Na čo si dať pozor pri kúpe nového auta?

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 7. 2019
Aj v prípade, že nekupujete tzv. „jazdenku“, ale chystáte sa pre svoje vysnívané nové auto do predajne, oplatí sa venovať dostatok času prieskumu trhu a taktiež byť v strehu pri samotnej kúpe auta.
Na čo si dať pozor pri kúpe nového auta?

Zdroj: Shutterstock

Vybrať si to pravé auto pre seba a pre svoju rodinu nemusí byť vôbec náročné, ak si dáte naozaj záležať na získavaní informácií a skúseností.

Dôležité je ujasniť si, na čo auto budete využívať a či sa váš vysnívaný model naozaj hodí k vašim potrebám. Na celý proces rozhodovania si určite ponechajte dostatok času, pokojne aj niekoľko mesiacov.

Získajte čo najviac informácií a porovnávajte

Či už sa rozhodujete medzi viacerými modelmi, alebo máte vyhliadnutý len jeden, snažte sa pozerať na auto komplexne. Vybraný model sa vám určite páči aj svojim zovňajškom, tvarmi, veľkosťou svetiel, avšak dôležité sú najmä jeho jazdné vlastnosti, spotreba, spoľahlivosť a bezpečnosť. Prvotným ukazovateľom toho, či ste si dobre vybrali je napríklad dopyt po danom modeli. Ak je toto auto dobré, bude obľúbené a často videné na cestách.

Pýtajte sa svojich známych, kolegov a porovnávajte jednotlivé modely áut, možno prídete na to, že existuje auto, ktoré by vám vyhovovalo viac a je cenovo porovnateľné s vašim výberom. O tom, že aj na internete, samozrejme prostredníctvom relevantných článkov, môžete získať množstvo užitočných informácií, sa ani nemusíme viacej rozpisovať.

 

Motor auta a servis

Budete auto využívať na krátke vzdialenosti v meste? Či sa chystáte prekonávať na ňom denne dlhé kilometrové trasy? Benzínový motor vyžaduje jednoduchšiu údržbu, finančne menej náročnú, benzín vám v zime nezamrzne, auto sa aj pri nízkych teplotách celkovo rýchlejšie „naštartuje“ a vyhreje. Naftový motor je zase úspornejší, čo sa týka spotreby a aj samotná nafta je lacnejšia. Pri naftovom motore počítajte však s finančne náročnejšou údržbou a aj samotná cena auta bude vyššia.

Máte v blízkosti autorizovaný servis? Aké sú približné ceny náhradných dielov či prípadné náklady na bežnú údržbu, servisné prehliadky a prezutie pneumatík? Pri kúpe auta sa určite treba zamyslieť aj nad tým, či budeme mať v budúcnosti dostatok financií „živiť ho“.

Odporúčame zvážiť kúpu áut z prvého roku výroby, nakoľko sa na nich môžu vyskytovať počiatočné vady. Mnohokrát výrobcovia robia následne tzv. facelift a vydajú autá s dodatočnými vylepšeniami. Oplatí sa počkať.

Buďte pripravení na diskusiu pri predaji

Ak nepodceníte prieskum trhu a získavanie informácií pred kúpou auta, budete sa cítiť oveľa istejšie na predajni, pri diskusii so skúseným a vyškoleným predajcom. Môže to znieť akokoľvek, no primárnym cieľom predajcov je predať vám auto, preto sa nespoliehajte len na ich rady pri výbere.

Ak vám čokoľvek nie je jasné, pýtajte sa, nechajte si pokojne vysvetliť každý detail na aute, aj to, ako sa otvárajú zadné okná na dverách.

Ak si nie ste istý a máte tú možnosť, prizvite si k sebe niekoho, kto sa lepšie rozumie autám.

Ceny áut sa môžu u jednotlivých predajcov líšiť, preto si vymedzte dostatok času a navštívte viaceré predajné miesta. V rámci konkurencie môžete natrafiť na lepšiu cenu v rovnakej či dokonca lepšej výbave, prípadne získať iné finančné alebo doplnkové bonusy, ako je predĺžený servis, či sada zimných pneumatík. Na ponuku výhod, ktoré môžete získať sa pokojne priamo opýtajte.

Nepodceňte skúšobnú jazdu

Teoretické poznatky o aute si môžete vyskúšať naživo v rámci predvádzacej jazdy. Trvajte na riadnej testovacej jazde, aby ste mali možnosť vyskúšať si jazdné vlastnosti auta v rozdielnych podmienkach. Všímajte si všetky detaily, či sa vám príjemne sedí v sedačke, či máte dostatočný výhľad na cestu s ohľadom na vašu výšku, či sa vám do auta dobre nastupuje (príliš nízke? / príliš vysoké?). Ak sa vám niečo nezdá, neunáhlite sa s kúpou a ponechajte si čas na rozhodovanie či vyskúšanie iných modelov.

Hodnota auta pri budúcom predaji

Investícia vložená do auta sa vám už v rovnakej ani vyššej hodnote nikdy nevráti (pokiaľ vaše auto nie je súčasťou biznisu). Aby ste však neboli až príliš stratoví, pri jeho kúpe je dobré myslieť aj na budúci predaj a informovať sa o cenách na trhu s jazdenými autami. Môže sa totiž stať, že model, ktorý ste si vyhliadli a jeho kúpa sa dnes javí ako výhodná, nie je na trhu s jazdenými autami príliš vychytený a budete mať problém ho o pár rokov predať.

Rozhodnuté, beriem!

Ani pri veľkej radosti z kúpy auta nestrácajte hlavu a venujte dostatočnú pozornosť všetkým dokumentom. Predajca s vami bude podpisovať kúpnu zmluvu, ktorú si pred podpisom dôkladne prečítajte. Skontrolujte najmä, či obsahuje všetky ústne dohodnuté náležitosti, od výbavy auta až po záruku.

V prípade nejasností sa, samozrejme, pýtajte. To, kedy vám auto odovzdajú závisí od jeho dostupnosti na predajni, prípadne vám naň vystavia objednávku a budete si musieť chvíľu počkať.

Zásady kúpy nového auta v skratke:

1. Oslovte odborníka - kupovať akékoľvek auto nie je jednoduché, preto si k obhliadke, kúpe či skúšobnej jazde prizvite odborníka na autá, mechanika alebo blízku osobu, ktorá ma prehľad a pomôže napríklad skontrolovať stav vozidla, či vyjednať vhodnú výbavu, cenu, atď.

2. Dajte si čas - nekupujte prvé auto, ktoré si odskúšate, kúpa nového auta si vyžaduje sledovať trh aspoň niekoľko mesiacov a porovnávanie viacerých modelov a stupňov výbavy.

3. Ako sa ho zbavíte - už pri kúpe auta myslite na to, že sa ho raz budete chcieť zbaviť, je to taký model, ktorý budete vedieť výhodne predať aj o pár rokov?

4. Pozor na krádeže - pravdepodobnosť, že vám ukradnú drahý prémiový model je štatisticky vyššia ako krádež ľudovej konfekcie, tak či tak však rebríčkom najkradnutejších áut stále dominuje Škoda, Volkswagen a Audi.

5. Benzín alebo nafta - benzínový motor je pri nákupe lacnejší a jeho životnosť sprevádzajú aj nižšie náklady na opravy a údržbu, naftový motor je pružnejší, preto nevyžaduje tak často radiť, čo dnes už z veľkej časti ale platí aj o „benzínoch“, z hľadiska spotreby paliva je aj úspornejší a nafta je lacnejšia, treba však počítať s vyššou nákupnou cenou, prípadnými vyššími nákladmi na servis i vhodnosťou nafty najmä na dlhé vzdialenosti.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aký je rok výroby vášho auta?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok