Veľké porovnanie úverov pre začínajúcich podnikateľov: kde dostanete najvýhodnejšie podmienky?

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 7. 2019
Štart v podnikaní nie je ľahký. Okrem počiatočnej byrokracie sa začínajúci podnikateľ musí popasovať aj s otázkou: kde zohnať dostatočný kapitál? Banky ponúkajú výhodné úvery aj pre podnikateľov začiatočníkov.
Veľké porovnanie úverov pre začínajúcich podnikateľov: kde dostanete najvýhodnejšie podmienky?

Zdroj: Shutterstock

Existujú oblasti, v ktorých sa dá začať podnikať okamžite a potom sú také, kde nutne potrebujete počiatočný kapitál. Pri druhej možnosti musíte využiť vlastné úspory alebo si požičiate. Banky vám však požičajú peniaze len za určitých okolností - mali by ste podnikať aspoň 2 roky a pripravte sa na množstvo byrokracie. Využiť možno aj výhodné úvery s podporou Európskej únie.

Čo potrebuje podnikateľ na získanie úveru v banke

Aspoň 1 alebo 2 roky podnikateľskej histórie a predloženie daňového priznania za posledné zdaňovacie obdobie, prípadne dve takéto obdobia. Ak tieto veci neviete doložiť, požičia vám len veľmi málo finančných inštitúcii, zväčša sú pri podnikateľoch veľmi opatrné. Banku môže presvedčiť najmä dobre prepracovaný podnikateľský plán, teda niečo ako stratégia, ako firma s požičanými peniazmi naloží. Okrem iného sa za úver musí podnikateľ zaručiť formou aktív, ako napríklad cenné papiere či nehnuteľný majetok.

Pri úverových sadzbách podnikateľských úverov treba venovať osobitnú pozornosť nákladom. Cena úveru totiž nie je daná iba výškou úrokovej sadzby. Do úvahy je potrebné brať aj rôzne poplatky. Najmä ročnú percentuálnu mieru nákladov (používa sa skratka RPMN). Tento údaj zahŕňa aj všetky poplatky spojené s úverom.

Podpora z Európskej únie

Živnostníci môžu požiadať štát o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť. Začínajúce firmy môžu využiť napríklad Európsky investičný fond (EIF) a program Európskej únie pre zamestnanosť a sociálnu inováciu (EaSI). Takouto formou si možno požičať až 25 000 eur so zvýhodnenou sadzbou a bez nutnosti zakladať majetok. O zvýhodnený úver možno požiadať v rôznych bankách.

 

Úver pre začínajúcich podnikateľov od Tatra banky

Tatra banka ponúka až tri alternatívy pri biznis úveroch. Najjednoduchšie získate BusinessÚverTB Expres až do výšky 135-tisíc eur. Nemusíte k nemu dokladovať príjem a netreba kvôli nemu zakladať nehnuteľnosť, či inak zabezpečovať úver. Treba však mať minimálne 2-ročnú podnikateľskú históriu.

BusinessÚverTB Hypo je v podstate tiež bezúčelový úver až do výšky 200 000 eur, za ktorý však ručíte nehnuteľnosťou, ktorá je určená na bývanie. Na získanie musíte mať za sebou aspoň 15 mesiacov podnikateľskej histórie.

Treťou alternatívou je BusinessÚverTB Variant. Ten je určený na individuálne posúdenie žiadosti a prispôsobenie úveru vašim požiadavkám.

V Tatra banke môžete takisto požiadať o úver cez Európsky investičný fond. Takouto formou si možno požičať až 25 000 eur so zvýhodnenou sadzbou a bez nutnosti zakladať majetok.

Úver pre začínajúcich podnikateľov od SLSP

Ak si budete chcieť požičať na biznis, veľmi výhodný môže byť pre vás úver od Slovenskej sporiteľne. Ponúka splátkový úver pre začínajúcich podnikateľov bez zabezpečenia. Úver môžete získať, aj keď nie ste klientom banky, nevyžaduje sa podnikateľská história, predčasné splatenie úveru a zmenu podmienok máte bez poplatku a možnosť odložiť si splátky máte až na polroka. Ak budete riadne splácať, môžete si úver navýšiť. Pri založení nehnuteľnosti získavate nižšiu úrokovú sadzbu, okolo 4 %. Pri nezabezpečených úveroch je to približne raz toľko, teda okolo 8-9 %.

Slovenská sporiteľňa takisto ponúka možnosť získať úver s podporou Európskej únie. Nevýhodou môže byť, že musíte dodať podnikateľský zámer a finančný plán. 

Úver pre začínajúcich podnikateľov od ČSOB

Československá obchodná banka umožňuje podnikateľom a firmám získať úver s podporou EÚ, rovnako ako SLSP. Je to výhodné najmä kvôli nižšej úrokovej sadzbe, dlhšej splatnosti úverov (až 15 rokov). Úver však nezískate, ak nepodnikáte aspoň 1 rok a nemáte ročný obchodný obrat aspoň 10 000 eur.

Úver pre začínajúcich podnikateľov od VÚB

Všeobecná úverová banka umožňuje vyberať z dvoch produktov zaujímavých z pohľadu podnikateľov. Profihypo úvery možno čerpať až do výšky 500-tisíc eur a splatnosť sa dá nastaviť až na 15 rokov. Môže to byť výhodné najmä vtedy, ak začínajúci podnikateľ chce nadobudnúť nehnuteľnosť určenú na podnikanie, prípadne splatí iné úvery jedným hypoúverom.

Druhou alternatívou je profiúver. Ide o bezúčelový úver vo výške od 3000 eur do 170 000 eur. Výhodou je, že netreba dokladovať ich využitie.

Úver pre začínajúcich podnikateľov od OTP

OTP banka ponúka úver pre fyzické osoby podnikateľov alebo eseročky, ktorých objem neprekročil 1 milión eur. Druhou podmienkou je aspoň 2-ročná podnikateľská história.

Pôžička pre začínajúcich podnikateľov od nebankovky

Ak vám banky z nejakého dôvodu nepožičali, ešte to môžete skúsiť v nebankovke. Nebanková spoločnosť Profi credit ponúka biznis úver vo výške od 1000 do 6000 eur so splatnosťou 12 až 48 mesiacov. Treba však dokladovať svoj hrubý príjem za posledný rok, resp. 12 mesiacov. Za poskytnutie úveru sa potom neplatí žiaden poplatok, úroky z úveru môžete použiť na zníženie daňového základu. Takto získané peniaze možno investovať bez dokladovania podnikateľského zámeru, čo je v porovnaní s bankovými úvermi výhoda. Nevýhodou môžu byť vyššie úrokové sadzby a celkové ročné náklady spojené s úverom.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok