Daňové priznanie 2013

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 21. 1. 2013
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Daňové priznanie 2013

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

 

 

Otázka:

Dobrý deň. Prenajímam byt za 280 eur mesačne a zároveň som aj zamestnaná. Chcem sa opýtať, či si môžem podať 2 daňové priznania. Jedno u zamestnávateľa a druhé sama na tlačive pre FO B. Odpočitateľnú položku na daňovníka mi odráta zamestnávateľ, môžem si ju odrátať aj v druhom daňovom priznaní za byt? Alebo musím podať len jedno daňové priznanie typu B a odpočitateľnú položku si môžem uplatniť len raz. Ďakujem za odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň. Musíte podať jedno daňové priznanie ( typ B ), v ktorom vykážete prijmy zo zamestnania ako aj prijmy za prenájom bytu. Nezdaniteľnú časť základu dane môžete uplatniť iba v rozsahu prijmu zo závislej činnosti, ale z prenájmu nie. Pri prenajme si môžete odpočítať oslobodenú čiastku - 500 €, podľa § 9 zákona o dani z prijmov a aj výdavky buď preukázateľne, alebo vo výške percenta z prijmov.

.

Otázka:

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť v nasledujúcej situácii: Dcéra /19 ročná študentka vysokej školy-v roku 2012 bez príjmu/, v máji roku 2011 darovaním od nevlastného otca sa stala majitelkou pozemku. Uvedený pozemok v júni 2012 bol predaný za 6000 €. Otázky: 1/Musí dcéra podať daňové priznanie za rok 2012? 2/ Ak áno, nezdaniteľnú časť na osobu /3644,74 €/ môže odčítať z 6000 € a len z rozdielu platiť dań 19%? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď:


Dobrý deň. Príjem za predaj pozemku nie je oslobodený od dane. Príjem podlieha zdaneniu podľa § 8 ods.1 zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov. Pre zistenie základu dane môžete od prijmu odpočítať náklady súvisiace s obstaraním pozemku. Pri nehnuteľnosti získanej darovaním je možné použiť postup podľa ods. 5, ods b, t.j. cenu určiť reprodukčnou cenou ( znaleckým posudkom ) ku dňu nadobudnutia. Nezdaniteľnu časť ZD si uplatniť nemôže nakoľko tento príjem je prijmom pasívnym.

 

Ako obchodovať komodity?

Otázka:

Dobrý deň! Zamestnankyňa z MĽR v trvalom pracovnom pomere na Slovensku neplatí odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne, len daň zo mzdy. Všetky odvodové povinnosti má vysporiadané v cudzine, kde má taktiež ďalší pracovný pomer a trvalý pobyt. Na Slovensku mala povolenie na trvalý pobyt, ale t. č. nie je. Je to správne, alebo, ako by to malo byť? Mala by mať radšej dohodu o prac. činnosti (nižšie odvody atď.) V najbližšej budúcnosti plánuje mať dieťa. Kedy, a ako by mala nárok na materské na Slovensku? Keďže pracuje vo 2 štátoch, môže čerpať príspevok z 2 miest? Ako je to v prípade tzv. „dobrovoľne poistená osoba –len na nemocenské poistenie“ – môže prichádzať do úvahy v jej prípade? Keby náhodou ochorela - PN, alebo mala rizikové tehotenstvo? Aké riešenie je pre ňu, a pre jej zamestnávateľa to najlepšie, najvhodnejšie (personálne, sociálne)? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď:
Dobrý deň. Vznik nároku na dávky zo sociálneho poistenia je podmienený existenciou tohoto poistenia. Teda nárok si treba uplatniť tam kde je trvalý pobyt a poistenie. Pracovná činnosť na dohodu to je otázka charakteru a rozsahu práce, ale aj na rozhodnutí zamestnávateľa. V súčasnosti aj z práce na dohodu sú platené odvody

 

 

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok