Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 9. 2021
Viete, aký je rozdiel medzi sporením a investovaním? Podľa spoločnosti FinGO.sk to hlavne mladí ľudia často nevedia.
Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Zdroj: Shutterstock

Sporenie a investovanie. Dva pojmy, ktoré sú však vo svojej podstate veľmi rozdielne. Investičný analytik z FinGO.sk František Burda hovorí, že medzi sporením a investovaním je dokonca zásadný rozdiel. Klasické sporenie totiž peniaze príliš nezhodnocuje a nechávať peniaze len na bežnom účte je ešte o niečo horšie. Investovanie je síce rizikovejšie, ale aj výnosnejšie.

„Ak necháte zarobené peniaze odpočívať len na bežnom účte, prípadne si ich budete posielať na sporiaci účet, kvôli inflácii sa vám časom znehodnotia. Aby ste investovali, nemusíte mať k dispozícii veľký objem peňazí vo výške pár tisíc eur a odborné znalosti, ako ich investovať. Je to oveľa jednoduchšie a na začiatok vám stačí aj 20 či 50 eur,” hovorí F. Burda.

 

Mladí môžu začať už u rodičov

Odborník zároveň upozorňuje, že mladý človek si v období kým býva napríklad u rodičov, nespláca hypotéku a nemá iné záväzky, môže dovoliť sporiť viac. „Investovať by sme mali najmenej 10 až 15 percent z príjmu, ale samozrejme platí, že čím viac si sporíme, tým lepšie. Je škoda, ak sa mladý človek spamätá až o pár rokov, čím sa pripraví o vyšší výnos,” hovorí.

Čas totiž hrá pri investovaní podstatnú rolu a týka sa to aj dôchodkov. Preto keď niekto vstúpi do druhého alebo tretieho piliera v 20 či 25 rokoch, môže mať na dôchodku nasporených o desiatky tisíc eur viac v porovnaní s tým, kto do nich vstúpi až v 30 alebo 34 rokoch.

Dôležitý je podľa Burdu aj výber správnych dôchodkových fondov a pre mladých ľudí je ideálna stratégia začať sporiť v negarantovaných fondoch. Dlhodobo zarábajú niekoľkonásobne viac ako garantované fondy a vďaka tomu môže byť ich dôchodok z druhého piliera aj 10-násobne vyšší.

Tip: Známa stavebná sporiteľňa končí s medziúvermi a sporením. Čo to znamená pre ľudí?

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Sporenie:

  • typickými sporiacimi produktmi sú bežný účet, sporiaci účet alebo termínovaný vklad v banke,
  • ide skôr o kumulovanie peňazí - prebytočnej hotovosti v banke,
  • je ideálne pre udržanie finančnej rezervy,
  • k peniazom sa viete dostať prakticky okamžite,
  • sporiace produkty však majú veľmi nízke, takmer nulové úročenie, čiže kvôli inflácii na nich vaše peniaze znehodnocujete,
  • ak napríklad necháte na svojom bežnom účte ležať 1 000 eur, pri inflácii 2,9 % budú mať o rok hodnotu len 971 eur, čiže si za nich môžete kúpiť menej,
  • kvôli nízkym úrokom preto sporenie nie je vhodné na dlhodobé zhodnocovanie peňazí.

Investovanie:

  • na rozdiel od sporenia ide o zhodnotenie finančných prostriedkov,
  • účelom investovania je dosiahnuť zisk, čiže okrem odkladania peňazí vďaka vyšším úrokom, resp. výnosom dostanete aj niečo “navyše”,
  • vaše peniaze tak rokmi nestrácajú na hodnote, ale zarábajú,
  • investovať môžete pravidelne napr. 25, 50 či 100 eur mesačne, ale aj jednorazovo, ak máte k dispozícii vyššiu sumu peňazí – napríklad 1000, 5000 eur a podobne,
  • výšku investovanej sumy môžete kedykoľvek zmeniť – zvýšiť, alebo aj znížiť, v závislosti od vašej aktuálnej finančnej situácie,
  • k investovaným peniazom sa v prípade potreby viete dostať do 2 dní (alebo do týždňa, v závislosti od zvoleného finančného produktu),
  • typickými a často využívanými investičnými produktmi sú podielové fondy, indexové fondy – ETF, akcie, dlhopisy alebo investičné zlato.

Mladí by mali myslieť aj na poistku

Finanční odborníci tiež upozorňujú, že okrem dôchodku a sporenia mladí ľudia v prvom zamestnaní často zabúdajú aj na životné poistenie, ktoré ich kryje pre prípady ťažkých úrazov, vážnych kritických ochorení, dlhodobej práceneschopnosti (PN), ale aj invalidity či smrti.

Riaditeľ pre životné poistenie vo FinGO.sk Patrik Szabó odporúča mladým bez záväzkov byť krytý životným poistením minimálne na smrť aspoň vo výške 6-násobku mesačného príjmu, ďalej si poistiť trvalé následky úrazu, kritické choroby ako aj často podceňovanú, ale dôležitú invaliditu.

„Podľa rizikovosti zárobkovej a športovej činnosti odporúčam aj pripoistenie denného odškodného v súvislosti so športom a tiež pripoistenie práceneschopnosti. O jeho dôležitosti sme sa presvedčili aj aktuálne v situácii spôsobenej pandémiou,” dopĺňa P. Szabó.

Ako môžete ušetriť?

Podľa neho je dôležitým faktorom aj nižšia cena poistenia, ktorá stúpa s vekom. Ako odborník vysvetľuje, keď niekto vstupuje do poistenia v nižšom veku, celkové poistné je lacnejšie. „Ak by ste do poistenia vstúpili v 20 rokoch, môže vás stáť 25 až 30 eur mesačne. Ale v 30-tke už môžete začať platiť 35 alebo 45 eur mesačne,” hovorí P. Szabó.

Takisto treba myslieť na to, že ak niekto nemá životné poistenie a bude si ho chcieť uzatvoriť neskôr, poisťovňa človeka už nemusí poistiť na základe napríklad zhoršeného zdravotného stavu. Môže byť pre ňu už rizikovejší, čo sa môže preniesť aj do sumy mesačnej poistky.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok