Udalosti týždňa: Samsung spustil platby hodinkami, povinnosti študentov so sirotským a s čím končí Slovenská sporiteľňa?

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 9. 2021
Redakcia portálu Finance.sk na konci každého týždňa prináša prehľad krátkych správ a najdôležitejších udalostí vo financiách a ekonomike. Pozrite si, čo zaujímavé priniesol uplynulý týždeň.
Udalosti týždňa: Samsung spustil platby hodinkami, povinnosti študentov so sirotským a s čím končí Slovenská sporiteľňa?

Zdroj: Shutterstock

1. Ktorí študenti musia ukázať potvrdenie o návšteve školy?

Na začiatku školského roku študenti, ktorí poberajú sirotský dôchodok a pokračujú v štúdiu, nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne oznamovacie, ani iné povinnosti. Informáciu o tom, že naďalej pokračujú v štúdiu a sú zapísaní do ďalšieho ročníka poskytne Sociálnej poisťovni ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu cez elektronický informačný systém.

Výnimkou sú študenti škôl, ktoré neposkytujú údaje ministerstvu školstva (ide napríklad o školy patriace do pôsobnosti rezortov obrany a vnútra) a študenti-siroty, ktorí študujú v zahraničí. V záujme skoršieho vyplatenia dávky však môže ktorýkoľvek študent potvrdenie o štúdiu Sociálnej poisťovni predložiť.

Za ukončenie štúdia sa pri vysokoškolákoch považuje termín štátnej záverečnej skúšky, pri stredoškolákoch je to posledný deň letných prázdnin v záverečnom roku štúdia. Ukončením štúdia končí nárok na výplatu sirotského dôchodku.

Ak študent ukončil bakalárske štúdium a chce pokračovať v magisterskom, termín ukončenia štúdia je aj termín bakalárskej skúšky. Následne po začiatku magisterského štúdia predloží žiadosť o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku a priloží k nej potvrdenie o štúdiu.

Ku koncu júla 2021 Sociálna poisťovňa vyplácala celkovo 17 938 sirotských dôchodkov s priemernou výškou 145 eur.

2. Samsung na Slovensku spustil platby smart hodinkami

Samsung spustil na Slovensku predaj hodiniek Galaxy Watch4 a Galaxy Watch4 Classic, prvých modelov hodiniek, ktoré podporujú platbu cez platformu Google Pay. Bezkontaktné platby cez Google Play umožňuje nový operačný systém hodiniek, Wear OS Powered by Samsung, ktorý vznikol spoluprácou Samsungu a spoločnosti Google.

Práve Google Pay je v smart hodinkách dlho očakávanou novinkou. Podľa prieskumu Slovenskej bankovej asociácie z roku 2020 tento trend ešte viac podporila pandémie koronavírusu. Vtedy začali bezkontaktné platby využívať aj tí, ktorí sa jej dovtedy z nejakého dôvodu vyhýbali.

Rastie ich počet, ale aj objem transakcií, ktoré uskutočnili bezkontaktne alebo prostredníctvom mobilného telefónu. Potvrdzujú to najnovšie štatistiky Slovenskej bankovej asociácie.

3. Slovenská sporiteľňa bude vydávať iba Visa karty

Slovenská sporiteľňa končí s kartami Mastercard a odteraz bude vydávať iba Visa karty vyrobené z rozložiteľných alebo recyklovaných materiálov. Zároveň sa predlžuje ich platnosť z troch na štyri roky, čo prinesie aj výraznú úsporu materiálu.

V praxi to znamená, že keď jej klientom skončí platnosť starej karty, nová, ktorú dostane, už bude len od spoločnosti Visa s rozložiteľných alebo recyklovaných materiálov, a jej platnosť bude trvať štyri roky. Všetky nové platobné karty Slovenskej sporiteľne budú označené logom Visa.

Podľa nedávneho prieskumu CPI Consumer Insights medzi používateľmi debetných a kreditných kariet, ktorý uskutočnila nezávislá výskumná spoločnosť, 73 percent respondentov uviedlo, že považujú za dôležité, aby ich finančná inštitúcia zohľadňovala životné prostredie, a viac ako 57 percent by malo záujem o kartu vyrobenú z recyklovaných materiálov.

Anketa

Aký spôsob platby preferujete v kamennej predajni?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?