Aj keď Apple štvrťročnými výsledkami sklamal, cena jeho akcií láme historické rekordy

Redakcia | rubrika: Článok | 26. 11. 2021
Nový obchodný týždeň sa začal na newyorskej burze optimisticky. Dôvodom bola opätovná nominácia Jeromea Powella do čela Federálneho rezervného systému (FED).
Aj keď Apple štvrťročnými výsledkami sklamal, cena jeho akcií láme historické rekordy

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CapitalPanda Joza Perića.

Investori tak očakávajú, že menová politika americkej centrálnej banky bude i naďalej pokračovať v zavedenom trende, a nebude tak ohrozovať oživenie najväčšej ekonomiky sveta. To je mimoriadne dobrá správa aj pre najhodnotnejšiu firmu sveta, technologickú spoločnosť Apple.

Jej akcie sa zviezli na celkovom trhovom optimizme a takisto na správach, že kondícia dodávateľského reťazca, ktorý je dôležitý pre dostatočnú produkciu najnovšieho iPhonu 13 sa zlepšuje. Dopyt po ňom je totiž obrovský a zdá sa, že pôjde o jeden z najúspešnejších smartfónov v histórii firmy.

Rekord napriek výsledkom

Akcie spoločnosti Apple sa v pondelok 22. novembra prvýkrát vo svojej histórii dostali nad hranicu 165 dolárov a v porovnaní s piatkovou uzatváracou cenou spevneli takmer o 3 percentá. A to pritom výsledky firmy za posledný fiškálny štvrťrok, zverejnený koncom októbra, očakávania investorov sklamali.

Tržby spoločnosti za kvartál končiaci 25. septembra dosiahli 83,4 miliardy dolárov. Medziročne síce narástli o 29 percent, ale analytici odhadovali, že výsledok bude až o 1,6 miliardy dolárov lepší. Čistý zisk Applu presiahol 20,5 miliardy dolárov, čo bolo o 62 percent viac ako pred rokom.

Spoločnosť za celý fiškálny rok utŕžila 365,8 miliardy dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o tretinu. Čistý zisk potom stúpol o 45,6 percenta na necelých 153 miliárd dolárov.

V prepočte na jednu akciu Apple zarobil v štvrtom kvartáli 1,25 dolára, za celý rok potom 5,67 dolára. V oboch prípadoch tak nastal medziročný nárast o približne 70 percent.

Applu sa darilo najviac svoje tržby zvyšovať v Číne, kde došlo k ich nárastu o 70 %, zatiaľ čo v ostatných častiach sveta to bolo podstatne menej. Z hľadiska predaja jednotlivých produktov jednoznačne vedie iPhone, ktorý zaisťuje Applu už vyše 52 percent tržieb.

Minulý rok na iPhone pripadal každý druhý utŕžený dolár. Druhým najúspešnejším produktom sú služby, ktoré Apple poskytuje svojim zákazníkom. Ide najmä o streamovacie služby ako Apple TV, Apple Music, alebo služby ponúkajúce skladovanie dát, napríklad známy iCloud.

A čo budúcnosť?

Jedna vec je aktuálna situácia spoločnosti, investorov však oveľa viac zaujíma vývoj v najbližších mesiacoch. Aj napriek tomu, že sa spoločnosti Apple darilo obstáť v stále prebiehajúcej pandémii, môžu na ňu číhať určité riziká.

Tým najväčším je hrozba narušenia dodávok dôležitých komponentov, napríklad čipov, ktorých nedostatok sužuje najmä automobilový priemysel, avšak nezriedka sa preleje aj do technologického sektoru.

A isté problémy už veští taktiež jeden z kľúčových dodávateľov Applu, spoločnosť Foxconn. Jej šéf Liu Young-way varoval, že nedostatok čipov na globálnom trhu môže pretrvať až do druhej polovice ďalšieho roku a že tržby Foxconnu kvôli tomu môžu klesnúť o viac ako 15 %, a to vrátane tržieb z predaja komponentov do inteligentných telefónov.

Proti Applu tiež môže do istej miery paradoxne hovoriť postupné slabnutie epidémie. Otázka je, ako veľmi si ľudia zvykli počas koronavírusovej krízy fungovať v online prostredí a do akej miery sa budú chcieť vrátiť do bežného života so všetkým, čo to obnáša, teda aj s nakupovaním v „kamenných“ obchodoch či prácou na svojich pracoviskách.

V prípade, že si však z pandémie odnesieme okrem iného, že sa dá celkom obstojne pracovať, študovať alebo nakupovať na diaľku, bude to Applu, poprednému svetovému výrobcovi informačných technológií, hrať do kariet.

Odborníci odporúčajú kúpiť

Aj keď sme sa historického cenového rekordu u akcií Applu dočkali iba pred pár dňami, nová méta je už vraj na dohľad. Myslí si to pomerne veľa analytikov, ktorí sa k akciám Applu vyjadrujú pre rôzne webové portály, ktoré sledujú dianie na akciových trhoch. Napríklad portál FXStreet.com uviedol, že nie je nereálne, aby sa cena akcie Applu vyšplhala v dohľadnej dobe na 200 dolárov.

To nie je ďaleko od očakávaní analytikov oslovených americkou CNN. Tí najodvážnejší totiž pre najbližších 12 mesiacov tipujú cieľovú cenu na 198 dolárov, pričom mediánový odhad je 170 dolárov. Najväčší pesimisti potom tvrdia, že Apple oslabí na 128 dolárov.

Zo 40 oslovených expertov 25 odporučilo akcie Applu kúpiť, 6 uviedlo, že je rozumné podiel akcií Applu v portfóliu zvyšovať, 8 odporúča držať, a jeden by podiel akcií Applu v portfóliu znižoval. Čo je však pomerne výpovedné, je fakt, že predávať akcie Applu aktuálne neodporúča nikto z nich.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Apple, CNN, Čína, Foxconn, iPhone, IPhone 13

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok