do 3. piliera za celý predchádzajúci rok. Ale len do výšky 180 € – to je maximálna hranica, ktorú stanovuje zákon a pri tejto výške príspevkov dokážete ušetriť na dani 34,20 €.
  • Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do 3. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa.
  • Odporúča sa preto sporiť do 3. piliera aspoň 15 € mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 €.
  • Výhodou tretieho piliera je aj to, že nasporené peniaze si môžete vybrať aj skôr ako pri odchode do dôchodku.

Zdroj: FinGO.sk

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok