Udalosti týždňa: Pomoc pre sociálne služby, nové účty v UniCredit Bank a čaká nás ďalší zákaz cestovania?

Redakcia | rubrika: Článok | 17. 9. 2021
Redakcia portálu Finance.sk na konci každého týždňa prináša prehľad krátkych správ a najdôležitejších udalostí vo financiách a ekonomike. Pozrite si, čo zaujímavé priniesol uplynulý týždeň.
Udalosti týždňa: Pomoc pre sociálne služby, nové účty v UniCredit Bank a čaká nás ďalší zákaz cestovania?

Zdroj: Shutterstock

1. Zamestnanci sociálnych služieb dostanú odmeny

Od stredy, 1. septembra 2021, môžu zamestnávatelia podávať žiadosti o vyplatenie finančnej odmeny pre zamestnancov v oblasti sociálnych služieb a pracovníkov v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Urobiť tak môžu prostredníctvom stránky www.pomahameludom.sk.

Prostredníctvom národného projektu vyčlenil rezort práce na mimoriadne odmeny za prácu v druhej vlne pandémie viac ako 31,5 milióna eur. Nárok na ňu má viac ako 46-tisíc pracovníkov v sociálnych službách.

Kto môže žiadať:

  • Zamestnávateľ, ktorý v období od 1. júla 2021 najneskôr do 30. novembra 2021 vyplatil alebo vyplatí mimoriadnu odmenu svojim zamestnancom.
  • Maximálna preplatená výška odmeny je 500 eur v hrubom. Pri kratšom ako polovičnom úväzku si zamestnanec môže prilepšiť k mzde o 250 eur v hrubom.
  • Zamestnávateľ môže zamestnancovi vyplatiť aj vyššiu odmenu, rezort preplatí celkové náklady na odmenu do maximálnej výšky 676 eur.
  • Zamestnávatelia môžu podávať žiadosti od 1. septembra 2021 do 31. decembra 2021. Vyplácať ich budú úrady práce.
  • Poskytovateľ sociálnych služieb, ktorý o refundáciu žiada, musí byť v Centrálnom registri poskytovateľov sociálnych služieb. V čase podania žiadosti nesmie byť vymazaný z registra.

Tip: Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

2. Nové účty od UniCredit Bank

UniCredit Bank prichádza s novinkou vo svojej ponuke bežných účtov. Predstavuje tri účty START, OPEN a TOP. Všetky účty sú navrhnuté tak, aby spĺňali individuálne potreby klientov.

Nahradia doterajšiu ponuku banky a okrem základných parametrov ponúknu aj výhody v podobe cestovného poistenia, cashbacku, ako aj výbery z bankomatov v krajine a v zahraničí zadarmo.

Okrem toho klienti získajú s vybraným účtom darček na privítanie. Účty si môže každý vybaviť v pobočke a on-line prostredníctvom internet bankingu alebo mobil bankingu.

  • Účet START je určený pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý bežný účet na základné bankové operácie. Je úplne zadarmo a bez podmienok.
  • Účty OPEN a TOP sú v porovnaní so súčasnou ponukou vylepšené o výhody v podobe cashbacku, cestovného poistenia, poistenia karty, osobných vecí a on-line nákupov.

3. Bude ďalší zákaz cestovania?

Tretia vlna pandémie si už nevyžiada na európskej úrovni zákaz cestovania, alebo ďalší lockdown, tvrdí analytik Saxo Bank Christopher Dembik. Ekonomická situácia v eurozóne sa podľa neho zlepšuje, a tak nové reštrikcie nie sú na programe dňa. Európa je totiž podľa júnových štatistík plne zaočkovaná už na 70 percent.

Európska centrálna banka (ECB) bude preto pravdepodobne uvoľňovať svoju núdzovú politiku záchrany ekonomiky. Tlačová konferencia po júlovom zasadnutí ECB potvrdila optimistickú náladu vedenia banky. Šírenie delta variantu vírusu už na európskej úrovni nie je vážnou ekonomickou hrozbou.

Znovuzavedenie obmedzení v doprave, či dokonca zákaz vychádzania sú preto podľa Ch. Dembika vysoko nepravdepodobné. “Očakávame, že ECB zlepší svoju ekonomickú prognózu pre tento a budúci rok,” dodal.

Anketa

Ako najradšej bankujete?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?