Medzinárodné testovanie PISA: Ako dopadli slovenskí žiaci a ktoré krajiny sú najlepšie?

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 9. 2021
Slovenskí žiaci v testovaní PISA stále významne zaostávajú i za svojimi rovesníkmi z okolitých krajín. Vyplýva to z pravidelného grafu týždňa od UniCredit Bank.
Medzinárodné testovanie PISA: Ako dopadli slovenskí žiaci a ktoré krajiny sú najlepšie?

Zdroj: Shutterstock

Každé tri roky sa uskutočňuje medzinárodne testovanie PISA, ktoré skúma znalosti 15-ročných žiakov a študentov. Výsledkom sa venoval aj graf týždňa od UniCredit Bank. Hodnotil však meranie z roku 2018, keďže meranie PISA 2021 sa odložila o jeden rok kvôli pandémii

Výsledky slovenských deviatakov sa v poslednom kole testovania v roku 2018 síce zlepšili v priemere o 6,6 bodu na 469 bodov, v hodnotení však stále významne zaostávajú. Slabšie výsledky v roku 2018 dosiahli len žiaci a študenti v piatoch krajinách EÚ – na Malte, Cypre, v Grécku, Rumunsku a Bulharsku.

V priemere študenti v krajinách EÚ dosiahli v troch testovaných oblastiach PISA 484 bodov, čo bolo o viac ako dva body menej ako v predchádzajúcom testovaní v roku 2015.

 

Najlepšie sú severské krajiny

Rebríčku krajín EÚ naďalej dominujú najmä severské krajiny Estónsko a Fínsko. Európsky líder, Estónsko, si dokonca v porovnaní s testovaním v roku 2015 polepšil o viac ako jeden bod. Naopak, fínski žiaci si udržali druhú priečku medzi krajinami EÚ aj napriek tomu, že ich výsledky sa v porovnaní s predchádzajúcim kolom testovania zhoršili v priemere o viac ako šesť bodov.

V porovnaní s testovaním 2006 dosiahli fínski študenti až o 36 bodov menej. Na pozíciu európskej trojky sa v poslednom testovaní prepracovali už naši severní susedia, Poliaci. Ich výsledky sa oproti predchádzajúcemu testovaniu zlepšili až o takmer 9 bodov a predstihli tak Nemecko, Slovinsko, Írsko, Holandsko, či Dánsko.

Väčšina krajín EÚ zaznamenala v poslednom kole testovanie PISA v roku 2018 zhoršenie v porovnaní s predchádzajúcim kolom testovania z roku 2015. Najvýraznejšie sa dosiahnuté skóre znížilo v Bulharsku, až o 12 bodov, ktoré sa tak zosunulo na poslednú priečku v rámci EÚ.

Významné zhoršenie však zaznamenalo aj Taliansko a Nemecko (o 7-8 bodov), či európske krajiny mimo EÚ – Nórsko a Švajčiarsko (rovnako o 7-8 bodov). S výnimkou Talianska si však stále udržali výsledky nad priemerom EÚ.

Zdroj: UniCredit Bank

V4 sa zlepšila

Medzi krajinami, ktoré si v porovnaní s posledným testovaním polepšili nájdeme najmä krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Priemerný počet získaných bodov sa v Maďarsku a Česku zvýšil o necelých päť bodov, na Slovensku o približne 6,5 a v Poľsku o takmer 9 bodov. Kým maďarskí žiaci a študenti sa zlepšili najmä v čítaní, žiaci v ostatných krajinách V4 predovšetkým v matematike.

Okrem krajín V4 viac bodov v poslednom kole testovania ako v roku 2015 získali aj žiaci/študenti vo Švédsku (o 7), Litve (4), Estónsku (1), Cypre (0,5), z krajín mimo EÚ napríklad vo Veľkej Británii (3,5), Islande (0,5), ale aj vo viacerých krajinách na Balkáne, ktoré však naďalej ostávajú hlboko pod priemerom EÚ.

Slovenskí deviataci v hodnotení PISA napriek zlepšeniu v poslednom kole testovania za svojimi rovesníkmi z okolitých krajín stále zaostávajú - za Maďarmi o 10 bodov, Rakúšanmi o 22 bodov, Čechmi o 26 bodov a Poliakmi až o 43 bodov. V priemere v krajinách EÚ ich rovesníci dosiahli o 15 bodov viac.

Slovákom ide lepšie matematika

Slováci sa v poslednom kole testovania zlepšili vo všetkých troch testovaných oblastiach, predovšetkým však v matematike, kde sa ich výsledky v porovnaní s predchádzajúcim kolom testovania zvýšili v priemere až o 11 bodov a za priemerom EÚ už zaostávali len o 2 body. Ich výsledky v matematike už boli jemne lepšie aj ako u ich maďarských rovesníkov, za Čechmi, Rakúšanmi (o 13 bodov) a Poliakmi (29) však stále výrazne zaostávali.

Matematika bola zároveň aj jedinou oblasťou, v ktorej sa zlepšila aj EÚ ako celok (o 1 bod). V čítaní a prírodných vedách sa výsledky žiakov/študentov EÚ naopak v priemere zhoršili o 4 body. Slováci si však polepšili aj v čítaní a prírodných vedách, o 5 resp. 3 body. V oboch kategóriách však za rovesníkmi z EÚ (i okolitých krajín) stále výrazne zaostávajú, v čítaní o 23 bodov, v prírodných vedách o 19.

Zdá sa tak , že kvalita vzdelávania na primárnom a nižšom sekundárnom stupni by mohla mať vplyv aj na dĺžku štúdia v jednotlivých krajinách. Vo všeobecnosti (až na malé výnimky) platí, že v krajinách s nižšou kvalitou primárneho a nižšieho sekundárneho vzdelávania, ktoré dosahujú slabšie výsledky v testovaní PISA, pokračuje v ďalšom štúdiu menší podiel populácie a naopak.

Anketa

Chodíte so svojimi deťmi počas tohto dňa na nejaké akcie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok