Udalosti týždňa: Novinka v aplikácii záchrany, ďalšia poisťovňa preplatí Covid a ako chce štát pomáhať rodinám?

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 9. 2021
Redakcia portálu Finance.sk na konci každého týždňa prináša prehľad krátkych správ a najdôležitejších udalostí vo financiách a ekonomike. Pozrite si, čo zaujímavé priniesol uplynulý týždeň.
Udalosti týždňa: Novinka v aplikácii záchrany, ďalšia poisťovňa preplatí Covid a ako chce štát pomáhať rodinám?

Zdroj: Shutterstock

1. Ďalšia poisťovňa rozširuje krytie na Covid-19

Vzhľadom na zmeny v pravidlách cestovania a zrušenie cestovateľského semaforu poisťovňa Uniqa rozširuje krytie ochorenia na Covid-19 v liečebných nákladoch na všetky krajiny a pre všetky platné zmluvy cestovného poistenia. Zmena je platná od 17. augusta 2021 a okrem nákladov na liečbu zahŕňa aj krytie karanténneho ubytovania v zahraničí.

Čo v prípade karantény: Cestovné poistenie sa automaticky zdarma predĺži, ak poistený vycestoval v súlade s opatreniami a uviazol v zahraničí v preventívnej karanténe. Klienti majú v prípade umiestnenia do karantény v zahraničí nárok na preplatenie nákladov na ubytovanie do limitu 1 500 eur.

Znamená to, že všetci klienti s cestovným poistením v Uniqa bez ohľadu na typ zmluvy už majú kryté náklady na liečbu Covid -19 pre všetky krajiny a zároveň aj náklady na ubytovanie v prípade uviaznutia v karanténe. Rozšírenie krytia sa týka všetkých zmlúv cestovného poistenia, teda nielen krátkodobého, ale aj ročného, vrátane zmlúv uzatvorených cez bankopoistenie alebo cestovné kancelárie.

Platí aj storno: Ochorenie na Covid-19 nie je vylúčené z poistenia storno poplatkov. Znamená to, že poistený si môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácii, domácej liečby alebo povinnej karantény. Platí to aj v prípade, ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom. Poistenie storna sa ale nevzťahuje na udalosti, ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine alebo na Slovensku.

2. Aké vylepšenia ponúka aplikácia Horská záchranná služba

Aplikácia Horská záchranná služba, ktorú spustila záchranná služba v spolupráci s poisťovňou Generali, je na horách k dispozícii všetkým turistom už vyše roka. Na základe dopytov horských záchranárov aj ľudí teraz prichádza jej rozšírenie o ďalšie užitočné funkcionality. Do dnešného dňa si aplikáciu stiahlo už viac ako 100-tisíc užívateľov.

Najzásadnejšou novinkou je spustenie nového webového portálu aplikácie, ten umožňuje operátorom tiesňovej linky nielen lepšie zobraziť informácie prenesené z aplikácie, ale naviac dokáže lokalizovať aj volajúceho, ktorí nemá aplikáciu stiahnutú vo svojom mobile. Súčasne je možné s volajúcim zahájiť online chat, prostredníctvom ktorého môže zasielať aj fotografie z miesta nehody alebo konkrétnych zranení.

Jednou z noviniek v aplikácii je aj možnosť zvoliť si ako jazyk aplikácie angličtinu alebo nemčinu, aby si pomoc prostredníctvom aplikácie dokázali privolať aj turisti zo zahraničia.  Okrem toho je už aplikácia dostupná na stiahnutie prostredníctvom App Store alebo Google Play na celom svete. Veľký záujem je aj o funkciu Kniha vychádzok a túr, ktorá naplánuje turistiku tak, aby sa každý do plánovaných cieľov vrátil bezpečne a včas.

3. Štát ide zriadiť rodinné poradne

Ministerstvo práce pripravuje národný projekt „Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny“. Očakáva od toho zmiernenie napätia v rodinách, zlepšenie komunikácie v domácnostiach, ale aj predchádzanie negatívnym javom v rodinách. Pilotné poradne vzniknú začiatkom budúceho roka v piatich okresných mestách.

Prvé poradne vzniknú v Trnave, Nových Zámkoch, Žiline, Košiciach a v Humennom. Miesta boli vybrané na základe aktuálne dostupných informácií z oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately či sociálnych služieb s dôrazom napríklad na nedostupnosť poskytovaných služieb, najvýraznejšie sociálnopatologické javy či veľkosť mesta.

Tieto poradne bude môcť navštíviť každý, kto sa cíti nekomfortne v dôsledku osobnostného, sociálneho a spoločenského rozpoloženia, kde zároveň nájde kvalifikovanú odbornú pomoc prvého kontaktu. Odborné činnosti budú poskytovať psychológovia, sociálni pracovníci, ale aj iní odborníci a to za dodržania maximálnej anonymity a mlčanlivosti.

So spustením projektu rezort práce ráta v 3. štvrťroku tohto roka a jeho realizácia potrvá 28 mesiacov. Národný projekt bude financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu s celkovými výdavkami v predpokladanej výške zhruba 3,1 milióna eur.

1/10 V ktorej z uvedených oblastí Slovenska neoperuje Horská záchranná služba?

2/10 Kto platí náklady horskej služby spojené s výkonom záchrannej činnosti?

3/10 Od ktorého roku je povinné hradenie nákladov horskej služby?

4/10 Kto nie je povinný uzatvárať poistenie na hory?

5/10 Platí ročné poistenie na hory aj do zahraničia?

6/10 V akom prípade pre vás horská služba nepríde do hôr?

7/10 Ktorý šport nie je zahrnutý v základnom balíku horského poistenia?

8/10 Poznáte číslo horskej záchrannej služby?

9/10 Čo robiť v prípade úrazu?

10/10 Čo sa stane v prípade, že nemáte poistenie a potrebujete zásah horskej služby?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok