Ceny nehnuteľností rastú. Čo s nimi urobí tretia vlna pandémie?

Redakcia | rubrika: Článok | 23. 9. 2021
Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie sa podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) v 2. štvrťroku opäť zvýšili. Odborník na realitný trh Viktor Obtulovič z FinGO Reality pritom upozorňuje, že ponukové ceny sa od transakčných často líšia.
Ceny nehnuteľností rastú. Čo s nimi urobí tretia vlna pandémie?

Zdroj: Shutterstock

Ponuková cena je tá, za ktorú sa nehnuteľnosť inzeruje na realitných portáloch a transakčná cena je tá, za ktorú sa obchod, čiže v tomto prípade predaj nehnuteľnosti reálne uzavrie. Ak je o nehnuteľnosť vysoký záujem a záujemcovia o nehnuteľnosť začnú cenu licitovať, môže byť transakčná cena oveľa vyššia.

Naopak, ak je ponuková cena nehnuteľností na začiatku prestrelená alebo ide o byt či dom v zlom stave, vtedy sa predá za nižšiu transakčnú cenu. „Premrštené ponukové ceny pozorujeme veľakrát pri rekreačných typoch nehnuteľností, kedy môžu byť ceny prestrelené aj o 50 percent” opisuje V. Obtulovič.

Ako dodáva, týka sa to aj štandardných nehnuteľností na bývanie a najmä ponúk priamo od vlastníkov nehnuteľností, teda tzv. súkromnej inzercie. „Je to ovplyvnené najmä prehnaným očakávaním vlastníka, kedy si klient nenechá poradiť od odborníkov, ponukovú cenu v porovnaní s trhom ustrelí a čaká, či sa na ňu niekto chytí,” dodal.

 

Chýba viac ako 300-tisíc bytov

Čo sa týka štandardných nehnuteľností na celoročné bývanie, kvôli nedostatočnej ponuke a vysokému dopytu po bývaní sa podľa V. Obtuloviča byty aj domy za posledný rok skôr licitovali.

Na slovenskom realitnom trhu na uspokojenie dopytu chýba viac ako 300-tisíc bytov. Preto je prirodzené, že na jednu nehnuteľnosť bude viacero záujemcov a napokon sa predá častokrát aj za vyššiu sumu ako bola nastavená ponuková cena,” hovorí. 

Podľa odborníka je aktuálna situácia spôsobená najmä silným dopytom po bývaní, ale aj nedostatkom nových developerských projektov a nízkymi úrokovými sadzbami hypoték.

„Momentálne hrajú prím v raste cien ako aj v dopyte rodinné domy v Bratislave a jej blízkom okolí. Celoslovenská priemerná cena rodinného domu sa pohybuje na úrovni 1 600 eur a medziročne domy zdraželi o 22 percent,” uviedol V. Obtulovič.

Reálne však mohol byť nárast aj vyšší. „Zo skúsenosti môžem uviesť príklad predaja rodinného domu v Rovinke v okrese Senec, na ktorý sa našlo viac kupujúcich a napokon sa predal o 10-tisíc eur drahšie ako bola inzerovaná jeho ponuková cena,” tvrdí odborník.

Tip: Prenájom, predaj a novostavba. Pozrite si, koľko stojí bývanie v Bratislave (+tabuľky)

Kedy sa predáva lacnejšie?

Sú aj situácie, kedy sa nehnuteľnosť napokon predá za nižšiu cenu ako bola nastavená ponuková cena. „Najväčšie rozdiely v ponukovej a transakčnej cene možno pozorovať pri nadštandardne zariadených nehnuteľnostiach v prémiových bytových domoch a lokalitách, pri ktorých môže byť ponuková cena aj o 10 až 15 percent vyššia ako finálna kúpna cena na zmluve,” vymenúva odborník.

Ďalej to môžu byť podľa neho nehnuteľnosti s nevyhovujúcou, respektíve nešťastnou dispozíciou, kedy si nehnuteľnosť vyžaduje stavebné úpravy. Ceny sa zjednávajú aj pri bytoch na prízemí, bez výťahu či bez loggie, pri tmavých bytoch v horšej lokalite a podobne.

Nehnuteľnosť sa často predá pod cenu aj v prípade, keď sa jej predávajúci potrebuje rýchlo zbaviť. „Môže ísť o nehnuteľnosti s hlučnými susedmi, ale aj situácie, keď proti predávajúcim hrá čas. Napríklad ak našli iný byt či dom a potrebujú financie kvôli rezervácii a ďalším platbám na novú nehnuteľnosť,” vysvetľuje V. Obtulovič.

Taktiež sa to stáva pri dedičskom konaní, kedy chcú viacerí dediči nehnuteľnosť rýchlo predať, aby sa dostali k hotovosti. Môže ísť aj o predaj nehnuteľností počas rozvodového konania, kedy sa kvôli emóciám hrá o čas.

Pod cenu sa predajú aj nehnuteľnosti so zahraničnými majiteľmi, ktorí v Bratislave pracujú len krátke obdobie ako napríklad vrcholoví športovci, ktorí si kúpia byt a keď po pár rokoch dostanú kontrakt v inej krajine, potrebujú ho rýchlo predať.

Čo urobí s cenami tretia vlna pandémie?

Odborník na realitný trh predpokladá, že ceny nehnuteľností budú v tomto roku stále rásť, ale už nie v takých vysokých hodnotách ako tomu bolo v predchádzajúcom období. Skôr by mohlo dôjsť k stabilizácii cien nehnuteľností.

„Paradoxne, za minulý rok sme zaznamenali najvyšší medziročný nárast cien realít v ére samostatnosti Slovenskej republiky. Príchod druhej vlny pandémie realitný trh nijakým zásadným spôsobom neovplyvnil, ľudia sa adaptovali na situáciu a už neboli v takej neistote ako počas prvej vlny,” hovorí V. Obtulovič.

Preto sa podľa neho neočakáva, že by príchod tretej vlny pandémie spôsobenej delta vírusom výrazne ovplyvní realitný trh. Silný dopyt po bývaní stále pretrváva a situácii nahrávajú aj banky, ktoré stále poskytujú hypotekárne úvery za rekordne nízke úrokové sadzby, dodáva odborník.

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok