Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 12. 2021
S príchodom konca roka si firmy pomaly pripravujú podklady pre uzatvorenie účtovníctva. Ak počas roka investovali do kryptomien a predali ich, či vymenili za iný majetok, musia z vykázaného zisku zaplatiť daň. Naopak, na prípadné straty z investícií sa v daňovom priznaní nepozerá. Iná situácia je pri bežných investoroch, fyzických osobách, ktorá musia pri dosiahnutí zisku zaplatiť nielen daň z príjmu, ale aj zdravotné odvody.
Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

Zdroj: Shutterstock

Základnú otázku, ktorú by si mal každý investor položiť, je spôsob zdaňovania ziskov z kryptomien alebo digitálnych aktív. Definovanie týchto investičných nástrojov je pritom veľmi široké. Kryptomena predstavuje digitálny nosič hodnoty, ktorý nie je vydaný alebo zaručený centrálnou bankou alebo orgánom verejnej moci a nie je nevyhnutne viazaný na zákonné platidlo.

Takéto meny nemajú právny štatút meny alebo peňazí, ale niektoré osoby, či státy ho akceptujú ako nástroj výmeny, ktorý možno elektronicky previesť, uložiť alebo s ním elektronicky obchodovať.

 

Kedy je kryptomena oslobodená od dane?

V prípade, že investor vymení kryptomenu za inú menu, tovar alebo službu, nemá tento príjem oslobodený od dane. „Takýto príjem musí investor zdaniť v príslušnom roku, v ktorom danú transakciu uskutočnil.

Ocení ju pritom reálnou hodnotou kryptomeny k dátumu výmeny, teda trhovou cenou,“ vysvetľuje Dušan Vanek, advokát pôsobiaci v advokátskej kancelárii CMS v Bratislave. Z pohľadu zdanenia je predajom kryptomeny akákoľvek jej výmena.

Napríklad aj taká, keď sa kryptomena vymení za majetok alebo ňou jej majiteľ zaplatí za poskytnutie služby, prípadne ju vymení za inú kryptomenu.

Zo zisku sa platia dane, straty sa nezapočítavajú

Ak podnikateľ alebo firma dosiahnu pri transakcii s kryptomenou zisk, je dôležité určiť, či bol predtým jej nákup zahrnutý alebo nezahrnutý do obchodného majetku. Medzi zásadné rozdiely pri kúpe kryptomeny na právnickú osobu v porovnaní s fyzickou osobou je najmä skutočnosť, že právnické osoby neplatia 14 % odvody na verejné zdravotné poistenie.

 

Základ dane podľa § 4 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov

Sadzba dane

Fyzická osoba – podnikateľ

z tej časti základu dane, ktorá nepresiahne 37 981, 94 eur

19 %

 

z tej časti základu dane, ktorá presiahne 37 981, 94 eur

25 %

 

Základ dane podľa § 4 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov

Sadzba dane

Fyzická osoba – podnikateľ

len pre tie SZČO (živnostníkov), ktorých zdaniteľné príjmy (výnosy) podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov nepresiahnu za rok 2021 hranicu 49 790 eur

15 %

 

Základ dane

Sadzba dane

Právnická osoba (firmy)

menej ako 49 790 eur

15 %

viac ako 49 790 eur

21 %

Zároveň platí, že podnikatelia aj firmy, ktoré majú kryptomeny zaradené vo svojom majetku, majú povinnosť účtovať transakcie s nimi a povinnosť viesť daňovú evidenciu. Vo všeobecnosti platí, že dosiahnuté zdaniteľné príjmy je možné znížiť o výdavky preukázateľne vynaložené na ich dosiahnutie.

Pri kryptomenách je zaujímavé, že ak sú výdavky na ich získanie vyššie ako príjem z ich predaja, rozdiel sa neberie do úvahy. A to preto, aby firma či podnikateľ nemohol dosiahnuť daňovú stratu.

Podľa zistení právnickej kancelárie CMS momentálne neexistuje žiadne metodické usmernenie Finančnej správy SR o možnosti započítania strát vzniknutých pri obchodovaní s kryptomenami. „Avšak, dá sa očakávať, že príslušné usmernenie by mohol štát v dohľadnej dobe zverejniť,“ hovorí D. Vanek.

Bežní investori zaplatia zo zisku daň aj zdravotné odvody

Ak sa rozhodne spotrebiteľ investovať do kryptomien, považuje sa za fyzickú osobu nepodnikateľa. V prípade, že kryptomenu predá, príjem sa považuje za „ostatný príjem“ a výška dane, ktorú štátu odvedie, potom závisí od základu dane.

Základ dane

Sadzba dane

menej ako 37 981,94 eur *

19 %

viac ako 37 981,94 eur *

25 %

*suma vypočítaná ako 176,8-násobok sumy životného minima platného pre zdaňovacie obdobie 2021, t.j. 176,8 x 214,83 eur

Okrem dane z príjmu musí bežný investor zaplatiť z položky „ostatné príjmy“ aj zdravotné odvody vo výške 14 percent. „To sa môže javiť ako značná nevýhoda v porovnaní so zdaňovaním kryptomien v prípade, ak je daňovníkom právnická osoba. Tá zdravotné odvody neplatí,“ hovorí D. Vanek.

Aj pri fyzických osobách, ktoré nie sú podnikateľmi, platí, že dosiahnutý zdaniteľný príjem je možné znížiť o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. Zdravotné odvody zaplatené z príjmu z predaja kryptomien je pritom možné uznať ako daňový výdavok. Ak však výdavky prevyšujú dosiahnuté príjmy, na rozdiel sa neprihliada.

Anketa

Investovali ste už do kryptomien?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok