Posledné dni na turistiku? Pozrite si 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 9. 2021
September a začiatok októbra je čas, kedy ľudia ešte využívajú dobré počasie na horskú turistiku. Riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk Štefan Fajnor radí, ako jesennú turistiku nepodceniť.
Posledné dni na turistiku? Pozrite si 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Množstvo Slovákov v tomto roku dovolenkuje na našich horách a niektorí si práve plánujú obľúbenú jesennú turistiku. Kvalitnú výbavu na hory netreba podceňovať a oplatí sa pribaliť aj poistenie na zásah horskej záchrannej služby. Poistenie do hôr sa netýka len turistov, ktorí zdolávajú vysokohorské štíty. Zradný dokáže byť aj menej náročný terén.

Poistenie sa preto zíde nielen do najnavštevovanejších Vysokých a Nízkych Tatier, ale aj do Slovenského raja, Malej a Veľkej Fatry ako aj ďalších obľúbených lokalít, v ktorých zasahujú záchranári. 

 

Náklady na záchranu sú vysoké

„Horská záchranná služba hlási výjazdy k zraneným či strateným osobám takmer každý deň. Ak si turista záchranárov privolá na pomoc a nemal by poistenie do hôr, náklady na záchrannú akciu by platil z vlastného vrecka a nie je to lacná záležitosť,” upozorňuje Š. Fajnor. 

Pri štandardnom zásahu terénnym vozidlom sa môžu náklady podľa neho pohybovať zhruba okolo 300 eur. Ak je potrebný výjazd vrtuľníka kvôli ťažko dostupnému terénu, ide aj o niekoľko tisíc eur, dodal. Odborník vysvetľuje, že poistenie do hôr pokrýva všetky náklady spojené s činnosťou horskej záchrannej služby, keďže tie nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Lokality, na ktoré sa vzťahuje poistenie do hôr:

  • Belianske Tatry
  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry

Tip: Cestovná poistka na dovolenku: ako (ne)pomôže pri športe či chronickej chorobe?

Čo kryje poistenie do hôr?

„Poistenie kryje náklady na záchranu, pátranie a vyslobodzovanie osôb v tiesni, ako aj transport vrtuľníkom do zdravotníckeho zariadenia. V prípade rozšíreného balíka poistenie môže kryť aj škody, ktoré by turista nechtiac spôsobil inej osobe alebo krádež batožiny,” opisuje  Š. Fajnor.

Poistenie do hôr ponúkajú viaceré poisťovne na trhu a rozdiely môžu byť nielen v cene, ale aj vo výške poistných súm a v rozsahu poistného krytia. Základné poistenie do hôr stojí menej ako jedno euro za osobu. Deň a rozšírený balík o poistenie úrazu, batožiny a zodpovednosti sa cenovo pohybuje okolo 1,50 eura za osobu a deň.

Napríklad víkendová turistika pre 4-člennú rodinu s deťmi vyjde na poistnom do šesť eur. „Rodičia si za dva dni zaplatia po tri eurá a deti do 18 rokov poistenie nepotrebujú, keďže majú zásah záchranárov hradený z verejného zdravotného poistenia,” opisuje Š. Fajnor.

5 rád o poistení do hôr na Slovensku:

  1. Poistenie do hôr vás kryje pri turistike na Slovensku a je potrebné si ho uzatvoriť najneskôr deň pred plánovanou turistikou.
  2. Poistenie ponúkajú viaceré poisťovne a rozdiely môžu byť v cene, vo výške poistných súm, čiže vo výške krytia aj v rozsahu poistenia.
  3. Ak sa chystáte do hôr s deťmi, tie poistenie nepotrebujú. Od poplatkov za záchranu horskej služby sú totiž oslobodené fyzické osoby, ktoré nie sú plnoleté a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.
  4. Ak ste vášnivý turista a chodievate na hory pravidelne viackrát do roka, môžete si uzatvoriť celoročné poistenie, ktoré pre vás môže byť cenovo výhodnejšie.
  5. Pri dlhších pobytoch, resp. dovolenke na Slovensku sa okrem poistenia do hôr môže zísť aj úrazové pripoistenie, poistenie batožiny, občianskej zodpovednosti, prípadne športových aktivít, ktoré sú rizikovejšie.

Anketa

Máte celoročné poistenie na hory alebo sa poistíte vždy až na konkrétny pobyt?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok