8 rád, ako začať s investovaním

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 10. 2021
Počas pandémie ľudia len zriedkavo cestovali a väčšina obchodov bola zatvorená. Väčšina z nich tak dokázala vďaka spomaleniu ekonomiky ušetriť viac než kedykoľvek predtým za rovnaké obdobie. Preto ak si ľudia dokážu odkladať nejaké peniaze nabok, môžu ich zhodnocovať v rôznych investičných nástrojoch.
8 rád, ako začať s investovaním

Zdroj: Shutterstock

Vždy existuje nejaký segment trhu, ktorý predstavuje dobrú príležitosť investovať peniaze, vhodný čas je preto vždy. „Dôležité je však hľadať možnosti, vzdelávať sa a nekonať príliš neuvážene ani spontánne. Ak však čakáte, že nájdete ten najlepší fond alebo zázračnú akciu, od ktorej očakávate neustály strmý rast, potom to znamená jediné, a to, že na investovanie ešte nie ste plne pripravení,“ vysvetľuje hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Ako začať s investovaním

1. Vytvorenie plánu

Do čoho chcete investovať? Aký je váš časový horizont? Ide o jednorazovú akciu alebo skôr priebežné pravidelné investovanie? Chcete si prilepšiť k aktuálnej výplate alebo premýšľate v dlhodobom horizonte a chcete mať pohodlný dôchodok? Odpovede na tieto otázky vám pomerne spoľahlivo pomôžu určiť, kam a ako by ste mali investovať svoje peniaze.

2. Dlhodobá stratégia

Vedieť, kedy je lepšie ísť do dlhodobých a kedy do krátkodobých investícií je nevyhnutnou súčasťou možného rastu vášho bohatstva. Tento aspekt vám pomôže dosiahnuť vaše finančné ciele. Dlhodobé investície sú tie, o ktorých viete, že ich pravdepodobne využijete až vo vzdialenej budúcnosti a poskytujú príležitosť na rast vášho portfólia. Viete však, že k týmto peniazom nebudete mať prístup počas významného obdobia. Príkladom môže byť plánovanie dôchodku.

„Ak musíte pracovať ďalších 20 rokov alebo dlhšie, dlhodobé investície dávajú z dôvodu potenciálneho rastu väčší zmysel. Naopak, krátkodobé investície môžu byť tie, ktoré plánujete použiť na splnenie svojich finančných cieľov v kratšom časovom rozmedzí. Príkladom môže byť zabezpečenie stabilnejšieho zdroja príjmov alebo splácania hypotéky,“ hovorí Z. Ďuďáková.

3. Kolísanie je normálne

Keď trhy klesajú, môžete byť v pokušení inkasovať pred znášaním ďalšieho pádu v cene akcie. Ale aj napriek tomu, že ceny na finančných trhoch v jeden moment klesajú, neznamená to, že by nemohli v budúcnosti opäť rásť. Hoci sú obdobia volatility pre mnohých investorov znepokojivé, pre iných predstavujú príležitosť. „Výpredaje“ môžu byť totiž správnym časom na nákup fondov za lacnejšiu cenu.

A čím skôr začnete investovať, tým viac času získate na dosiahnutie potenciálnych dlhodobých výnosov. Treba si uvedomiť, že trhové hodnoty idú hore a dole každý deň. Niektoré fondy (napr. také, ktoré obsahujú rastové akcie) sú volatilnejšie než iné (napr. fondy s prevahou hodnotových titulov).

„Rýchle rastúce cenné papiere, ktoré pri prvom náznaku problému rýchlo strácajú hodnotu, nie sú preto pre každého. Treba vyberať taký typ investícií, ktorý zodpovedá vášmu rizikovému profilu a tolerancii voči výkyvom pri oceňovaní,“ pokračuje Z. Ďuďáková.

4. Rozdeľuj a panuj

Investície naprieč trhovými odvetviami pomáhajú zmierniť trhové sily, ktoré majú dopad len na určité odvetvia. Preskúmaním všetkých sektorov akciového trhu budete mať šancu nájsť viac investičných príležitostí na akomkoľvek type trhu. Diverzifikácia portfólia, čo znamená rozdelenie investície medzi väčší počet menších investícií, je dôležitá, pretože bráni tomu, aby akákoľvek časť vašich investičných aktív bola príliš viazaná voči jednej spoločnosti alebo odvetviu.

Tip: Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

5. Dôverujte, ale preverujte

Či už sa rozhodnete investovať, je veľmi dôležité overiť si vierohodnosť konkrétneho spôsobu investície. Dnes sa vďaka internetu a sociálnym sieťam dostanete k informáciám a recenziám na najrôznejšie služby a produkty vrátane investičných produktov. Ak však o investičnom produkte alebo službe nenájdete žiadne informácie alebo len také, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé, dajte si pozor, pravdepodobne totiž nebudú také skvelé.

6. Treba rátať aj so stratou

Treba mať na pamäti, že všetky investície predstavujú určité riziko. Nikto neinvestuje s cieľom prísť o peniaze. Ak však viete, že by strata spôsobená zlou investíciou mohla ovplyvniť váš bežný život, rozhodne na tento krok nie ste ešte pripravení alebo sa pozeráte iným smerom a treba prehodnotiť výber investičných možností.

7. Investujte do firiem s výsledkami, nie do značiek

Jeden z najznámejších investorov, Warren Buffett, je známy svojím tvrdením „Kupujte to, čo poznáte“. Myšlienkou však nie je investovanie do známych značiek ako takých, ale do firiem, ktorých biznisu rozumiete a viete o nich dosť, aby ste chápali, ako a na čom tieto firmy zarábajú. Ale ani to nemusí byť vždy zárukou úspešnej investičnej stratégie.

„Veľa známych nadnárodných firiem, ktoré sú často pre vonkajších pozorovateľov takzvaným „love brandom“, môže pôsobiť aj v ďalších priemyselných odvetviach, ktorým nemusíte rozumieť a ani si ich nespojíte s konkrétnou značkou,“ vysvetľuje Z. Ďuďáková.

Avšak aj toto má vplyv na vyhodnotenie spoločnosti a jej akcií, a to v blízkej, ako aj vzdialenej budúcnosti. Práve preto sa treba neustále vzdelávať a pozorovať aj iné, menej výrazné aktivity firiem, ktoré na prvý pohľad môžu vyzerať ako istota pri voľbe investície.

8. Nenechajte sa zlákať davom

Možno si pamätáte aj na relatívne nedávne obdobie, kedy investori ovplyvnili investičný trh masívnymi investíciami do upadajúcich firiem. To isté platí pre vznik takzvaných „Meme“ akcií, ktoré nakoniec viedli len k otrasu na trhu. Šanca, že zarobíte pri takto výnimočných príležitostiach existuje, ale riziko z dôvodu rýchlych cenových zmien a ich náhleho kolísania je oveľa výraznejšie, a rozhodne tak nepatrí medzi preferované dlhodobé investičné produkty pre väčšiu časť portfólia.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok