Podvodníci okrádajú penzistov doma aj cez internet. Pozrite si, na čo si dať pozor

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 11. 2021
Často sa stáva, že starší ľudia majú tendenciu odkladať si väčšie sumy peňazí doma. Nezriedka aj niekoľko stoviek či tisíc eur. Podvodníci s touto možnosťou počítajú.
Podvodníci okrádajú penzistov doma aj cez internet. Pozrite si, na čo si dať pozor

Zdroj: Shutterstock

V roku 2018 starší ľudia tvorili takmer štvrtinu slovenskej populácie. V roku 2050 bude na Slovensku starších ako 60 rokov viac než tretina všetkých obyvateľov. Seniori tiež patria medzi najzraniteľnejšie skupiny pri rozhodovaní o vlastných financiách a stávajú sa tiež terčom podvodníkov.

Seniori sa často nechajú presvedčiť na rôzne produkty, ktoré sú z finančného hľadiska absolútne nevýhodné a často aj nepotrebné,“ konštatuje Lenka Kalafut Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Týka sa to tak materiálnych, ako aj finančných produktov. Starší ľudia sa totiž stávajú dôverčivejšími a keďže majú už nižšie výdavky ako mladšia generácia, majú väčší disponibilný objem peňazí.

Menej hotovosti

Často sa stáva, že starší ľudia majú tendenciu odkladať si väčšie sumy peňazí doma. Nezriedka aj niekoľko stoviek či tisíc eur. Podvodníci s touto možnosťou počítajú. Preto neraz sledujeme prípady, keď sú dôchodcovia okradnutí priamo vo svojom dome či byte bez toho, aby bolo použité násilie.

Podvodníci sa pod rôznymi zámienkami dostanú dnu a kým jeden z nich zabáva obeť, druhý pod nevinou zámienkou opustí miestnosť a prehľadá obydlie. Podľa L. K. Lendackej je lepšie vybrať si vhodný osobný účet a k tomu sporiaci účet či vhodné investičné sporenie.

Výber finančných produktov treba dobre zvážiť a voliť také, ktoré najviac vyhovujú potrebám daného človeka. V prípade, že je skôr konzervatívny či menej aktívny, treba siahnuť po takých produktoch, ktoré nebudú zbytočne zaťažovať peňaženku vyššími poplatkami.

Tip: Dôchodkový vek od januára 2021: Pozrite si, ako sa zmenila tabuľka (+príklady)

Nákup cez internet či podomový predaj

Ako sa vyhnúť nebezpečným podvodným a zavádzajúcim stránkam? Často ide o ponuky, ktoré sú až príliš výhodné a preto sú obzvlášť lákavé. Takéto stránky buď vymámia dopredu peniaze, ale žiadny tovar nezašlú. Alebo je tovar úplne iný, nezodpovedá kvalita a podobne.

„Pred takouto kúpou by si mali vopred overiť, či nejde o podvodnú stránku, alebo sa poradiť so skúsenejším členom rodiny a vyhnúť sa tak sklamaniu a strate peňazí. Ideálne je objednávať z overených stránok, resp. na základe odporúčaní,“ radí hovorkyňa Poštovej banky.

Špeciálnou kategóriou sú podomoví predajcovia. Zvyknú vyvíjať nátlak práve na starších ľudí, pretože vedia, že majú peniaze a skôr podľahnú tlaku ako mladší. Ľudia by si mali kúpu premyslieť a vypýtať si telefónne číslo na predajcu. Zákon im umožňuje aj odstúpiť od zmluvy, zvyčajne do siedmich dní.

Ďalšou kategóriou je phishing, čo je spôsob, ako podvodníci získavajú citlivé informácie v prostredí internetu. Veľmi často oslovujú svoje obete SMS alebo emailom, ktorých znenie je čoraz sofistikovanejšie a často označené logom známej firmy, pričom pôsobia veľmi dôveryhodne. 

10 pravidiel úspešného boja s podvodníkmi

  • Vôbec nereagujte na podozrivo vyzerajúce maily, správy či telefonáty. Jednoducho ich zmažte.
  • Svoje bezpečnostné heslá, PIN-y či kódy nikdy nikomu nediktujte a neposielajte. Tieto citlivé údaje od vás vaša banka nikdy nežiada cez e-mail, SMS či v telefonáte (heslá, kódy, PIN-y, 3D secure kódy).
  • Dajte si čas a ponuku si premyslite, nikdy nepodľahnite naliehaniu.
  • Podozrivú ponuku si overte na webovej stránke danej spoločnosti.
  • V prípade pochybností kontaktujte infolinky spoločností s cieľom overenia pravdivosti informácie, kontakty vždy hľadajte na oficiálnych stránkach spoločností.
  • Nevolajte na telefónne čísla uvedené v podvodnej komunikácii – môžu byť spoplatnené.
  • Akékoľvek podozrenie na zneužitie karty hláste banke – čím skôr, tým lepšie.
  • Pri platbe kartou si vždy ešte predtým, ako platbu potvrdíte, skontrolujte výšku platenej sumy aj v SMS s jednorazovým kódom pre 3D Secure.
  • Nebojte sa podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, kontaktujte Slovenskú obchodnú inšpekciu.
  • Pravidelne si meňte heslo do IB a nepoužívajte rovnaké heslo vo viacerých aplikáciách (v internetbankingu, na facebooku, v obľúbenom eshope a pod.).

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok