Komentár: Tesla postaví giga továreň v Nemecku

Seesame | rubrika: Článok | 8. 10. 2021
Vizionár a zakladateľ spoločnosti Tesla plánuje postaviť novú Gigafactory v Nemecku. Finálne schválenie nemeckej továrne bude trvať ešte niekoľko týždňov, ale Musk chce predstaviť svoje plány už tento týždeň v malom mestečku Gruenheide, kde sa bude konať lokálny veľtrh.
Komentár: Tesla postaví giga továreň v Nemecku

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky ProfitLevel Lucie Žárskej.

Výstavba má svojich fanúšikov ale aj odporcov, ktorí sa boja, či bude automobilka dodržiavať všetky pravidlá a či nebude uprednostňovaná. Aký vplyv bude mať na Teslu postavenie továrne? Bude prínosom pre Nemecko, a čo na to vravia iné automobilky v štáte?

Tesla bude ničiť konkurenciu Pred pár rokmi by sa žiadny aktuálny výrobca automobilov v Nemecku neobával príchodu silnej elektrickej konkurencie na ich územie. Dnes je všetko inak. Tesla vytvorí blízko Berlína megalomanský nový závod na výrobu jej elektrických vozidiel.

Tento krok môže ohroziť tradičnú nemeckú kultúru produkcie automobilov so spaľovacími motormi. Oficiálne konečné schválenie síce ešte spoločnosť nedostala, ale mnohí sa domnievajú, že to je iba otázka času.

Od roku 2014 trhová kapitalizácia Tesly bola cca viac ako 800 miliárd dolárov, teda trikrát viac ako majú spolu tri najväčšie nemecké automobilky VW, Daimler a BMW.

Menej škodlivých emisií v Nemecku Pre Teslu je výhodou, že jednotlivé krajiny sa snažia znížiť svoje emisie. Za posledných pár rokov sa jej podarilo zarobiť 3,3 miliardy dolárov v USA, kde musia tiež výrobcovia automobilov znižovať emisie. Táto úloha pre nich nie je ľahká a často dostávajú pokuty.

Európska únia v júli 2021 udelila pokuty v celkovej výške 875 miliónov eur nemeckým výrobcom automobilov. Pokutu dostali za dohodu o obmedzení vývoja a zavádzania systémov kontroly emisií v automobiloch.

V USA automobilky nedokážu splniť ciele v oblasti znižovania emisií, preto museli kupovať kredity od spoločností ako Tesla. V EU čaká automobilky pravdepodobne podobný scenár.

Environmentálne ciele Európy sú striktne stanovené. Dnes tvorí cestná doprava približne 20 % všetkých emisií skleníkových plynov v EÚ. Cieľom Európskej únie je do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutrálnosť, to znamená vytvorenie hospodárstva s nulovými emisiami skleníkových plynov.

Musk sa opiera o boj proti zmene klímy Vizionár Elon Musk sa právom obáva byrokracie a prísnych zákonov v krajine. V liste pre domáce orgány počas apríla 2021 uviedol, že komplexné plánovacie požiadavky krajiny sú v rozpore s naliehavosťou potrebnou na boj proti zmene klímy.

Odbory v Nemecku pozorne sledujú vývoj okolo závodu, chcú, aby spoločnosť splnila poriadne všetky zákony na ochranu životného prostredia, stavebné zákony a v neposlednom rade aj pracovné zákony.

Na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že v krajine vzniknú nové pracovné miesta, čo prispeje k celkovej ekonomike Nemecka. Z továrne by mohlo ťažiť aj Poľsko, nakoľko bude postavená blízko hraníc a teoreticky by mohla zamestnávať ľudí aj z tejto krajiny.

Tesla uvádza, že jej hlavným poslaním je urýchliť globálny prechod na trvalo udržateľnú energiu prostredníctvom čoraz dostupnejších elektrických vozidiel a energetických produktov.

Táto misia pôsobí honosne a ušľachtilo, je otázne nakoľko sa jej tento cieľ bude dariť splniť a ako to bude vplývať na vývoj akcií spoločnosti.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok