Osem povinností chovateľov psov a pokuty za ich nesplnenie (prehľad)

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 23. 11. 2021
Ak si plánujete zaobstarať štvornohého miláčika, nečaká vás len pravidelné kŕmenie a venčenie. Na čo si treba dať pozor, ak sa nechcete vystaviť riziku peňažných sankcií?
Osem povinností chovateľov psov a pokuty za ich nesplnenie (prehľad)

Zdroj: Shutterstock

1. Pes musí byť prihlásený do evidencie

Ak psa nepretržite držíte na území Slovenskej republiky viac ako 90 dní, vzniká vám povinnosť prihlásiť ho do evidencie psov. Treba tak urobiť v lehote do 30 dní od uplynutia posledného dňa vyššie spomínanej 90-dňovej lehoty. Evidenciu psov vedú obce.

Do evidencie musíte okrem iného nahlasovať aj úhyn alebo stratu psa. Uvedené skutočnosti treba oznámiť do 30 dní odo dňa, kedy nastanú. Ak si neplníte povinnosti súvisiace s evidenciou psa, môžete si na pokute priplatiť sumu až do 165 eur.

2. Rozsah povinností na prechádzke so psom

V zásade platí, že vodiť akéhokoľvek psa mimo chovného priestoru môže len ten, kto je fyzicky a psychicky spôsobilý a schopný ho v každej situácii ovládať. Psa treba viesť tak, aby sa predišlo útokom či inému ohrozeniu človeka či zvierat, ale aj vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí.

Ak vie všetky uvedené podmienky zabezpečiť aj (staršie) dieťa, môže ísť na prechádzku so psom samo. Uvedené však neplatí v prípade tzv. nebezpečného psa. Za takého je zákonom pokladaný každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi.

Nebezpečného psa môže vodiť po ulici či inom verejnom priestranstve len osoba plne spôsobilá na právne úkony; v slovenskom právnom prostredí teda až na pár výnimiek len plnoletý človek. Na verejnom priestranstve musí mať takýto pes navyše nasadený náhubok.

Ďalšie pravidlá vodenia psov sa môžu líšiť podľa konkrétnych obcí, ktoré ich osobitne upravujú všeobecne záväznými nariadeniami. V prípade porušenia uvedených pravidiel o vodení psa vám hrozí pokuta až do 165 eur.

3. Neodstránenie exkrementu z verejného priestranstva

Upratovanie po psíkoch nie je len vecou elementárnej slušnosti. Ak váš pes znečistí výkalmi verejné priestranstvo, treba ich bezprostredne odstrániť. Pokiaľ to neurobíte, dopúšťate sa priestupku, za ktorý sa ukladá pokuta do 65 eur.

4. Pes musí byť povinne zaočkovaný proti besnote

Každého psa staršieho ako 3 mesiace musíte povinne očkovať proti besnote. Ochranu očkovaním musíte zároveň udržiavať revakcináciou podľa schémy výrobcu konkrétnej očkovacej látky, ktorá bola použitá.

Ak tak neurobíte, môže vám orgán veterinárnej správy uložiť pokutu od 400 eur do 1 000 eur. Ceny vakcinácie sa môžu líšiť podľa spôsobu zaočkovania v rôznych veterinárnych ambulanciách.

Väčšinou sa pohybujú v rozpätí od 10 eur do 25 eur (v prípade kombinácie s očkovaním proti iným chorobám).

 

5. Pes musí mať čip

Pri narodení šteniatok treba myslieť aj na ich trvalé označenie transpondérom (tzv. čipom). Toto musí byť zabezpečené už pred prvou zmenou vlastníka psa, pri jeho kúpe teda tento problém v zásade odpadá. Každý psík musí byť označený najneskôr do 12 týždňov veku a jeho aj vaše identifikačné údaje (ako vlastníka psa) musia byť uvedené v centrálnom registri spoločenských zvierat.

Nesplnenie povinnosti začipovania je sankcionované pokutou 50 eur. Do centrálneho registra spoločenských zvierat treba prostredníctvom súkromného veterinárneho lekára hlásiť aj údaje o novom vlastníkovi psa či úhyn psa, a to najneskôr do 21 dní odo dňa, kedy uvedené skutočnosti nastali. Za nesplnenie uvedených povinností hrozí pokuta od 300 eur do 800 eur.

6. Platí sa daň

Daňovej povinnosti podlieha chovanie každého psa staršieho ako 6 mesiacov. Výnimkou sú len psíky chované na vedecké a výskumné účely, zvieratá umiestnené v útulku a psy so špeciálnym výcvikom vlastnené držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom.

Sadzbu dane si stanovujú obce vo všeobecne záväzných nariadeniach; určujú ju v eurách za jedného psa za kalendárny rok. Daňová povinnosť vzniká 1. dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom pes dosiahne 6 mesiacov veku (bližšie napr. Daň za psa: Koľko a kedy sa platí)

7. Ak pes niekoho pohryzie?

Ako držiteľ psa musíte oznámiť osobe, ktorú pes pohrýzol, svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu. Ak váš pes niekoho pohryzie počas prechádzky, na ktorú ho zveríte niekomu inému, musí ten, kto psa vedie, oznámiť poškodenému okrem vašich identifikačných údajov tiež tie svoje.

Do evidencie psov musíte pohryzenie nahlasovať vtedy, ak sa ho pes dopustil bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi. Porušenie informačných povinností pri pohryzení psom je sankcionované pokutou vo výške do 165 eur.

8. Adekvátna starostlivosť

Pri chove psa máte povinnosť zabezpečiť mu tzv. ochranu a pohodu. Ide o pomerne široko koncipovanú povinnosť, ktorú v zásade splníte, ak rešpektujete jeho potreby vyplývajúce z jeho povahy a fyzickej konštitúcie.

Okrem dostatočného kŕmenia ide aj o zabezpečenie voľnosti pohybu a vyvarovania sa výchovných metód, ktoré by ho mohli trápiť alebo mu bez vážneho (napr. zdravotného) dôvodu spôsobovať bolesť.

Okrem pokuty od orgánu veterinárnej správy vo výške od 400 eur do 1 000 eur môže byť následkom nevhodného prístupu k psovi aj trestné stíhanie za trestný čin zanedbania starostlivosti o zviera (§ 305b Trestného zákona) či týrania zvierat (§ 305a Trestného zákona).

Anketa

Prevážate psa v aute?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok