Ako efektívne investovať a nerobiť chyby? Radí odborník

Redakcia | rubrika: Článok | 23. 9. 2021
Pandémia bola pre pokles trhu dobrou investičnou príležitosťou. Niektorí slovenskí investori sa však v panike dopustili zbytočných chýb. Upozornila na to v tlačovej správe 365.bank.
Ako efektívne investovať a nerobiť chyby? Radí odborník

Zdroj: Shutterstock

Investovanie do podielových fondov je vhodný nástroj na efektívnejšie zhodnocovanie osobných finančných prostriedkov. Má svoje zákonitosti, ktoré sporiteľom zabezpečia rast ich úspor.

Napriek tomu sú Slováci konzervatívnejší a svoje peniaze držia tam, kde im nezarábajú alebo robia zbytočné chyby, ktoré ich od investovania odrádzajú.

Ak sa im vyhnú, môžu si z dlhodobého hľadiska zabezpečiť slušné zdroje pre pohodlnú budúcnosť, napríklad práve v dôchodkovom veku.

 

Koľko peňazí majú ľudia v bankách?

Ľudia na Slovensku majú v bankách na bežných či sporiacich účtoch uložených viac ako 42 miliárd eur. Vyplýva to z najnovších dát Národnej banky Slovenska (NBS). Pritom úroky z takýchto vkladov sa pohybujú len tesne nad nulou a nie sú schopné zarobiť na infláciu.

Jej medziročná hodnota v eurozóne v júli dosiahla úroveň 2,2 percenta a podľa Európskej centrálnej banky (ECB) porastie do konca roka až na tri percentá. Bežné sporiace účty takýto úrok neponúkajú, nie sú tak schopné „vykryť“ negatívne pôsobenie inflácie na hodnotu osobných financií.

V podielových fondoch majú pritom sporitelia aktuálne uložených len približne 8,5 miliardy eur. Práve tie však môžu byť riešením pre nárast hodnoty nasporených financií aj krytie voči inflácii. Pre mnohých je však investovanie stále veľkou neznámou, pristupujú k nemu len veľmi opatrne alebo sa dopúšťajú zbytočných chýb, ktoré ich od investovania odrádzajú.

Tip: Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Aké chyby nerobiť pri investovaní?

Potenciálni investori rozhodnutie investovať odkladajú v domnienke, že je lepšie takto zhodnocovať peniaze až po nadobudnutí väčšieho majetku. Ten však pri bežnom sporení rastie len veľmi pomaly. Investovať sa pritom dá za minimálnu sumu, už od 20 eur mesačne.

„Neexistuje vhodnejší okamih. Ak naň niekto čaká, oberá sa o príležitosť vyťažiť zo svojich peňazí maximum,“ upozorňuje generálny riaditeľ 365.invest Gabriel Balog.

Podľa jeho slov je investovanie rozhodnutie pre našu vlastnú budúcnosť. „Ak si ho zvolíme, môžeme si pomôcť ku komfortnejšiemu životu, najmä v dôchodkovom veku. Práve túto fázu života si už musíme zabezpečiť sami bez spoliehania sa na štát,“ dodal.

Len málo ľudí si dokáže zo svojho rozpočtu oddeliť sumu, ktorú by investovalo do podielových fondov. Po revízii osobného rozpočtu však mnoho ľudí zistí, že si môže vyhradiť aspoň minimálnu sumu 20 eur, ktorú každý mesiac zainvestuje v rámci pravidelného investovania. Takto platia malý poplatok sami sebe za to, že si kreujú budúcu finančnú rezervu.

Ľudia sa boja rizika

Pravidelné investovanie Slováci uprednostňujú aj podľa prieskumu 365.invest (48 % opýtaných), čo vyplýva najmä z ich finančnej reality. Ide o správny prístup. „Pravidelným investovaním sa totiž vyhnú nesprávnemu načasovaniu investície a získajú aj možnosť vyššieho zhodnotenia ako pri pevných úrokových sadzbách bankových produktov,“ vysvetľuje G. Balog.

Slováci patria medzi konzervatívnejšie národy a prejavuje sa to aj pri investovaní. Investovanie je však produkt, ktorý je nutné využívať dlhodobo, aspoň po dobu siedmich rokov a dodržať odporúčaný investičný horizont. Čím je dlhší, tým lepšie pre investície.

Ak človek začne s investovaním v mladosti, investičné riziko sa znižuje vďaka dĺžke investičného obdobia, rozkladá sa v čase,“ konštatuje G. Balog. Ako dodáva, pre mladých je najideálnejšie nakupovať preto podiely v dynamických fondoch, najlepšie akciových.

Čo odporúča 365.invest: sporiteľom, ktorí sú ochotní znášať vyššiu mieru rizika, odporúča napríklad Zmiešaný aktívny fond, ktorý za posledných dvanásť mesiacov zhodnotil investované prostriedky o 17,13 percenta. Ide síce o jeden z najdynamickejších fondov s mierou rizika 6 zo 7-stupňovej škály. Od svojho vzniku (r. 2018) však jeho výkonnosť predstavuje v priemere 6,82 percenta, čo neponúka žiadny bežný sporiaci produkt.

Predčasný výber často znamená stratu

Pandémia a ekonomické spomalenie, ktoré prišlo v minulom roku, mali za následok výbery z investícií. Trvalo to asi dva mesiace. Tí, ktorí sa naľakali a svoje zdroje vybrali predčasne, na tom tratili, pretože tieto zdroje by sa im boli zhodnotili akonáhle sa začal trh spamätávať,“ vysvetľuje generálny riaditeľ 365.invest.

Panika nie je nutná a aj pri investovaní je vhodné držať sa vopred nastaveného plánu. Trhy sú dynamické, po poklese prichádza rast. Preto je pokles z pohľadu investora mnohokrát vítaný. Každý skúsenejší investor by sa vedel podeliť o nejaký chybný krok. Dôležité je poučiť sa z neho.

Vyhnúť sa nesprávnym rozhodnutiam však možno aj vďaka asistencii odborníkov. Tí vám dnes ponúknu jednoduché riešenia aj vďaka pohodlnému online investovaniu. Profesionáli priebežne sledujú trh, aktívne manažujú peniaze investorov, nakupujú aj predávajú aktíva a reagujú na riziká aj investičné príležitosti.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok