Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 10. 2021
Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.
Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Zdroj: Shutterstock

Aké nástrahy na cestách prináša so sebou jeseň?

V jesennom období by mali byť vodiči za volantom viac ostražití. S meniacou sa teplotou ovzdušia sa menia aj podmienky na vozovkách. „Ráno a už aj neskoro večer je tak chladno, že aj na suchom asfalte na letných pneumatikách sa môže šmýkať. Problémy spôsobuje aj nízko položené slnko, ktoré keď svieti vodičovi do očí, výrazne zhoršuje reakčný čas a rozhľad,” objasňuje motoristický novinár.

No a v neposlednom rade je to aj zvýšený výskyt divej zvery pri vozovkách. „Počet škodových udalostí, ktoré sú spôsobené stretom so zverou, je každoročne pomerne rovnaký – v našej poisťovni ide o približne 300 takýchto prípadov. Zväčša sa jedná o poškodenia predných častí vozidla  v závislosti od nárazu - nárazníky, mriežky chladiča, kapoty, ale aj čelné sklo,“ vysvetľuje hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Musíme si na zver dávať pozor aj cez deň alebo je riskantná len nočná jazda?

Zvieratá sú živé tvory, ktoré sa pohybujú počas celého dňa. Neraz sa z rôznou lesnou zverou môžeme stretnúť napríklad aj v okrajových častiach miest, či na otvorenom priestranstve. Samozrejme, pohyb zvery v noci je väčší, ale obozretný treba byť aj cez deň. „Zo svojich skúseností môžem povedať, že som sa už stretol s prebiehajúcim stádom srniek počas bieleho dňa, alebo so srnkou sediacou na teplom asfalte v podvečerných hodinách. Rovnako nebezpečné sú aj menšie tvory ako líška či zajac, pretože môžu narobiť na vozidle rovnako veľké škody,” dopĺňa P. Mihálik.

Ako vieme eliminovať riziko stretu so zverou?

„Vo všetkých prípadoch platí, že menej je viac, teda menej rýchlosti a viac ostražitosti a to hlavne na miestach, kde cestu lemuje húština, stromy či les,” pripomína motoristický novinár.  Dôležité je sledovať okraj vozovky, za tmy prezrádzajú zver svietiace oči. Je mimoriadne dôležité, aby cestári, ktorí sa starajú o okolie vozovky, pravidelne kosili trávu a strihali kríky, pretože prehľadná krajnica nám umožní rýchlejšie zareagovať.

Tip: 5 problémov doma a v zahraničí, ktoré môže vyriešiť asistenčná služba (+kontakty)

4. Čo máme robiť po strete po nehode?

V jesennom období, pre ktoré sú typické okrem farebných lesov sychravé a hmlisté dni a noci, je základom po zrážke skontrolovať pasažierov, či nedošlo k zraneniam a v zápätí označiť miesto nehody tak, aby bolo pre ostatných vodičov za každého počasia v dostatočnej vzdialenosti viditeľné.

„Pokiaľ je vozidlo havarijne poistené, treba privolať na miesto nehody dopravnú políciu, ktorá vyhotoví policajný zápis, ten je potrebný pri nahlásení škody v poisťovni. Zver je síce takpovediac účastníkom dopravnej nehody, ale potrebujete o tom aj dôkaz. Udalosť je potrebné nahlásiť aj príslušnému poľovníckemu združeniu, najmä pokiaľ ide o vysokú zver, alebo líšky, diviaky a medvede,” radí P.Mihálik.

Pomôcť s tým podľa jeho slov môžu privolaní policajti alebo, odporúča obrátiť sa na tiesňovú linku 112. So zvieraťom po zrážke nikdy nemanipulujte, pretože toto právo prináleží len užívateľovi poľovného revíru.

5. Mám nárok na poistné plnenie pri strete so zverou?

Samozrejmosťou to je, pokiaľ máte uzatvorené havarijné poistenie. Nehodu je nutné nahlásiť poisťovni a pripojiť všetky príslušné dokumenty. Ak si na svoje auto nechcete uzatvárať havarijné poistenie, ale obávate sa takýchto nehôd, môžete využiť aj ďalšiu možnosť ako si uplatniť poistné plnenie, a tou je doplnkové poistenie k povinnému zmluvnému poisteniu.

V rámci doplnkového poistenia „Stret so zverou” je vaše vozidlo chránené v prípade poškodenia alebo zničenia pri strete s divou zverou. Napríklad v poisťovni Union je výška poistného plnenia 2500 eur a na plnení škodovej udalosti sa podieľate spoluúčasťou vo výške 100, 200 alebo 300 eur.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok