mBank začala ponúkať virtuálnu kartu. Ľudia si ju však musia dobiť

Redakcia | rubrika: Článok | 19. 10. 2021
Klienti mBank si môžu po novom priamo v mobilnej aplikácii alebo internet bankingu zriadiť eKartu. Ide o takzvanú virtuálnu kartu, ktorá je určená na platby na internete.
mBank začala ponúkať virtuálnu kartu. Ľudia si ju však musia dobiť

Zdroj: Shutterstock

Ľudia môžu pomocou virtuálnej karty platiť on-line. Kartu si ale musia dobiť, teda previesť na ňu ľubovoľnú čiastku a s tou následne v internetovom prostredí disponovať. Virtuálna karta je v podstate špeciálny typ karty, ktorá existuje iba v mobilnej aplikácii alebo internet bankingu.

Nie je to teda klasická karta z plastu. Nie je tak možné ju ukradnúť a netreba čakať na jej fyzické doručenie poštou. K virtuálnej karte nie je pridelený ani PIN kód a jej číslo sa nezhoduje s číslom štandardnej platobnej karty.

Ľudia s ňou tiež nemôžu platiť v kamenných obchodoch, ale len na internete napríklad cez e-shop.

Tip: Radíme: Čo robiť, ak vám ukradli platobnú kartu alebo ste ju stratili?

Ako si vybaviť kartu?

O eKartu si klienti môžu požiadať priamo vo svojej mobilnej aplikácii alebo internet bankingu. Po schválení žiadosti je okamžite pripravená na použitie. Jej zriadenie a používanie je zadarmo.

„Nie všetci klienti majú k platbám cez internet dôveru. Práve preto je eKarta dobíjacia a umožňuje aj prevádzanie malých súm. Vďaka tomu nemusia mať obavy o svoje peniaze na bežnom účte,“ hovorí produktový špecialista platobných kariet mBank Michal Staněk.

V prípade straty alebo odcudzenia údajov karty má podvodník prístup len k čiastke, ktorá je na virtuálnej karte prevedená. K údajom o bežnom účte sa prostredníctvom eKarty dostať nemôže. Na karte nie je potrebné mať peniaze neustále.

Karta sa musí dobíjať

Ak klient kartu nepoužíva, môže ju vynulovať tak, že si z nej peniaze prevedie naspäť na svoj bežný účet. Všetky tieto úkony vyrieši v mobilnej aplikácii alebo internet bankingu. eKarta od mBank je od účtu klienta oddelená. To znamená, že ak s ňou chce klient vykonať nejaké transakcie, je potrebné na ňu najskôr previesť prostriedky z bežného účtu, teda dobiť ju.

Dobíjanie sa dá zrealizovať v mobilnej aplikácii alebo internet bankingu, treba zadať požadovanú čiastku a potvrdiť. Potom si už len pri platbe on-line nákupu klient zobrazí jej údaje, ktoré prekopíruje do platobnej brány, aby mohol on-line nákup dokončiť.

Ak klienti nechcú dobíjať eKartu pred každým menším nákupom, môžu si na ňu previesť vyššiu čiastku naraz. Podobnú virtuálnu kartu ponúka napríklad aj banka Revolut.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?